Голова Якова. Любко Дереш

Читать онлайн.
Название Голова Якова
Автор произведения Любко Дереш
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2012
isbn 978-966-14-3709-7



Скачать книгу

вважають: ти не народжуєшся і не вмираєш. У момент смерті ти, невмирущий, відкриваєш себе для Передвічного Світла, із якого все почалося. Про цю неминучу подію тибетці пишуть так: «Скоро випустиш ти останній подих, і дихання твоє припиниться. Тут побачиш ти Ясне Світло. Немислимий простір стане перед тобою, безмежний, схожий на океан без хвиль під чистим небом».

      Не підготовлений гідним чином, ти не можеш упізнати в Ясному Світлі себе. За якийсь час після невдалих спроб з’єднатися з ним (тибетці називають цей етап «Станом Смертного Часу») ти переживаєш радісні і страшні видіння, після яких черево матері втягує тебе, і так зачинається дитина.

      13.

      Їхній батько був відомою персоною у Львові – дисидентом, що уславився на початку дев’яностих одіозними промовами на мітингах. Як і більшість його друзів, Горах відсидів своє – сім років тюрми і п’ять років таборів за п’ятдесят восьмою статтею КК УРСР – «Антирадянська пропаганда і агітація».

      Їхня мама, відома на цілий Львів красуня, вирішила піти від батька, дочекавшись народження третього сина, власного будинку піді Львовом і часу, коли все мало заграти кольорами золотої осені.

      14.

      Карма відреагувала блискавично: буквально за місяць мама відкрилася Передвічному Ясному Світлу.

      Батько помер зі середньостатистичною точністю: у шістдесят п’ять, як годиться українцеві згідно з даними Держкомстату.

      15.

      Їхньому третьому братові було всього чотирнадцять. Матвію, найстаршому, тридцять вісім. Мама піймала Матвія у своє чере во, коли їй заледве виповнилося сімнадцять. Це було ще в ті часи, коли Плутон вважали дев’ятою планетою Сонячної системи.

      За три роки до часу, в який відбувалися події в кафе, Яків довідався новину: вчені вирішили вважати Плутон планетоїдом, а не планетою, як це було в часи, коли материнське черево засмоктало Матвія, Якова та Івана.

      16.

      Поки Матвій замовляв квитки на літак, Яків думав не про батька, а про порожній дім.

      А що про батька думати? Згідно з тибетською Книгою мертвих, перший посмертний стан триває близько трьох днів. Тепер батько був десь там – поміж Ясним Світлом і його першими затьмареннями. Ом і хум.

      17.

      Майя вела свою справу третій рік. Спектр послуг її «PSY-CТУДІЇ» стосувався краси у всіх можливих проявах зі ставкою на ексцентричність.

      Більшість креативних послуг студії починалися з приставки «психо-». Наприклад – ПСИХОDESIGN. Інтер’єри «PSY-CТУДІЇ» обіцяли навіювання бажаного стану душі: умиротворення, зосередженість, креативність. У столичних колах ходила мода навіювати стани на душу, і Майчині послуги були на диво запотребовані.

      Під час особистих зустрічей і для окремих клієнтів студія пропонувала психодизайни, які викликали не тільки умиротворення чи зосередженість, але й паніку, безпричинний жах та відчай. На це теж був попит.

      Серед інших послуг із приставкою «психо-» студія робила психомакіяжі, психодекори, психозачіски.

      Окрім vip-занять з psy-фітнес-йоґи найбільш запотребованими