Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

те, що відволікає, ніж мета сексу. Їй подобається бути зі своїм партнером, подобається гратись і досліджувати. Але іноді вона так само залюбки куховарить разом із ним, як і займається сексом.

      – Генрі не найзаклопотаніший сексом хлопець у світі, – сказала вона. (Генрі – її чоловік. Він супергарний чувак.) – Але йому сподобалося б, якби я ініціювала секс трохи частіше. Чи це можна якось змінити?

      Так.

      Частина рішення проблеми Камілли у третьому розділі, але нам доведеться почекати до сьомого, щоб докопатися до самої суті.

      Інакше для дівчат… але не обов’язково

      Якщо ваше завдання – здогадатися, яка група, чоловіки чи жінки, має в середньому вищий показник ССЗ (чутливіше запалювання), кого ви вибрали б?

      Чоловіків, еге ж? Так. На рівні популяції в середньому чоловіки мають більш чутливе запалювання19.

      А яка група має вищий показник ССС – чутливіші гальма? Угу. Жінки в середньому мають схильність до чутливіших гальм. Але пам’ятаєте з першого розділу: хоч якою б високою була варіативність між чоловіками й жінками, варіативність всередині кожної групи більша, ніж варіативність між групами? Зокрема жінки відрізняються одна від одної особливостями гальм і запалювань. Дуже. Опитайте тисячу жінок, як часто в ідеалі їм хотілося б займатися сексом, і їхні відповіді варіюватимуть від «ніколи» до «п’ять разів на день», і всі ці відповіді нормальні.

      Важливіша відмінність, ніж просто чутливість запалювання й гальм чоловіків і жінок, – зв’язок цих двох механізмів з іншими аспектами чоловічої та жіночої психології, особливо з настроєм і тривожністю.

      Наприклад, від 10 до 20 % і чоловіків, і жінок повідомляють про підвищення їхньої сексуальної зацікавленості, коли вони стурбовані чи засмучені20. Але хлопець, який жадає сексу, коли він стривожений чи засмучений, напевно, має менш чутливі гальма. І навпаки, жінка, яка більше хоче сексу, коли вона стурбована чи засмучена, напевно, має чутливіше запалювання.

      Нам це говорить про існування чогось більшого, ніж просто відмінність у середньому рівні чутливості ССС і ССЗ серед популяції жінок і чоловіків. Здається, також існує відмінність у тому, як ці дві системи пов’язані з іншими мотиваційними системами в мозку, особливо з системою реакції на стрес (ми ще доберемося до цього в четвертому розділі).

      Але, гей, погляньте: надто легко метафоризувати відмінність на рівні популяції в ССС і ССЗ – так само легко, як попередня генерація метафоризувала наші геніталії. Наприклад: «Жінки легко гальмують і важко “заводяться”» або «Жінки хочуть сексу менше, ніж чоловіки». Ми побачимо в наступному розділі, що це геть не так: для більшості людей збуджуваність так само залежить від контексту, як і від механізму в мозку.

      Ваші власні ССС і ССЗ і їхній зв’язок із вашим настроєм чи стурбованістю унікальні та індивідуальні21. Мета розуміння особливостей ваших гальм і запалювання не в тому, щоб з’ясувати, «які чоловіки» проти «які жінки», а щоб зрозуміти, які ви. Унікальні, з величезним



<p>19</p>

Carpenter et al., “Women’s Scores”.

<p>20</p>

Вплив ментального стану на сексуальну зацікавленість

З “Relationship Between Negative Mood and Sexuality” Лукінза, Янссена та Ґрем. Дивіться також “Effects of Mood on Sexuality” Янссена, Макапаґала та Мустанскі.

<p>21</p>

Існує певна генетична база. Два дослідження, опубліковані 2005 року незалежно одне від одного, проголосили, що приблизно 40 % мінливості жіночої здатності оргазмувати зумовлено генами (Dawood, Kirk, Bailey, Andrews, and Martin, “Genetic and Environmental Influences”; Dunn, Cherkas, and Spector, “Genetic and Environmental Influences”). Більш безпосередні свідчення генетичної бази сексуальної реакції в чоловіків показали, що спадковими є приблизно 36 % ССС1 (ручного гальма) і трохи більше 20 % ССС2 (ножного гальма) (Varjonen et al., “Genetic and Environmental Effects”). Розумові ж здібності, навпаки, передаються у спадок у 30—80 % випадків, залежно від того, що ви будете вимірювати і як (Jacobs et al., “Heritability Estimates of Intelligence in Twins”). Скажімо це простіше. Уявіть, що ви розмовляєте з жінкою, яка сидить біля вас у літаку, і виявляється, що вона має сестру-близнючку. Якщо вона дуже-дуже розумна, то у вас є привід очікувати, що її сестра також розумна, але якщо розмова торкається сексуальної насолоди й ви з’ясовуєте, що вона здатна оргазмувати від вагінальної стимуляції, немає причин очікувати, що її сестра також на це здатна.