Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

для цього тому, що інші – для іншого, а вони народжені для іншого тому, що ти – для цього. Ось воно – Царство Боже. Тільки не сперечайсь! Ладнайся орати землю, заготовляти харч для людей і скотини, водити череди чи бджоли, чи що вже там звелить тобі твій Господь. Не бійсь! Сам труд у твоїй справі буде тобі солодший за пахуче повітря, чисті потоки вод, пташиний спів та навіть плоди твоєї праці. Цього чекає від тебе твоя вітчизна.

      Коли ж не скоришся Господові, то знай, що туга загризе твою душу серед золочених палат і заплачеш, згадавши зелені поля. Вранці скажеш: «Коли ж той день мине?…». А ввечері скажеш: «Коли ж той світанок буде?» […]

      Оце воно і є – жити в тілесному достатку, а втратити душевну втіху, мати Господа свого, що висить над твоїми очима, але не окриває, наче гніздо і своїх пташенят,[207] а б’є по сердечних зіницях, як орел оленя, сидячи на його рогах.

      Афанасій. Оце ви вже вдруге згадуєте орла з вашим оленем.

      Лонгин. Колись я читав, що орел, коли хоче вполювати оленя, то спершу качається в піску, щоб засмітити крила. Потім злітає на оленя й, сидячи на рогах, б’є крилами по очах, аж доки чи ударами, чи піском не засліпить. А сліпий олень швидше за стрілу мчить по горбах і, забігши на кручу, падає в прірву й гине.[208] «Блаженні ті, хто слухає Божого слова і його береже».[209]

      Друже мій, Афанасію!..

      Сродність до воїнства

      …А може, ти народився воїном?

      Афанасій. Не хочу… Я не воїн. Я законник. Моя справа – знати цивільні закони.

      Яків. Дай Боже вам закони знати та ще й смак відчувати! Злодій краде, хоч і знає закон: «Не крадь!».[210]

      Єрмолай. Щодо мене, то мені надзвичайно люба кожна людина у своїй сродності. Не можу вдосталь насолодитись видовищем, коли вона діє, а її дія пахне, мов смирна. Ти народився воїном? Сміліше! До зброї!.. З природою вмить навчишся. Захищай землеробів та купців від внутрішніх грабіжників і зовнішніх ворогів. Тут твоє щастя й веселощі. Бережи звання, як око. Що солодше військової справи для природного воїна? Долати кривду, захищати стражденну й беззбройну невинність, оберігати основу суспільства – правду – ось його найсолодші сніданок, обід і вечеря. Не бійся! З Богом тобі легко буде терпіти голод, спрагу, холод, спеку, безсоння, кровоточиві рани та навіть страх смерті – куди легше, ніж без Нього супротивне цьому. Ось яка сила природи! Ця нужда воїна з Богом буде стократ приємніша тобі за твої ранги й прибутки. Ранг може мати кожен, а от справу дійсно робить лиш той, хто з природою. Справа й без рангу справа, а ранг без справи ніщо, як і справа без Бога.

      Якщо ж ти, зневаживши Боже звання, підеш услід за своїми примхами й сторонніми порадами, то не забудь попрощатись навіки з будь-якою втіхою, хоч би й сховався ти в ріг достатку.[211] Боячись померти тілом, будеш тоді щохвилини терпіти смерть душевну.

      Відібрати в душі сродну справу – значить позбавити її своєї поживи. От де люта смерть. Знаю, що жалієш тіло. Та вбиваєш душу. Це погана заміна.

      Не розумію: навіщо мати меч, коли сікти ним не те, на що його кували? Так само не розумію: навіщо носити тіло,



<p>207</p>

Див.: Повторення Закону 32:11.

<p>208</p>

Про це писав Пліній Старший у своїй «Природознавчій історії» (Х, 5, 17).

<p>209</p>

Євангелія від св. Луки 11:28.

<p>210</p>

Вихід 20:15.

<p>211</p>

Ріг достатку – символ багатства.