Brežnev. Leonid Mletšin

Читать онлайн.
Название Brežnev
Автор произведения Leonid Mletšin
Жанр Биографии и Мемуары
Серия
Издательство Биографии и Мемуары
Год выпуска 2012
isbn 9789985324943



Скачать книгу

jäi koguni õigekirjaoskusest puudu, lihtsaidki sõnu kirjutas ta vigaselt. Kuigi püüdis isegi värsse kirjutada. On säilinud tema kirjutatud luuletus „Vorovski surma puhul”. 10. mail 1927 tappis endine valgekaartlane Šveitsi linnas Lausanne’is Nõukogude diplomaadi Vatslav Vorovski.

      13. novembril saatis Brežnev luuletuse oma seltsimehele I. Jevsjukovile „mälestuseks”. Pool sajandit hiljem tuli Brežnevi lapsepõlvesõbral kingitus meelde ja ta saatis tolle hindamatu reliikvia Keskkomiteesse. Seal ei teatud, mida seesuguse kirjaoskamatu taisega peale hakata (tsiteerin täpselt originaali ortograafiat järgides):

      Это было в Лозанне, где цветут гимотропы,

      где сказочно дивные снятся где сны.

      В центре культурьно кичливой Европы

      в центре, красивой, как сказка страны.

      В зале огромном стиле «Ампиро»

      у входа где плещет струистый фонтан,

      собралися вопросы решать всего мира,

      представители буржуазны… культурнейши… стран.

      Брилианты, монокли, цилиндры и фраки,

      в петлица… отличия знаки

      и запа… тончайши… раскошны… духов.

      Длинные речи не нужны,

      и глупые громкие фразы о добры… делах.

      От наркотина лица бессмысленно тупы

      наглость во взоре и ложь на устах.

      На двери внезапно взоры все… устремились

      и замер, – среди речи английский сэр.

      В залу с улыбкой под шум разговора вошел Воровский

      делегат С.С.С.Р.

      Шоклинг! позорной культуры, нет лака,

      В пышном об-ве говор и шум

      как смели сюда Вы явится без фрака,

      он без цилиндра «мужик»

      Простите! Не знал я да знать разве мог я что

      здесь это важно решающим столь.

      У нас это проще

      во фраке без фрака, в блузе рабочей

      в просты… сапогах, у нас ведь не нужны отличия

      знаков, что нужно решаем всегда и без них.

      У нас ведь одеты совсем не как «деньди»

      в просты… сапогах, в блузе рабочей,

      кофе не пьют там,

      там нет и шербета,

      но дело там делают не на слова…

      И замерла зала,

      как будто невольно звонок председателя

      вдруг прогремел;

      Господа на сегодня быть может довольно

      пора отдохнуть от сегодняшни… дел.

      А утром в отеле под фирмой астрий

      посол наш, убит был, убийцы рукой

      И в книге великой российской истории

      Жертвой прибавилось больше одной!!!3

      Lõpetanud 1927. aastal tehnikumi, töötas noor spetsialist lühikest aega maakorraldajana Kurski kubermangu Graivoroni maakonnas. Ta sai määramise Uurali, alguses Mihhailovski kaevandusse, seejärel Bisserti rajooni.

      Enne lahkumist kaugesse kanti abiellus Leonid Brežnev 1928. aastal Viktoria Denissovaga. Elu lõpus, jäänud juba üksinda, jutustas ta kirjanikele Larissa Vassiljevale ja Vladimir Karpovile oma armuloost.

      Viktoria oli Leonidist aasta noorem. Ta oli sündinud 11. detsembril 1907. aastal Belgorodis. Tema isa Pjotr Denissov töötas raudteel vedurijuhina. Ema Anna kasvatas kodus lapsi, neid oli viis (neli õde ja üks vend). Viktoria lõpetas kümme klassi ja astus Kurski meditsiinitehnikumi. Brežneviga tutvus ta ühiselamus tantsuõhtul. Viktoria õppis esimesel kursusel, Leonid kolmandal. Kusjuures Brežnev oli palunud tantsule tema sõbranna, kuid too keeldus, Viktoria aga soostus. Sõbranna oli andnud tulevasele riigijuhile korvi sellepärast, et too ei osanud tantsida. Viktoria õpetas mehe tantsima… Kolm aastat hiljem nad abiellusid ja jäid elu lõpuni kokku.

