Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

проблемами з оргазмом. Якщо у вас чутливі гальма, ви надто сильно реагуєте на всі причини не збуджуватися, а якщо ви маєте відносно нечутливе запалювання, потрібна значна концентрація і спеціальні зусилля, щоб налаштуватися на секс.

      Чутливе гальмо, незалежно від запалювання, – найімовірніший провісник різноманітних сексуальних проблем. 2008 року опитування 226 жінок віком від 18 до 81 показали зв’язок зниження сексуального інтересу, проблем зі збудженням і оргазмом із чинниками гальмування, особливо «непередбачуваністю збудження» («Якщо все не “так, як треба”, мені важко відчути сексуальне збудження») й занепокоєнням щодо власних сексуальних функцій («Якщо я переймаюся тим, що мені потрібно надто багато часу, щоб відчути збудження чи досягти оргазму, це може завадити моєму збудженню»)17.

      Ви можете заповнити подану нижче анкету для визначення свого сексуального темпераменту, щоб зрозуміти, наскільки чутливими є ваші гальма й запалювання.

      Не переплутайте це зі справжньою наукою. Опитування покликане зорієнтувати вас у розумінні того, як ваш внутрішній механізм сексуального реагування може впливати на вашу реакцію на сексуальні стимули, але лише приблизно18. Пригадайте, що насправді існує два різних гальма: збудження деяких людей заблоковано внутрішніми страхами (наприклад, того, що їм потрібно надто багато часу, щоб досягти збудження), а інші більше переживають через зовнішні чинники (наприклад, бояться заразитися інфекціями, що передаються статевим шляхом, чи набути додаткові зобов’язання через секс). Обидва ці гальма можуть знижувати ваше збудження чи перешкоджати йому.

      Анкета з визначення сексуального темпераменту

Гальмівні чинники (ССС)

      Обведіть ту відповідь, яка найкраще описує вас.

      Доки все не «саме так», мені важко досягти сексуального збудження.

      Коли я сексуально збуджена, найменша дрібниця може позбавити мене бажання.

      Я мушу повністю довіряти партнеру, щоб відчути збудження.

      Якщо я переймаюся тим, що надто довго не можу відчути збудження чи досягти оргазму, це може впливати на моє збудження.

      Іноді я почуваюся такою «сором’язливою» чи «розсудливою» під час сексу, що не можу досягти повного збудження.

Чинники збудження (ССЗ)

      Обведіть номер відповіді, яка найкраще вас описує. Часто навіть чийсь запах може мене збудити.

      Мене «заводить» займатися сексом в інших умовах, ніж зазвичай.

      Певні гормональні зміни (наприклад, менструальний цикл) помітно підвищують моє сексуальне збудження.

      Мене дуже «заводить», коли хтось мене хоче.

      Коли я думаю про когось, хто здається мені сексуально привабливим, або фантазую про секс, мені легко збудитися.



<p>17</p>

Так само не надто чутливе запалювання, незалежно від гальм, – це один із провісників асексуальності. Асексуальними є люди, які не бажають сексуальних контактів (не плутати з тими, яким подобається торкатися своїх партнерів, але не подобається, коли торкаються їх). У кількох дослідженнях людей, що визначали себе як асексуальних, виявлялося помітно менш чутливе запалювання, ніж у їхніх сексуальних протилежностей (Prause and Graham, “Asexuality”). Однак не було жодної відмінності в їхніх сексуальних гальмах. Тож, можливо, частково асексуальність як сексуальну орієнтацію спричиняє нездатність мозку жінки помічати сексуально релевантні стимули. Звісно, це лише частина історії, оскільки асексуали представляють лише приблизно 1 % загальної популяції, а від 5 до 10 % жінок мають нечутливу ССЗ. І знову ж таки, тут немає нічого неприродного чи хворобливого; система сексуальних реакцій асексуальних людей зроблена з тих самих частин, що й людей сексуальних, лише зорганізованих інакше.

<p>18</p>

Адаптовано з “Validation of the Sexual Excitation/Sexual Inhibition Inventory” Мільгаузена та інших.