Hea põhjatuule vastu. Daniel Glattauer

Читать онлайн.
Название Hea põhjatuule vastu
Автор произведения Daniel Glattauer
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2011
isbn 9789985323113



Скачать книгу

kombel pärisite minu huumorisoone kohta. Sellega on kurb lugu. Selleks et olla humoorikas, peab iseendas vähemalt mingi naljavirve ära tundma. Ausalt öeldes ei tunne ma praegusel ajal midagi, ma tunnen end absoluutselt naljatuna. Kui ma mõtlen möödunud päevadele ja nädalatele, läheb mul igasugune naerutuju ära. Kuid see on mu isiklik probleem ja siin pole sellega asja. Igatahes tänan teie värskendava olemuse eest. Äärmiselt meeldiv oli teiega vestelda. Ma usun, et küsimused said nüüd enam-vähem vastatud. Kui te peaksite juhuslikult taas minu aadressile eksima, oleks see rõõmustav. Ainult palun: tühistage lõpuks ometi oma Like’i tellimus, see ajab juba pisut närvi. Või peaksin mina seda tegema?

      Tervitades, Leo Leike

      40 minutit hiljem

      VS:

      Kallis härra Leike, ma tahan midagi üles tunnistada: oma e-i-eesmeili kirjutamiseks ei kulutanud ma tõesti rohkem kui kakskümmend sekundit. Ma vaid ärritusin, kui te pidasite mind selliseks, kes meile lihtsalt välja purskab. Teil on küll õigus, aga teil polnud õigus seda juba enne teada. Niisiis: kui teil (praegusel ajal) huumorisoont ka pole, siis meilide asjus on teil ilmselt õige hea tunnetus. See imponeeris mulle, kuidas te mu spontaanselt läbi nägite! Kas te olete germanistika professor?

      Tervitades, Emmi „pulbitsev” Rothner

      18 päeva hiljem

      TEEMA: tere

      Tervist, härra Leike, ma tahtsin teile vaid öelda, et enam nad mulle Like’i numbreid ei saada. Kas teie olete sekkunud? Te võiksite muide endast ka vahel märku anda. Näiteks ei tea ma ikka veel, kas te olete professor. Google teid igatahes ei tunne või siis oskab teid hästi varjata. Ja kas teie huumorisoonel läheb juba paremini? Ikkagi ju karnevaliaeg. Siis pole teil praktiliselt konkurente.

      Tervitades, Emmi Rothner

      Kaks tundi hiljem

      VS:

      Kallis proua Rothner, kena, et te mulle kirjutate, ma juba tundsin teist puudust. Vähe puudus, et oleksin endale juba Like’i tellinud. (Ettevaatust, tärkav huumor!) Ja te otsisite mind päriselt Google’iga? Ma leian, et see on äärmiselt meelitav. See, et ma võiksin teie jaoks olla „professor”, meeldib mulle ausalt öeldes vähem. Te peate mind mingiks vanaks kõbiks, eks ole? Jäik, pedantne, kõiketeadja. Noh, ma ei hakka kramplikult pingutama, et tõestada teile vastupidist, see võib piinlikuks osutuda. Võimalik, et ma kirjutan praegusel ajal vanemini, kui ma olen. Ja ma kahtlustan: teie kirjutate nooremini, kui te olete. Ma olen muide suhtlusnõustaja ja keelepsühholoogia assistent ülikoolis. Meil on parajasti käsil üks uurimus meilide mõjust inimeste keelekasutusele ja – veel huvitavam osa – meilid kui emotsioonide transportijad. Seetõttu kipun ma pisut erialaselt väljenduma, aga ma luban teile, et püüan end edaspidi tagasi hoida.

      Pidage siis teie vastlapidustustel vastu! Nii palju kui oskan teid hinnata, on teil kindlasti varutud kena kogu pappninasid ja pasunaid.☺

      Kõike head, Leo Leike

      22 minutit hiljem

      RE:

      Kallis härra keelepsühholoog, nüüd testin mina teid. Mida te arvate, milline just teilt saadud lause oli minu jaoks kõige huvitavam, nii huvitav, et ma esitaksin selle kohta kohe ühe küsimuse (kui ma enne ei testiks)?

