Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

цей вузол, що приховує найпотрібніше знання.

      А от їхні нащадки були вже не такі. Вони загубили основу мудрості, і чиста частина благочестя впала додолу. Залишилось одне лиш мистецтво з фізичними чарами й забобонами. Монумент, напоєний найкориснішою для кожного порадою, перетворився на кумира, що має вуста, але мовчить, а тільки прикрашає вулиці, – ніби джерело стало калюжею. Ось так і всі богословські тайни перетворюються на смішні нісенітниці й забобонні казки.

      За часів Авраама це робили филистимляни,[92] а тепер так роблять ті, хто не знає ні себе, ні Бога. У божественному мороці книг Мойсея майже двадцять разів зринає ось це: «Пильнуй себе»,[93] «Стережи себе»,[94] – немов якийсь ключ до всього. Це те саме, що «Пізнай себе».

      І не дивно, що стародавні єгиптяни, євреї та греки так високо шанували це слово. Мабуть, від пізнання себе самого входить у душу світло пізнання Бога, а з ним і мирний шлях щастя.

      Щó компас у кораблі, те Бог у людині. Компасна стрілка в серці корабля – це таємний язик, закон, голова, око й царство корабельне. Біблію теж називають стрілою, бо це нарисована тінь вічного закону й Божа пітьма. Не того я вважаю знавцем корабля, хто перерахував і переміряв каюти й линви. А от той, хто пізнав силу й природу корабля, розуміючи компас, розуміє і його шлях, і всі околичності.

      А щó ж таке Бог, як не вічна голова й таємний закон у твориві? Правду каже Павло: «Закон духовний».[95]

      А щó ж таке цей закон, як не та панівна природа, що володіє всім тлінним і названа в давніх отців: «трисонячна єдність і єство»?

      Ця одиниця – всьому голова, а сама безначальна, ані часом, ані місцем, ані статтю не обмежена, ані іменем.

      Оця-то мати й батько відповідає Мойсеєві, що їй імені нема. Мовляв, хто шукає мого імені, той не бачить мого єства. Моє ім’я і єство – це те саме. «Я Той, що є».[96] Я Той, що є скрізь, завжди в усьому, і не видно Мене, а все інше видно, і нема того нічого. «Плоть – ніщо…».[97] Я – дерево життя, а все інше – моя тінь.

      І недарма греки до обох статей прикладали це слово: «Теос».[98] Недарма ж і деякі християни дають чоловікові не лише чоловіче, а й жіноче ім’я, наприклад: Юзеф-Марія. Саме на це вказує гостре Павлове слово: «Нема чоловічої статі, ані жіночої…».[99]

      Отож, не прекрасний Нарцис,[100] не хіромант[101] і не анатом, а той, хто побачив у собі головну точку машини – Царство Боже, – ось хто пізнав себе, знайшов у мертвому живе, у пітьмі світло, як алмаз у багнюці і як євангельська жінка імперіал у хатньому смітті: «Радійте зо мною…».[102] Ось хто справді пізнав людину й може похвалитись: «Знаю чоловіка»[103] […]

      Уся Біблія дихає цим смаком: «Пізнай себе».

      Та хіба Бог тільки в людині? Аж ніяк! Але той, хто сліпий удома, сліпий і в гостях і, не маючи смаку в самому собі, не знайде його й у їжі. А тоді можна сміливо зважитися й на глибину біблійну з тим, кого слухає вітер і море.[104]

      Пізнати його – це почуття премудрості.



<p>92</p>

Див.: Буття 26:15.

<p>93</p>

Див.: Вихід 23:21; Повторення Закону 4:9; 6:12; 8:11.

<p>94</p>

Див.: Буття 24:6; Вихід 10:28; 34:12; Повторення Закону 11:16; 12:13, 19, 30; 15:9; 24:8.

<p>95</p>

Послання св. ап. Павла до римлян 7:14.

<p>96</p>

Вихід 3:14.

<p>97</p>

Євангелія від св. Івана 6:63.

<p>98</p>

Тобто «Бог».

<p>99</p>

Послання св. ап. Павла до галатів 3:28.

<p>100</p>

Нарцис – персонаж грецької міфології; цей юнак безтямно закохався у своє відображення у воді й помер від любові до самого себе.

<p>101</p>

Хіромант – той, хто гадає за лініями на долоні.

<p>102</p>

Євангелія від св. Луки 15:9.

<p>103</p>

Друге послання св. ап. Павла до коринтян 12:2.

<p>104</p>

Євангелія від св. Марка 4:41.