Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

спокій – не одне й те саме.

      Яків. А я ніяк не можу надивуватись, як страшенно багато тих, хто грішить проти цього тайнописного божественного закону.

      Навряд чи знайдеш де-небудь бодай одну низьку душу, яка не рада була б хоч сьогодні зійти на найвищу посаду, анітрохи не думаючи про свою сродність. І це невідання Царства Божого затьмарило всі серця. Без сумніву, вони впевнені в тому, що наше щастя залежить від якогось одного звання, чи стану, хоч сто разів чули про Царство Боже, до якого, коли його знайти й скоритися, узявшись за природний обов’язок, легко додається все тобі потрібне. А без цього й звання – не звання. Та й як воно може бути званням, коли я не званий до нього всевишнім царством? А як же званий, коли не до того рожденний? Боже Царство є скрізь, і щастя живе в усякому стані, коли входиш у нього під керівництвом свого Творця, який саме для цього й привів тебе в наш світ. І стократ щасливіший пастух, котрий пасе за природою вівці й свині, аніж священик, котрий затіяв війну проти Бога.

      Чому ми вважаємо хліборобство таким низьким, що всі його цураємось? Щасливий той, хто народивсь до медицини, до малярства, до архітектури, до письменства… Я славлю й вітаю їхню благословенну, бо природну, школу, тобто дозвілля, заняття.[143] Радію, коли й сам займаюсь якоюсь із цих наук, тільки було б це з Богом.

      Та хіба не такий щасливий і землороб, коли за природою оре землю? Признаюсь, друзі мої, перед Богом і перед вами, що ось цієї ж таки миті, коли з вами розмовляю, покину нинішній свій стан, хоч у ньому я й зістарівся, і стану найостаннішим гончарем, як тільки відчую, що досі перебував у ньому без природи, маючи сродність до гончарства. Повірте, з Богом мені буде стократ веселіше й краще ліпити глиняні сковороди, аніж писати без природи. Але я й досі відчуваю, що мене тримає в цьому стані нетлінна рука Вічного.

      Цілую її і йду вслід за нею. Зневажаю безпорадність усіх сторонніх радників. Коли б я їх слухав, то давно б уже став ворогом мого Господа. А нині я Його раб.

      Лонгин. А я так навпаки – з утіхою дивуюсь: який солодкий труд трудівникові, коли він природний! Як весело жене зайця хорт! Який у нього захват, коли зачує сигнал до ловитви! Як насолоджується трудом бджола, збираючи мед! За мед її вбивають, та вона не перестане трудитись, доки жива. Солодкий їй, як мед, і солодший за стільник труд. До нього вона народжена. О Боже мій, який солодкий найгіркіший труд з Тобою!

      Григорій. Був у мене учнем один парубчак. Хлопчина напевне народжений до людинолюбства й дружби. Народжений слухати й робити все чесне, та не народжений бути студентом. З подивом жалкував я, що він такий остовпілий. Але тільки-но він перейшов до механіки, як одразу ж здивував усіх своєю тямущістю, хоч ніхто ним не опікувався.

      Людська душа геть мертва, поки не відійде до своєї природної справи. Вона схожа на застояну в тісноті каламутну й смердючу воду.

      Я весь час умовляв хлопців, щоб вони вивіряли свою природу. Жаль, що батьки заздалегідь не вкладають цього в серця своїх синів. Тому-то й буває, що роту вояків веде той, хто мав би сидіти в оркестрі.

      Афанасій. Як же тоді



<p>143</p>

Грецьке слово «схоле», від якого походить наше «школа», означає «заняття, навчання; дозвілля, спокій».