      Ja nüüd veel üks hea vihje, mis puutub teie huumorisse: teie lause „Vähe puudus, et oleksin endale juba Like’i tellinud” ajendas lootusetunnet! Lisamärkusega „(Ettevaatust, tärkav huumor!)” paraku rikkusite kõik – oleksite võinud lihtsalt ära jätta! Ja ka pappninad ja pasunad olid mu meelest lõbusad. Ilmselt on meil ühesugune mitte-huumor. Usaldage aga rahulikult mulle oma irooniat näidata ja loobuge smailidest! Kõike head, teiega on tõesti meeldiv lobiseda. Emmi Rothner

      Kümme minutit hiljem

      VS:

      Kallis Emmi Rothner, tänan huumorivihjete eest. Te teete lõpuks minust veel lõbusa mehe. Veel rohkem tänu testi eest! See annab mulle võimaluse teile näidata, et ma pole (veel) sugugi „vana autokraatlik professor”. Kui ma seda oleksin, siis oleksin pakkunud: kõige huvitavam lause pidi teie jaoks olema „Meil on parajasti käsil üks uurimus … meilid kui emotsioonide transportijad”. Nüüd aga olen ma kindel. Kõige rohkem huvitab teid: „Ja ma kahtlustan: teie kirjutate nooremini, kui te olete”. Sellest tuleneb paratamatult küsimus teile: mille järgi ta seda arvata oskab? Ja teine küsimus: kui vanaks ta mind õigupoolest peab? On mul õigus?

      Kaheksa minutit hiljem

      RE:

      Leo Leike, te olete täitsamees!!! Nõndaks, ja nüüd puistake häid argumente, et seletada mulle, miks ma peaksin olema vanem kui ma kirjutan. Või veel täpsemini: kui vanana ma kirjutan? Kui vana ma olen? Miks? – Kui olete need ülesanded lahendanud, siis avaldate mulle, mis mu kinganumber on.

      Kõike head, Emmi

      Teiega saab tõesti nalja.

      45 minutit hiljem

      VS:

      Te kirjutate nagu 30. Aga te olete 40 kandis, ütleme: 42. Mille järgi ma seda arvata oskan? – 30-aastane ei loe korrapäraselt Like’i. Like’i naistellija keskmine vanus on umbes 50 aastat. Teie olete aga noorem, kuna ametialaselt tegelete veebikujundusega, niisiis võite olla jällegi 30 või isegi oluliselt alla selle. Igatahes ei saada ükski 30-aastane hulgimeili klientidele, et soovida neile „Rõõmsaid jõule ja head uut aastat!”. Ja lõpuks: teie nimi on Emmi, tähendab Emma. Ma tunnen kolme Emmat, kõik on üle 40. 30-selt ei kanta nime Emma. Emma on nimeks jälle alla 20-stel, aga teie ei ole alla 20, muidu kasutaksite selliseid sõnu nagu „cool”, „pleiss”, „lahe”, „normaalne”, „räige” ja muud sarnast. Lisaks sellele ei kirjutaks te lause algusse suurt tähte ega üldse terviklikke lauseid. Ja üleüldse oleks teil paremat tegemist kui vestelda huumorivaese oletatava professoriga ja tunda seejuures huvi, kui nooreks või vanaks ta teid peab. Veel midagi „Emmi” kohta: kui inimese nimi on Emma ja ta kirjutab nooremalt kui ise on, näiteks seetõttu, et tunneb end oluliselt nooremana, kui on, siis nimetab ta end Emmiks, mitte Emmaks. Kokkuvõtteks, kallis Emmi Rothner: te kirjutate nagu 30, aga olete 42. On nii? Teie kinganumber on 36. Te olete väike, õbluke ja elav, lühikeste tumedate juustega. Ja rääkides lähete te keema. On nii?

      Head õhtut, Leo Leike

      Järgmisel päeval

      TEEMA: ???

      Kallis proua Rothner, kas olete solvunud? Vaadake, ma ju ei tunne teid. Kuidas ma peaksin teadma, kui vana te olete? Võib-olla olete 20 või 60. Võib-olla olete 1,90 pikk ja kaalute 100 kilo. Võib-olla on teie kinganumber 46 – ja seetõttu on teil vaid kolm paari kingi, eritellimusel tehtud. Selleks et saaksite endale neljandat paari lubada, pidite Like’i tellimusest loobuma ja oma kodulehekülje kliente jõulutervitustega heas tujus hoidma. Niisiis palun, ärge olge pahane. Mulle tegi selline arvamine nalja, mul on vaimusilmas visand teist ja seda püüdsin ma liialdatud täpsusega teiega jagada. Ma ei tahtnud tõesti liiga isiklikuks muutuda.

      Tervitades, Leo Leike

      Kaks tundi hiljem

      RE:

      Kallis „professor”, mulle meeldib teie huumor, see erineb vaid pooltooni võrra kroonilisest tõsidusest ja kõlab seetõttu eriti vildakalt! Ma kirjutan homme. Juba rõõmustan selle üle!

      Emmi

      Seitse minutit hiljem

      VS:

      Tänan! Ma saan nüüd rahunenult magama minna.

      Leo

      Järgmisel päeval

      TEEMA: isiklikuks muutuma

      Kallis Leo, selle Leike jätan ma nüüd ära. Teie võite seevastu Rothneri unustada. Ma nautisin täiega teie eilseid meile, lugesin need mitu korda läbi. Ma tahan teile komplimendi teha. Minu meelest on põnev, kuidas te suudate teha tegemist inimesega, keda te