Rooside ja Okaste Koda 2: Udu ja Maru Koda. Sarah J Maas

Читать онлайн.
Название Rooside ja Okaste Koda 2: Udu ja Maru Koda
Автор произведения Sarah J Maas
Жанр Книги для детей: прочее
Серия
Издательство Книги для детей: прочее
Год выпуска 0
isbn 9789949583577



Скачать книгу

Lucien.”

      Mehe metallsilm ahenes. „Tamlin on vürst. Sinust saab tema naine. On traditsioone ja ootusi, millele sa pead vastama. Meie peame esitlema ühtset rinnet, mis on ravitud terveks Amaranthast ja valmis hävitama kõiki vaenlasi, kes üritavad jälle meile kuuluvat ära võtta.” Ianthe pidas mulle eile peaaegu sama kõne. „Varsti toimub Andam,” jätkas ta pead vangutades, „esimene, mille ta kuulutas välja pärast selle naise needust.” Tema kössitõmbumine oli peaaegu vaevumärgatav. „Tamlin andis meie rahvale kolm kuud oma asjade korda ajamiseks. Tamlin tahtis oodata kuni uue aasta alguseni, kuid järgmisel kuul nõuab ta Andamit. Ianthe ütles talle, et on aeg – rahvas on valmis.”

      Ta ootas. Ma oleksin tahtnud tema pihta sülitada, sest Lucien tunnetas mu kimbatust ja ootas, et ma seda tunnistaks. „Ütle mulle,” poetasin ma kuivalt.

      „Kaks korda aastas, tavaliselt suvise ja talvise pööripäeva paiku, peab iga Kevadkoja liige, olenemata suurhaldja või väheldasema haldja staatusest, maksma Andamit sõltuvalt sissetulekust ning staatusest. Niimoodi hoiame mõisa käigus. Niimoodi maksame vahtide ja toidu ja teenijate eest. Vastutasuks Tamlin kaitseb neid, valitseb neid. Aitab siis, kui saab. Teene teene vastu. Sel aastal lükkas Tamlin Andami kuu võrra edasi – lihtsalt selleks, et anda lisaaega rahade kogumiseks ja tähistamiseks. Aga varsti saabuvad esindajad igast rühmast, külast või klannist, et maksta oma Andamit. Tamlini naisena eeldatakse sinult tema kõrval istumist. Ja kui nad ei maksa... Eeldatakse, et sina istud seal, kuni tema kohut mõistab. See võib koledaks kätte kiskuda. Mina pean arvet selle üle, kes ilmub kohale ja kes mitte. Kes maksab ja kes mitte. Ja kui nad oma Andamit kolme päeva pikkuse armuaja jooksul ära ei maksa, mille Tamlin neile ametlikult pakub, läheb ta neid küttima. Peapreestrinnad ise annavad talle selleks pühad jahiõigused.”

      Õudne – jõhker. Tahtsin seda öelda, kuid see Lucieni pilk... Mul oli kõrini sellest, kuidas mind arvustati.

      „Nii et anna talle aega, Feyre. Teeme pulmad ära, järgmisel kuul Andami ja siis... Siis saame vaadata, mida muus osas teha.”

      „Ma olen talle piisavalt aega andnud, Lucien. Ma ei jää igaveseks majja kükitama.”

      „Tamlin teab seda. Ta ei ütle seda välja, aga teab seda. Usalda mind. Andesta talle, kui tema oma perekonna tapatalgud takistavad tal olemast sinu ohutuse küsimuses nii liberaalne. Tamlin on liiga palju kordi kaotanud neid, kellest hoolib. Me kõik oleme.”

      Iga sõna oli kui kütus, mida lisati küdevasse auku mu kõhus. „Ma ei taha abielluda vürstiga. Ma tahan abielluda temaga.”

      „Ühte pole teiseta. Tamlin on see, kes ta on. Ta püüab alati sind kaitsta, tahad seda või mitte. Räägi temaga sellest – räägi temaga tõsiselt, Feyre. Küll sa aru saad.” Meie pilgud kohtusid. Lucieni lõual väreles üks lihas. „Ära palu mul valida.”

      „Aga sa ei räägi mulle tahtlikult asju.”

      „Tema on mu vürst. Tema sõna on seaduseks. Meil on üks võimalus, Feyre, et ehitada maailm üles sellisena, nagu see peab olema. Ma ei alusta seda uut ilma sellega, et murran ta usaldust. Isegi kui sa...”

      „Isegi kui ma mida?”

      Lucieni nägu kahvatus ja mees silitas käega mööda mära ämblikuvõrgukarva lakka. „Mind sunniti pealt vaatama, kui mu isa mõrvas naise, keda ma armastasin. Mu vennad sundisid mind vaatama.”

      Mu süda tõmbus tema pärast kokku – selle valu pärast, mis teda kummitas.

      „Polnud mingit võluloitsu, mingit imet, millega teda tagasi tuua. Ühtki vürsti ei kogunenud teda ellu äratama. Mina vaatasin ja tema suri. Ma ei unusta iial seda hetke, kui kuulsin ta südamelööke vaikimas.”

