Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

в цих білих манжетах, що визирають з-під піджака?» Я висловила припущення: «Можливо, це маркер соціального статусу?» А вона додала: «І це ґрумінґ. У чоловіка з ідеальними манжетами шкіра смакуватиме добре».

      Романтичні неявні сигнали, зокрема інтимні дії, як-от: танцювати, близько притулившись один до одного, разом приймати гарячу ванну, робити один одному масаж, інші інтимні доторки (наприклад, до обличчя чи волосся), разом дивитися на захід сонця, сміятися чи перешіптуватися або приємно пахнути. Наприклад. Жінка тридцяти років розповіла, що вони з чоловіком збирали гроші на переобладнання ванни після того, як зрозуміли: причина того, що вона така охоча до сексу під час відпусток, криється в тому, що вони довго й гаряче (в усіх сенсах) купалися разом у гігантських ваннах п’ятизіркових готелів, де зупинялися. Більше ванн – більше сексу.

      Усе це не дивує, але завжди приємно мати перевірені дані, що підтверджують твої інтуїтивні здогади. Суміш еротичних і романтичних сигналів підвищує сексуальне бажання в жінок. Робота Мак-Колл і Местон розповідає нам, що саме активує запалювання жіночих сексуальних реакцій.

      У серіях експериментів дев’яти фокус-груп із вісімдесятьма жінками Синтія Ґрем, Стефані Сандерс, Робін Мільгаузен і Кімберлі Мак-Брайд каталогізували думки жінок про речі, які змушують їх увімкнути чи «тримати увімкненими гальма»30. Ці дослідниці знайшли цікаві паралелі з працею Мак-Колл і Местон. Ось цей перелік із цитатами з дослідження для ілюстрування кожної тези.

      Почуття щодо власного тіла. «Мені набагато легше збудитися, коли я комфортно почуваюсь у своєму тілі… нелегко збудитися, коли я не задоволена собою чи своїм тілом».

      Занепокоєння щодо репутації. «Коли ти самотня й хочеш сексуально з кимось поводитися, ти постійно переймаєшся думками на кшталт: «Ага, це, мабуть, забагато?», або «Цього недостатньо?», або «Що про мене подумають, адже я роблю всі ці речі?..»

      Різке гальмування. «Здається, і хотілося б, а потім ти, така, говориш собі: “Зачекайте, я не можу цього зробити” – я у стосунках чи той хлопець невдаха… І раптом я просто (думаю): “Добре, забудь про це. Я не можу. Це погана ідея” – і просто йду».

      Небажана вагітність/контрацепція. «Небажана вагітність – вагомий чинник гальмування, і якщо ти з партнером, якого очевидно це не турбує, ти почуваєшся в небезпеці».

      Відчуття того, що партнер тебе бажає, проти відчуття того, що партнер тебе використовує. «Я люблю, коли (чоловіки) дбають не лише про ті частини твого тіла, які збуджуються сексуально, а й просто, наприклад, про руки… Це відчуття, що чоловік охоплює тебе всю і дбає про все твоє тіло».

      Ці два дослідження допомагають нам зрозуміти, що жіночий сексуальний інтерес залежить від широкого діапазону чинників. Коли ми запитуємо жінок: «Від чого залежить ваш настрій?» – вони називають такі чинники:

      • привабливий партнер, що поважає їх і приймає такими, які вони є;

      • відчуття довіри та ніжності у стосунках;

      • впевненість у собі й здоров’я



<p>30</p>

Graham, Sanders, Milhausen, and McBride, “Turning On and Turning Off”.