Шльондра. Марта Брижак

Читать онлайн.
Название Шльондра
Автор произведения Марта Брижак
Жанр Современная зарубежная литература
Серия Студентська серія
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2019
isbn



Скачать книгу

де була моя кімната, валив дим. Всі почали метушитися, бігти з відрами води на другий поверх. Це все було схожим на справжнісінький мурашник. Але ким були ті чоловіки, які повідомили про пожежу – не знав ніхто. Вони з’явилися несподівано й так само зникли.

      Женя, хлопчик для офіціозу

      З моменту, коли я зареєструвалась у соцмережі, а на той подвиг мене спонукала дівчинка Христя, з якою ми познайомилися через молодіжний журнал «Експрес-Кул», до мене «у друзі» почали додаватися різні хлопці. Переважно – якісь дурні та одноманітні. Мені важко з такими спілкуватися навіть досі. Одними з небагатьох зацікавлень для них були онлайн-ігри, дурнувата музика, алкоголь і такі самі дурнуваті дівчата, яких можна було легко розвести.

      Одного з перших моїх інтернет-друзів звали Женею. Ми трохи поспілкувались із ним в онлайні. Щось таке зовсім незначне: про спільні вподобання, рок-музику, погляди на життя. Він для мене трохи вирізнявся від того всього гівна. Йому було п’ятнадцять, а мені – на рік менше. Женя одразу ж запросив мене погуляти, але оскільки мама до центру з невідомо ким відпускати не хотіла, то він приїхав до мене. І ми, як істинні неформали, після кави в задрипаній піцерії пішли на цвинтар. Я показала йому свою улюблену могилу, ми трохи посиділи, а потім продовжили вешталися між хрестами. У кінцевому результаті з цвинтаря він вийшов увесь у будяках і павутинні. Але він сказав, що я йому страшенно сподобалася, а мені це здалося дуже круто – мати хлопця-гітариста нікому не відомої групи. І вже цілу дорогу до зупинки він дивився на мене, як на богиню, а я лише час до часу з радощів поблискувала своїми брекетами.

      – Чуєш, а давай зустрічатися? – видусив з себе Женя, пригладжуючи немите волосся, дбайливо зав’язане в тугий хвостик, коли ми стояли на автобусній зупинці.

      – Та? Ну, добре, давай, – відповіла я. Це ж перший хлопець, який офіційно запропонував мені стосунки.

      – Ти можеш приходити на наші репетиції в Старушку. Я тебе запрошую.

      – Думаю, нє.

      – Чого?

      – Ну як чого? Мене мама не відпустить.

      – А-а-а. Точно. Ну добре, тоді я буду приїздити до тебе.

      – Окей.

      – Диви, Жень, твоя маршрутка.

      – А! Ага, ну я цей… я побіг. Зідзвонимося.

      Він заходить у ту кляту маршрутку, розвертається до мене й нахиляється. Доторкається до моїх губ і намагається пропхати язика. Я налякалась і зробила крок назад. Довга цівка його слини провисла між нами. Я сказала «па-па», втерла писка й побігла додому.

      Потім Женя часто дзвонив. Він розповідав, що його батько в Канаді, і він його довго не бачив. Мама перукарка, яка час до часу давала йому кольорову фарбу, щоб робити дебільні ірокези собі та своїм друзям. Говорив, що часто його відправляють в село до бабусі. Там він вперше спробував траву. А ще якось п’яний зателефонував мені й казав, що жити без мене не годен. Але я щоразу згадувала про те, як він пустив слину, і ніяка романтика мене не пробирала. Взагалі. Він ще довго намагався з’ясувати, чого в нас нічого не