Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

на це як на стрес: «Біжи! Бийся! Замри!» – і ця стресова реакція, напевно, вдарить по ваших сексуальних гальмах. Не надто гарний контекст.

      – То що ж нам із цим робити? – запитала мене Меррітт.

      – Довірся, – сказала я. – Відпустити гальма означає довіру.

      Меррітт похитала головою й подивилася на Керол:

      – Я довіряю тобі на 150 %. Я не вагаючись стрибну в урвище з зав’язаними очима, якщо ти скажеш, що на дні аварійний мат.

      І тоді Керол сказала:

      – Тоді залишається лише одна людина, якій ти не довіряєш, чи не так?

      Меррітт глипнула на нас обох і промовила:

      – Я. Я не довіряю собі. Це те, що ви намагаєтеся мені сказати?

      Я запитала:

      – А ти довіряєш?

      – Я довіряю собі, коли йдеться про вчасно сплачені рахунки. Я довіряю собі як матері. Як письменниці. Так, я… гм… – Вона замовкла і примружилася, задумливо дивлячись на мене.

      – Ти довіряєш своєму розумові й своєму серцю, – сказала Керол. – Але чи довіряєш ти своєму тілу?

      Меррітт сильно потерла рукою чоло й відповіла:

      – Ні, і на те є поважна причина.

      І потім ми поговорили про поважну причину.

      Мені хотілося би приділити трохи уваги мезолімбічній системі мозку. Тут починається досить «учена» писанина. Якщо говорити про це, використовуючи метафору саду, наступні два підрозділи – щось на кшталт опису того, як ґрунт трансформує насінину в саджанець. Садівник не надто на це впливає, сам процес відбувається всередині, під поверхнею, там, де ми не можемо за ним спостерігати безпосередньо. Але, особливо якщо ви усвідомили, що культивуєте свою (чи свого партнера) сексуальну проблему, наступні кілька сторінок можуть справді збагатити ваше цілісне розуміння того, що відбувається глибоко в підсвідомій частині вашої сексуальної реакції.

      Готові? Добре.

      Ваш єдиний емоційний перстень

      Ви, напевно, читали про захопливі дослідження, пов’язані з «центрами насолоди мозку». Покладіть їжу до рота, і ця система запрацює. Попийте води – вона відповість. Послухайте музику, подивіться на картину, прийміть дозу героїну або почитайте роман – і ваша мезолімбічна система старанно оцінюватиме, вчитиметься й мотивуватиметься. Подивіться порно, послухайте, як ваші сусіди займаються сексом, чи відчуйте, як рука вашого партнера легенько гладить ваше волосся, і ця система мозку зреагує – визначаючи можливі загрози, плануючи й заохочуючи вас підійти ближче… чи відійти далі.

      Для тих, хто має карту середнього мозку на стіні й хоче розглянути все це вдома… У цій системі задіяні такі органи: вентральна область покришки середнього мозку, прилеглі ядра та оболонка (це частина з дослідження Іґґі Попа), амигдала та парабрахіальні ядра стовбура головного мозку над усім цим (це пікантна тема розмови для коктейльних вечірок: ніщо не здатне так вразити сексуальних одинаків за поганим мартіні, як фраза «парабрахіальні ядра стовбура головного мозку»).

      Але