Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

то чи не думка рухає тіло й править ним? Язик – то всього лиш видима тінь, щось схоже на гомінкий дзвіночок годинника, а сама пружина та єство – це думка.

      Думка – це невидима голова язика, сім’я справи, корінь тіла. Думка – це невгамовний язик, неослабна пружина, безугавна рухливість, що рухає і носить на собі, ніби стару одежину, тлінну тілесну грязюку, що прилипла до своєї думки й зникне, як тінь од яблуні.

      Чи бачиш, друже мій Афанасію, що невидиме сильніше за своє видиме, а видиме залежить від невидимого?

      До цього хору долучається також Єремія, називаючи людиною не тілесний вигляд, а серце як невичерпний скарб мислених тайн: «Глибоке серце людині… і людина є…» (глава 17).

      Коли сердечне око та сім’я недобрі, тоді все тіло недобре й кожна справа приносить плоди гіркоти. Гіркому джерелу – журливі потічки.

      Афанасій. Ти замоловся, друзяко… Я чув і впевнений, що слова Єремії стосуються Біблії. У ній тлінь образів схожа на тіло, а сокровенне в образах Боже знання схоже на сховані в тілі сердечні думки. Ясніше можна переказати його слова так. Біблія – це ніби одна-єдина людина, чи Адам. Глинку й тіло його всяк бачить, а серце прикрите, і духа життя в ньому не видно. Це – те саме, що й у Павла: «Бо хто розум Господній пізнав?».[194]

      Григорій. Пізнай же спершу самого себе. Тоді пізнаєш і Адама з Євою. Чому ж мені не можна приточити біблійні слова до людини, коли вся Біблія уподібнюється до людини? Саме тому пророк і зробив людину образом двоприродної Біблії, що одне в ньому – видиме, а друге – невидиме […]

      Афанасій. Нехай і так, але ти, братику, не туди заїхав. «Їхав у Казань, а заїхав на Рязань». Ми говорили про природні заняття, про веселість і мир. Тепер же діло дійшло до скарбів мислених. А там, дивись, докотиться й до скарбів снігових, що в Йова…[195]

      Григорій. Не журись, будь ласка! Не дуже вбік ми заїхали. Веселість і радість недалеко від серця. А серце завжди при своїх думках, як джерело при своєму потоці.

      Афанасій. Ну, гаразд! Нехай буде так. Тоді скажи мені: чому дехто сродніший до нижчого обов’язку й до простішого ремесла?

      Григорій. А ти мені скажи: чому проста їжа декому пользовитіша?

      Афанасій. Ясна річ, тому, що сродніша.

      Григорій. Ось так само дехто сродніший до простішого ремесла тому, що воно йому корисніше.

      Афанасій. А чому ж, скажи мені, корисніше?

      Григорій. Тому що куражніше, забавніше й веселіше.

      Афанасій. Та ти мені скажи тільки, чому веселіше?

      Григорій. Тому що з Богом. Без Бога ніщо не звеселяє. О ловкий ти запитувач!.. Адже коли сродно, тоді й з Богом. Навіщо ж тобі далі розпитувати? Досить лише спитати: чи сродно, тобто чи хоче Бог?

      Воля Божа – ось верх і закон законів. Не ходи далі… А ти питаєш: чому сродно, тобто чому Бог так хоче?

      А коли Він зобов’язаний давати тобі звіт про свої справи, тоді спитай Його й вимагай відповіді: чому Він зробив землю й воду такими, що тяжіють донизу, а повітря й вогонь – спрямованими догори? Чому вогонь пожирає все, а вісону, чи кам’яного льону, не годен перетворити на попіл? Чому невеличка риба, що її римляни



<p>194</p>

Послання св. ап. Павла до римлян 11:34.

<p>195</p>

Див.: Книга Йова 38:22.