Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

свідчить, що жіноча сексуальна реакція чутливіша до контексту, ніж чоловіча, включно з настроєм і чинниками стосунків, і жінки відрізняються одна від одної тим, як ці чинники впливають на їхню сексуальну реакцію33.

      Тож цей розділ про контекст – про те, як зовнішнє оточення і стан вашого мозку можуть вплинути на вашу сексуальну реакцію.

      Ми почнемо з думки, що ваш досвід і сприйняття всіх відчуттів різняться залежно від багатьох чинників, серед них зовнішні обставини, настрій, рівнень довіри та життєва історія. Потім ми заглибимося в основні дані щодо того, чому це правдиво й незмінно: коли ваш мозок у стані стресу, майже все сприймається як потенційна загроза. А потім я покажу вам особливий механізм мозку, що керує всім процесом. Від розуміння цього механізму (я називаю його емоційним «Єдиним перснем») залежить з’ясування того, як контекст впливає на вашу сексуальну реакцію.

      Хочу заздалегідь вас попередити: це найбільш науковий розділ у книжці. Умикайте мозок. Воно того варте. Винагорода полягатиме в тому, що кожного разу, як хтось жалітиметься: «Жінки такі складні. Учора їй подобалося одне, сьогодні вже щось зовсім інше», – або ви гадатимете: «Чому я не реагую так, як реагувала раніше?» – ви зможете відповісти: «Контекст! Те, чого хоче жінка й що їй подобається, змінюється залежно від її зовнішнього середовища і внутрішнього стану». Цей розділ розповідає вам, як зламати код і зрозуміти логіку цього всього.

      Невдоволення Лорі своїм сексуальним життям було викликане не проблемним ССС чи ССЗ, радше це стало результатом проблемного контексту. Але їй не сподобалася моя пропозиція відпустити ситуацію й дозволити собі просто якийсь час не хотіти сексу. Для неї це було немов визнання поразки. Вона хотіла хотіти сексу, і, чорт забирай, вона збиралася намагатися.

      Тож Лорі почала згадувати, коли в минулому в неї був гарний секс, і їй спала на думку особливо вдала відпустка на річницю, ще до народження дитини, в шикарному готелі в горах.

      «Ага! Контекст!» – подумала вона, і вони з Джонні зарезервували номер і спланували подорож, щоб відновити пристрасть.

      План зазнав цілковитої невдачі. Джонні й Лорі довго їхали, щоб туди дістатися, виснажилися, всю дорогу сперечались, і до того як вони закінчили вечеряти, тиск очікування був просто приголомшливий. Лорі почувалася такою напруженою, що вона просто відмовилася, відмовилася від усього. Вона прийняла гарячу ванну, випила бокал вина й лягла спати. Джонні дивився фільм.

      А наступного ранку жінка почувалася надто винною за попередню ніч, щоб намагатися знову.

      Тож одного разу по обіді після цього випадку Лорі та Джонні сіли і спробували з’ясувати, що спрацювало в першій поїздці й чого бракувало другого разу.

      Ну, все їхнє життя зараз стало інакшим. Вони стали батьками, вона мала жахливу роботу, навчалася… Вони відтворили зовнішні обставини, але не контекст.

      – Чудово, тож усе, що ти маєш зробити, – звільнитися, покинути навчання і продати Тревора до цирку. Проблему



<p>33</p>

Graham, Sanders, and Milhausen, “Sexual Excitation/Sexual Inhibition Inventory”.