Як бажає жінка. Правда про сексуальне здоров’я. Эмили Нагоски

Читать онлайн.



Скачать книгу

щоб спрямувати свою увагу в цьому напрямку. Малоймовірно, що нові ситуації видадуться вам сексуальнішими, ніж уже знайомі. Ваша сексуальна функція виграє від посилення стимуляції (наприклад, використання вібратора) й щоденних практик, зосереджених на відчуттях. Низький показник ССЗ також асоціюється з асексуальністю, тож якщо ваш показник ССЗ дуже низький, ви можете мати деякі риси асексуальної особистості. Опитувані мною жінки, напевно, мали вищий показник ССЗ, ніж населення загалом, принаймні вони були достатньо зацікавлені в сексі, щоб відвідувати заняття, майстер-класи й читати блог про секс, і все-таки в цю категорію потрапили 8 % жінок.

Середній показник ССЗ (8—15)

      Ви в самій середині, тож ваша чутливість до сексуальних стимулів, напевно, залежить від контексту. У романтичних чи еротичних ситуаціях ви з готовністю налаштуєтеся на сексуальні подразники; у ситуаціях, далеких від романтики та еротизму, привернути вашу увагу до сексу важко. Визначте роль, яку контекст відіграє у вашому збудженні та задоволенні, і спробуйте збільшити кількість сексуальних контекстів у вашому житті. У цю категорію потрапляють 70 % опитаних мною жінок.

Високий показник ССЗ (16—24)

      Ви досить чутливі до сексуально релевантних стимулів – можливо, навіть до тих, які більшість не вважає особливо збудливими, як, наприклад, запах чи смак. Вам може видатися сексуальним широкий діапазон контекстів, і, ймовірно, вас захоплює новизна. Ви можете прагнути сексу, щоб позбутися стресу, вищий показник ССЗ пов’язаний із більшим ризиком сексуальної компульсивності, тож вам варто звернути увагу на те, як ви долаєте стресові ситуації. Упевніться, що приділяєте цьому достатньо часу й маєте власний простір із партнером. Завдяки вашій чутливості ви можете отримувати значне задоволення від насолоди вашого партнера, тож виграєте обоє! До цієї категорії потрапляють приблизно 16 % опитаних мною жінок.

Що означають середні показники?

      У вас середні показники в обох тестах? Як і у більш ніж половини людей. Дуже високі чи дуже низькі показники щодо цих рис є порівняно рідкісним явищем, тож для більшості людей цінність моделі подвійного контролю полягає не у прозрінні: «Овва! Мій мозок надчутливий/нечутливий до такої стимуляції, тож мені варто звернути на це увагу», – а в усвідомленні того, що гальма та запалювання – це дві окремі системи. Якісь явища в цьому світі активують ваше запалювання й роблять вас охочою та спраглою до сексу. Інші ж явища натискають на ваші гальма, сповільнюючи процес збудження. Деякі ж явища роблять і те, й інше в одночас! Одна читачка мого блогу написала мені на імейл, що визначення «гальма та запалювання одночасно» точно описує її відчуття після прочитання сексуального бестселера «П’ятдесят відтінків сірого».

      Середина означає, що ви можете сказати собі: «Ага, я нормальна!» – і почати розмірковувати над тим, що тисне на ваші гальма чи активує ваше запалювання і як облаштувати своє життя так, щоб задовольнити мозок. Я розповім, як це зробити, у третьому, четвертому й п’ятому розділах.

      Якщо ж ваш рахунок високий чи