Hea põhjatuule vastu. Daniel Glattauer

Читать онлайн.
Название Hea põhjatuule vastu
Автор произведения Daniel Glattauer
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2011
isbn 9789985323113



Скачать книгу

ei peaks me tõesti kohtuma.

      Head ööd!

      Järgmisel päeval

      TEEMA: proosit

      Tere, Leo, andestage hiline segamine. Kas te olete juhuslikult online? Kas me jooksime klaasi punaveini? Kumbki omaette loomulikult. Minul on juba kolmas klaas, et te teaksite. (Kui te põhimõtteliselt veini ei joo, siis palun luisake mulle ja öelge, et te joote aeg-ajalt meeleldi klaasi või pudeli veini, kõik ikka mõõdukalt ja sihitult. Ma nimelt ei kannata kaht liiki mehi: joobnuid ja askeete.)

      RE:

      Ma joon veel neljanda klaasi, enne kui muutun pildituks. Teie viimane võimalus täna.

      RE:

      Kahju. Te magasite midagi maha. Ma mõtlen teie peale. Head ööd.

      Järgmisel päeval

      TEEMA: kahju

      Kallis Emmi, mul on tõesti kahju, et jäin ilma meie romantilisest kesköisest vahepalast kummagi arvuti ees. Ma oleksin kohe joonud klaasi koos teiega, teie terviseks ja virtuaalse anonüümsuse vastu. Kas oleks võinud olla ka valge vein? Mina joon meelsamini valget kui punast. Jah, õnneks ei pea ma teile luiskama: ma ei ole sageli joobes ega alati askeet. Ütleme, et ennem kümme korda joobes kui askeet, kümme korda ennem ja kakskümmend korda sagedamini. Näiteks Marlene (te mäletate veel?), Marlene ei joonud piiskagi alkoholi. Ta ei talunud seda. Ja mis veel hullem: ta ei talunud piiskagi alkoholi, mida mina olin joonud. Saate aru? Need on sellised asjad, mille puhul hakatakse emotsionaalselt teineteise vastu elama. Joomine käib ikka kahekesi või üldse mitte.

      Niisiis, nagu öeldud: igavesti kahju, et ma ei saanud teie meelitavat pakkumist eile öösel vastu võtta. Ma tulin paraku liiga hilja koju.

      Teise korrani, teie online-joomakaaslane in spe, Leo

      20 minutit hiljem

      RE:

      Tulite liiga hilja koju? Leo, Leo, kus te öösel ringi kolate? Ütelge nüüd, et nõnda kuulutab Marlene järeltulija. Kui see on nii, siis peate mind küll otsekohe ja detailselt sellest naisest informeerima, et me saaksime tema teema lõpuni ära rääkida. Intuitsioon ütleb mulle, et praegusel ajal ei peaks te ennast siduma, te ei ole veel valmis järgmiseks suhteks. Pealegi olen teil mina. Ja teie fantaasiakujutlus minust on teie naiseideaalile kindlasti lähemal kui mingisugune süllejooksnud tutvus kuskil oletatavasti punases plüüsis välja peetud baaris (üksikutele rahekaru tüüpi professoritele) kell kaks öösel, või kui hilja see ka oli. Niisiis jääge edaspidi palun koju, joogem aeg-ajalt südaöö paiku simultaanselt teineteisega klaas veini (jah, erandkorras võib olla ka valge vein). Ja seejärel olete te väsinud ning lähete magama, et järgmisel päeval olla taas vormis uuteks meilideks teie fantaasiajumalanna Emmi Rothnerile. Kas teeme nii?

      Kaks tundi hiljem

      VS:

      Kallis Emmi, oh, kui meeldiv on see, kui saab kord jälle tunda säärast tõeliselt võluvat armukadedusstseeni alget. Ma juba tean: see oli muidugi itaaliapäraselt konstrueeritud, kuid ma nautisin seda sellegipoolest. Mis puutub minu naistutvustesse, siis panen ette, et teeme nendega nii nagu teie abikaasa ja mõlema lapse ja nende kuue vöötoravaga. Kõik see ei kuulu lihtsalt siia juurde! Meie kaks oleme siin vaid meie kahe jaoks. Me hoiame nii kaua kontakti, kuni ühel meist hoog raugeb ja tahtmine kaob. Ma ei usu, et see oleksin mina.