      Mu silmad õhetasid.

      „Tamlin sai selle, mida mina ei saanud,” ütles Lucien vaikselt. Kaaslase hingamine oli katkendlik. „Me kõik kuulsime, kuidas su kael murdus. Aga sina said võimaluse tagasi tulla. Ma kahtlen väga, kas Tamlin suudab iialgi seda heli unustada. Ta teeb kõike oma võimuses, et kaitsta sind veel sellise ohu eest. Isegi kui see tähendab saladuste pidamist. Isegi kui see tähendab püsimist reeglite küljes, mis sulle vastukarva on. Selles küsimuses tema ei paindu. Nii et ära palu temalt seda – veel mitte.”

      Mul polnud sõnu peas, südames. Anda Tamlinile aega, lasta tal kohaneda... See oli vähim, mida teha sain.

      Ehitusmüra ületas metsalindude sädina ammu enne, kui tõstsime jala külla: haamrid naeltel, käskude karjumine, lojuste häälitsused.

      Jõudsime metsast välja. Leidsime eest pooleldi valmis ehitatud küla: väikesed kenad kivi- ja puithooned, kokku klopsitud varjualused saagi ning kariloomade kohal... Tundus, et ainsana oli absoluutselt valmis suur kaev linnakese keskel ja miski kõrtsilaadne ehitis.

      Vahel üllatas mind endiselt Prythiani normaalsus, täielik sarnasus selle ja surelike maade vahel. Oleksin võinud sama hästi viibida kodumail omaenda külas. Palju kenam ja uuem, aga põhiplaan, keskpunktid... Täiesti sama.

      Ja ma tundsin ennast täpselt samasuguse võõrana, kui ratsutasime Lucieniga kaose südamesse ning kõik katkestasid meie vaatamiseks töö või müütamise või ringi sagimise.

      Et vaadata mind.

      Vaikuselainena surid tegevuste hääled isegi küla kaugeimates otstes.

      „Feyre Needusemurdja,” sosistas keegi.

      Noh, see oli uus nimi.

      Tundsin tänu ratsavormi pikkade varrukate ja sellega sobituvate kinnaste eest.

      Lucien juhatas oma mära ühe suurhaldjast mehe juurde, kes näis juhtivat purskkaevuga piirneva maja ehitamist. „Tulime vaatama, kas vajate mingit abi,” ütles ta piisavalt valjusti, et kõik kuuleks. „Meie teened on tänaseks teie päralt.”

      Mees kahvatas. „Tänud, mu isand, kuid pole vaja midagi.” Tema silmad õgisid mind ja läksid suureks. „Võlg on tasutud.”

      Higi mu pihkudel mõjus tihkemana, soojemana. Mu mära trampis kabjaga punakal liivatänaval.

      „Palun,” ütles Lucien graatsiliselt kummardades. „Üles ehitamise pingutus on meie ühine koorem. See teeks meile au.”

      Mees raputas pead. „Võlg on tasutud.”

      Ja nii läks igas paigas, kus me külas peatusime: Lucien tuli sadulast, pakkus abi, kuid keelduti viisakalt ja aupaklikult.

      Kahekümne minuti pärast ratsutasime juba tagasi metsa varjudesse ja kahinasse.

      „Kas Tamlin lubas sul täna mu siia tuua,” uurisin kähedalt, „et lõpetaksin ülesehitusel abi pakkumise?”

      „Ei. Otsustasin su ise siia tuua. Täpselt sellel põhjusel. Nad ei taha ega vaja su abi. Sinu kohalolek on eksitav ja meenutus sellest, mida nad läbi elasid.”

      Võpatasin. „Aga neid polnud Mäealusel. Ma ei tundnud neist kedagi ära.”

      Lucien judistas end. „Ei. Amaranthal olid... nende jaoks laagrid. Ülikutel ja soositud haldjatel lubati Mäealusel elada. Aga kui mõne koja rahvas ei töötanud kaupade ja toidu tekitamise nimel, pisteti nad luku taha ühes käikude võrgustikus mäe all. Tuhanded neist tuubitud kambritesse ja tunnelitesse, kus polnud valgust ja õhku. Viiekümneks aastaks.”

      „Mitte keegi ei öelnud kunagi…”

      „Sellest keelati rääkida. Osa neist hullus, hakkasid teisi jahtima, kui Amarantha unustas valvuritele nende toitmiseks käsu anda. Osa moodustas salku, mis hulkusid laagrites ja tegid…” Lucien hõõrus pöidla ja nimetissõrmega kulme. „Nad saatsid korda jubedaid asju. Praegu üritavad nad meenutada, mis moodi on olla normaalne – kuidas elada.”

      Sapp kõrvetas kurku. Aga see pulm... jah, see võiks olla taolise paranemise alguseks.

      Ometi näis mingi tekk lämmatavat mu meeli, ujutas üle heli, maitse, tunde.

      „Ma tean, et tahtsid