      Inimesed, kes tundsid muret rahvusküsimuse pärast, leidsid Viktoria Brežneva välimuses semiitlikke jooni ja pidasid teda juudiks. Viktorialt päriti selle kohta koguni aru. Ta vastas, et ta ei ole juut. Seletas, et Viktoria nime sai ta seepärast, et naabruses elas palju poolakaid, nende seas oli see nimi väga levinud. Leonid Brežnev hüüdis abikaasat hellitavalt „Vitjaks”.

      Viktoria Brežneva sai ämmaemanda diplomi, kuid tööl praktiliselt ei käinud, tegeles mehe ja majapidamisega, hiljem laste kasvatamisega. Nad asusid elama Sverdlovski lähedale, üürisid toa. Siin sündis neil tütar Galina, hiljem poeg Juri. Nad ostsid hobuse ja sõitsid saaniga. Brežnevile hakkas meeldima jahilkäimine, sellest sai tema peamine meelelahutus kogu eluks.

      Küpses eas kordas ta sageli:

      „On vaja süüa ulukiliha, selles on palju mikroelemente.”

      Viktoria Brežneva tagas abikaasale kindla ja hästi korraldatud tagala. Tema kodu oli alati mugav, ta oli väga hea kokk ja õpetas hiljem kokad, kes olid Brežnevile ette nähtud, valmistama toite nii, nagu ta abikaasale meeldis. Kuid Brežnev oli toidu suhtes vähenõudlik.

      Kord võttis Brežnev vastu Põhja-Korea juhti Kim Ir Seni. Brežnev ei sallinud teda, tema meelest Kim Ir Sen kompromiteeris sotsialismi ja P’yŏngyang’i sõita ta ei tahtnud. Seepärast korraldas ta kohtumise raketiristleja „Varjag” pardal. Vaikse ookeani laevastiku ülem admiral Nikolai Amelko küsis Brežnevilt:

      „Leonid Iljitš, mida teile lõunaks pakkuda?”

      „Arste mul kaasas ei ole,” vastas peasekretär, „laske teha mereväe borš ja mereväe makaronid.”

      Viktoria Brežneva hoolitses mehe garderoobi eest, valis talle ise ülikonnad ja lipsud. Ametnike halli massi taustal, kes olid



<p>3</p>

See oli Lausanne’is, kus õitsevad heliotroobid, kus unenäod on muinasjutulised. Keset kultuuriga eputavat Euroopat, keset muinasjutuliselt ilusat maad. Suures ampiirstiilis saalis, kus ukse juures sädeleb purskkaev, on kogunenud kogu maailma küsimusi arutama kultuursete kodanlike maade esindajad. Briljandid, monoklid, kõvakübarad ja frakid, rinnas aumärgid ja peente lõhnaõlide hõng. Pikki kõnesid pole vaja ja kõlavad fraasid headest tegudest on rumalad. Narkootikumidest on näod mõttetud, jultumus pilgus ja huultel vale. Kõik äkki ukse poole vaatasid ja tardus keset kõnet inglasest sir. Jutukõmina saatel saali naeratades astus Vorovski, NSVL-i delegaat. Šokk! häbiväärne kultuur, puudub peenus. Uhkes seltskonnas jutt ja kära, kuidas julgesite tulla Te ilma frakita, „mats” kõvakübarat ei kanna. Andke andeks! Ma ei teadnud ja kuidas võisingi teada, et see siin nii määrav on. Meil käib lihtsamalt, frakis või frakita, töömehe särgis ja lihtsad saapad jalas, meil pole ju vaja eristavaid märke, mis vaja, otsustame alati ka ilma nendeta. Ei meil käida riides nagu „dändid”, me lihtsaid saapaid, töömehe särki kanname, meil kohvi ei jooda, pole ka magusat võtta, kuid asju ei aeta sõnades. Saal vakatas, nagu oleks eesistuja kell äkki kõlanud; Härrased tänaseks ehk aitab, on aeg tänastest tegemistest puhata. Kuid hommikul hotellis firma astrite all meie saadik oli tapetud mõrvari käega ja Venemaa suure ajaloo raamatusse ohvreid lisandus rohkem kui üks!!! Tlk.