      Ilusat kevadpäeva, teie Leo

      Kümme minutit hiljem

      RE:

      Just praegu tuli meelde: mis on saanud meie kohtumis- ja äratundmismängust? Kas te ei taha enam? Kas ma peaksin selle unise plüüsbaari-tibi pärast tõesti muretsema? Niisiis, kuidas oleks ülehomme, pühapäeval, 25.03, alates kella 15 rahvarikkas suures messikohvikus Huber? Teeme ära!

      Emmi

      20 minutit hiljem

      VS:

      Muidugi, kallis Emmi. Ma tunnen teid meelsasti ära. Saabuv nädalavahetus on mul siiski juba kavandatud. Ma lendan homme õhtul kolmeks päevaks Prahasse, nii-öelda täiesti „privaatselt”. Aga järgmisel pühapäeval võime meelsasti anduda oma seltskondlikule mängule.

      Minut hiljem

      RE:

      PRAHASSE KELLEGA???

      Kümme minutit hiljem

      VS:

      Ei, Emmi, tõesti mitte.

      35 minutit hiljem

      RE:

      Okei, kuidas tahate (või ei taha). Aga ärge siis tulge mul armuvaluga tagasi! Praha on lausa loodud armuvaluks, eriti märtsi lõpul: kõik on hall hallis, ja õhtuti süüakse lokaalis – mis on vooderdatud maailma kõige tumedama pruuni puiduga – vähese rakendusega depressiivse kelneri pilgu all, kes on loobunud elamast pärast seda, mida teenis Brežnevi riigivisiidi ajal –, valgeid kneedleid ja juuakse pruuni õlut. Pärast seda ei suju enam üldse miski. Miks te ei lenda Rooma? Seal tuleb suvi teile vastu. Mina igatahes lendaksin teiega Rooma.

      Oma äratundmismänguga peame muide veel ootama. Mina lähen esmaspäevast nädalaks suusatama. Enesestmõistetavalt ütlen ma teile, oma lähedasele kirjakaaslasele, kellega: abikaasaga – 1 tk, ja lastega – 2 tk. (Ja ilma vöötoravateta!) Wurlitzeri järele vaatavad naabrid. Wurlitzer on meie paks kõuts. Ta näeb välja nagu Wurlitzer1, kuid mängib ainult üht plaati. Ja ta vihkab suusatajaid, seepärast jääbki koju. Ma soovin teile imeilusat õhtut.

      Emmi

      Viis tundi hiljem

      RE:

      Kas te olete juba kodus või veel kuskil sealsamuses plüüsbaaris?

      Head ööd, Emmi

      Neli minutit hiljem

      VS:

      Ma olen juba kodus. Ma ootasin seda, et Emmi mind ometi kontrolliks. Nii, nüüd võin ma rahulikult magama minna. Kuna hommikul asun aegsasti teele, soovin teile ja teie perele juba nüüd meeldivat suusanädalat.

      Head ööd! Kirjutamiseni! Leo

      Kolm minutit hiljem

      RE:

      Kas teil on pidžaama seljas?

      Head ööd, E.

      Kaks minutit hiljem

      VS:

      Teie magate äkki paljalt või?

      Head ööd, L.

      Neli minutit hiljem

      RE:

      Oo, meister Leo, see oli ju õige erootiliselt küsitud. Poleks seda teist üldse oodanud. Et seda äkitselt praksuma löönud pinget meie vahel mitte hävitada, loobun ma parem küsimast, milline teie pidžaama välja näeb.

      Niisiis head ööd ja kaunist Prahat!

      50 sekundit hiljem

      VS:

      Niisiis te magate paljalt?

      Minut hiljem

      RE:

      Ta tahab seda tõesti teada! Ütleme siis eksklusiivselt teie fantaasiamaailma jaoks, kallis Leo: oleneb sellest, kelle kõrval. Ja nüüd nautige Prahat kahekesi!

      Emmi

      Kaks minutit hiljem

      VS:

      Kolmekesi! Ma lähen reisile ühe vana hea sõbranna ja tema elukaaslasega.

      Leo

      (Ma lülitan nüüd välja.)

      Viis päeva hiljem

      Teemat pole

      Kallis Emmi, kas te olete online, kui suusatate?

      Tervitades,



<p>1</p>

Muusikaautomaat, mida toodetakse samanimelises firmas. (Tõlkija märkus.)