Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

лимони важать для щурів у сексуальному плані стільки ж, скільки й для людей – нічого. Але вас тренували пов’язувати у своїй голові лимони й секс. Тож коли вас знайомлять із двома щурихами, одна з яких пахне як здорова репродуктивна самиця, а друга – як здорова репродуктивна самиця плюс аромат лимона, ви оберете ту, яка пахне лимоном. Під словом «оберете» я маю на увазі, що ви спаруєтеся з обома самицями, але 80 % ваших еякуляцій відбудеться з «лимонною» партнеркою і лише 20 – із «нелимонною». Ваша щуряча ССЗ сприймає лимони як щось сексуально релевантне, тож «лимонна» партнерка сильніше тисне на ваше запалювання.

      Погляньмо на інший експеримент. Цього разу уявіть, що ваш брат виріс у нормальній здоровій щурячій атмосфері, без усіх цих лимонів. Але в момент його першої можливості спаруватися з самицею дослідники одягли на нього комфортний маленький жилет24. Якщо ваш брат буде одягнений у маленький щурячий жилет під час першого спарювання, то наступного разу, коли він буде з репродуктивною самицею, але без жилета, він стримуватиметься. Гальма цього щура залишаться ввімкненими, бо в момент його єдиного досвіду мозок засвоїв, що «жилет + самиця під час овуляції = час для сексу». Він не засвоїв, що просто «самиця під час овуляції = час для сексу».

      Ці два експерименти демонструють нам, що й запалювання, й гальма засвоюють, на що реагувати, спираючись на досвід. Ні лимони, ні жилети не належать до вроджених умов; обидві вони є засвоєними.

      Але це спостереження стосується й більш базових речей.

      Зараз уявіть іще раз, що ви – лабораторний щур-самець, якого мати виростила здоровим і щасливим. Ви досягли пізнього підліткового віку й досі «сексуально наївні» (або незаймані), і от експериментатори знайомлять вас із самицею під час овуляції. Це найеротичніше, що лише може бути для щура-самця під час його першої сексуальної пригоди! Але науковці не дають вам можливості спаруватися з нею25. Вам так і не дозволяють зайнятися сексом із цією готовою й на все згодною самицею.

      Результат. Ви не виробите здатність віддавати перевагу запаху фертильної самиці перед запахом нефертильної самиці чи навіть іншого самця. Потрібен сексуальний (наприклад, парувальний) досвід, щоб навчити мозок щура-самця, що самиця під час овуляції є «сексуально релевантною». У щура наявний інстинкт до спроб спарування, але він намагатиметься спаруватися будь з ким, бо якщо немає досвіду, він не може навчитися реалізовувати інстинкт в успішній дії.

      Що є вродженим, то це механізм, за допомогою якого відбувається навчання, – щурячі ССС і ССЗ і здатність навчатися через досвід і асоціації. Але щурам потрібен досвід, щоб навчити їхні ССС і ССЗ, що є загрозою, а що – сексуально релевантним.

      У щурячому середовищі за межами лабораторії самцю ніколи не знадобиться жилет, щоб відчути сексуальність моменту, і запах лимонів не змусить його еякулювати. Щури засвоїли ці умови, бо люди створили середовище, де такі особливості стали вирішальними. Але навіть обставини, що належать до природних (наприклад, фертильна самка щура), осягаються з досвідом.

      «Роки



<p>24</p>

Pfaus, Kippin, and Coria-Avila, “Animal Models”.

<p>25</p>

Pfaus and Wilkins, “A Novel Environment”.