Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

секс. Я кохаю свого партнера. Я люблю пробувати нові речі, нові місця, нові пози, нові іграшки, нове порно, все нове. Я одне велике «Так».

      І я могла побачити це з виразу її обличчя – задоволення й довіру жінки, яка живе в гармонії зі своїм тілом.

      Я запитала:

      – Тобі колись доводилося робити щось, а потім думати: «Чому я так вчинила?»

      Вона здригнулась і кивнула.

      – Це траплялося. Рідко, але… коли я пережила значний стрес, то просто вийшла з дому й поводилася за принципом «Будь що буде». Я чинила різні дурниці.

      – А буває таке, що тобі хочеться мастурбувати кілька разів на день? – запитала я, і вона подивилася на мене так, наче я встановила камеру в її спальні.

      – Зазвичай я можу це ігнорувати, – відповіла вона. – Але щоразу воно доводить мене до шалу. Це немов сверблячка, і хоч скільки чухай, не допоможе. І в мене буває таке відчуття втрати контролю…

      – Так, – сказала я. – Чутливе запалювання робить людей схильними до ризику та компульсивності.

      – То ось що воно таке? Чутливе запалювання? – вигукнула вона. – У мене не високий рівень тестостерону, а підвищений показник ССЗ?

      – Це пояснює і твоє «одне велике “Так”», і принагідні неконтрольовані відчуття.

      Можна зробити висновок, що мати чутливе запалювання досить прикольно. Так воно й буває у правильному контексті. Олівія має партнера, яким вона задоволена, й широкі погляди, які дозволяють їй експериментувати без особливих труднощів і страху. Вона просто занурюється в це. Але все-таки іноді, особливо коли вона переживає стрес чи стурбованість, Олівія каже: «Я відчуваю, як мій секс-драйв постійно відвертає мою увагу і просто ні на хвилину не залишає мене у спокої».

      Другий бік цієї медалі – ризики, що можуть супроводжувати чутливе запалювання. Оскільки іноді Олівія відчуває, що її сексуальність керує нею, вона переймається тим, що й вона, зі свого боку, керує своїм партнером, буває надто настирливою, надто руйнівною, надто сексуальною… Просто суцільне «надто».

      – Я маю обережно поводитися зі своєю сексуальністю – задля вселюдського добра, – проголошує вона, жартуючи.

      І в цьому жарті є частка жарту.

      Збудження

      Відповідно до моделі подвійного контролю, збудження – це насправді два процеси: активація запалювання й деактивація гальм. Тож ваш рівень сексуального збудження цієї миті – продукт стимуляції запалювання й відсутності стимуляції гальма.

      Але це також продукт того, наскільки чутливими до цієї стимуляції є ваші гальма й ваше запалювання.

      ССЗ та ССС – це риси. Ми всі їх маємо, вони більш-менш стабільні протягом життя, як, наприклад, інтровертність і екстравертність, і вони в усіх різні. Так само, як усі ми маємо фалоси та уретри (як ми бачили в першому розділі), ми всі маємо сексуальні запалювання й сексуальні гальма у своїй центральній нервовій системі (ми всі однакові!). Але всі ми маємо по-різному чутливі ССЗ та ССС (ми всі різні!),