Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

й чи будуть вони корисні суспільству, а найперше їм самим. Тільки б дістати нехай навіть порожнє, зате пишновеличне ім’я або нажити багатства.

      Судіть, скількох ослів там було вшановано мулами, а мулів – кіньми! І тоді набожність перетворилась на отруту, на розбрат, на забобони й лицемірство, урядування – на мучительство, суддівство – на хапанку, воїнство – на грабунок, а науки – на знаряддя зла.

      Ось так, воюючи проти Мінерви, вони зробили свою захисницю ворогом і навели на республіку погибель.

      Афанасій. Або я помиляюсь, або ти обрізав свою поганську діву Мінерву не беззаконно, а так, як і велить обряд обрізання, щоб непорочно присвятити її нашому Господу Богу […] Словом, тепер єгипетська Ісис і за ім’ям, і за єством – те саме, що й Павлів Ісус. «Знаю чоловіка…».[170] Але скажи ж мені, які були афіняни в той час, коли Павло до них прийшов?[171] Чи мудрі?

      Яків. Якби ти знав-перезнав усі частини свого тіла, крім голови, та ще й змалечку не вірив у те, що голова існує, то чи можна було б уважати тебе за знавця або за доброго анатома?

      Афанасій. Фу!.. Був би я тоді добрячим чуперадлом.

      Яків. А ще – справжнім афінянином часів Павла. Скажи мені, яка мудрість може бути в тих, хто не пізнав Божого єства? У їхніх серцях панувало одне лиш тлінне єство. Вони витріщали очі на машину світу, але бачили в ній одну лиш глинку. Глинку міряли, глинку лічили, глинку єством називали. Так недосвідчений глядач дивиться на картину, зануривши свій погляд в одне лиш мазиво фарб, замість того, щоб занурити розум у безтілесний образ рисунка, що тримає ці фарби… Або неписьменний, що втупився поглядом у папір і в чорнило букв, але не розуміє схованої під буквами сили. А їм же й на думку не спадало ось оце чудесне слово нашої нетлінної людини: «Оживлює дух, тіло ж не допомагає ні в чому».[172]

      У них тільки те було істиною, що можна помацати. Глиняні духи – ось їхні захисники. Кожна гадочка – то їхній божок, а кожен божок – то їхня утішенька. Псовим полюванням величали Діану, математикою – Юпітера, чи Дія,[173] мореплавством – Нептуна.[174] Того бога шанували брязкотом зброї, тих – пишними бенкетами, убранням тощо.

      Одне тільки відчутне було в них природою, чи фізикою, фізика – філософією. А все невідчутне – порожньою фантазією, небаченими брехнями, небилицею, дурницею, забобоном і мізерією. Коротко кажучи, усе мали й усе знали… Біда лиш, що не знали не-фізичного, не-тлінного Бога, а тому загубили щось, тобто «мир душі».[175]

      І хоч відчували, що якось, щось, чимось, якоюсь таємною отрутою палить і бентежить їхнє серце, та воно було невідчутне, а тому й зневажуване аж доти, доки ця іскра не виросла до незгасної пожежі.

      Це буває у всякого – нехай тобі вдасться нажити хоч і весь світ, та серце мовчазним зітханням волає всередині про те, що чогось таки ж бракує, так, наче ти хворий і не можеш угамувати якоїсь дивної і неприродної спраги.

      Ось так сталося й з афінянами. Вони відчували, що вся земля



<p>170</p>

Друге послання св. ап. Павла до коринтян 12:2.

<p>171</p>

Ідеться про відвідини св. ап. Павлом афінського ареопагу (Дії св. апостолів 17:21).

<p>172</p>

Євангелія від св. Івана 6:63.

<p>173</p>

Юпітер, чи Дій, – римський верховний бог.

<p>174</p>

Нептун – римський бог, покровитель морів.

<p>175</p>

Книга пророка Аггея 2:9.