Внутрішня історія. Серце – найважливіший орган нашого тіла. Йоганнес Гінріх фон Борстель

Читать онлайн.
Название Внутрішня історія. Серце – найважливіший орган нашого тіла
Автор произведения Йоганнес Гінріх фон Борстель
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2015
isbn 978-617-12-5544-9



Скачать книгу

якщо для нашої системи кровообігу це суцільний стрес?

      У всьому винен допамін, гормон задоволення в нашому мозку. Кожна цигарка сприймається цим самим мозком як джерело неймовірного задоволення і впливає на завзятого курця, мов доза на героїнового нарконавта. Здавалося б, усі це розуміють, але з цього розуміння немає жодної користі, коли ми намагаємося кинути палити. На щастя, існує міністерство охорони здоров’я: «Паління викликає передчасне старіння шкіри». Бам! Це запало в голову! Побачивши це хорор-повідомлення вперше, я почувався дуже зле, а наступна сигарета взагалі не смакувала. Та чи допомогло мені це? Звісно ні, адже залежний хворий, не отримавши очікуваного задоволення, просто збільшує дозу наркотику, аби упіймати-таки кайф, якого позбавила його перед тим неприємна інформація.

      Мушу визнати, що в питаннях тютюнопаління я поганий приклад. Мені доводилося бачити у відділенні медичної анатомії легені курця, чорні мов асфальт, під час роботи на «швидкій» зустрічати людей, які через пристрасть до сигарет заробляли страшні хронічні захворювання легень і доживали свої дні «овочами» в інвалідному візку або ліжку. Та цього було недостатньо, аби втримати мене від сигарети під пиво. Куріння – одне з небагатьох занять, яке не дає нам узагалі нічого, крім недешевої, хоч і соціально прийнятної кончини. Якщо ти палиш, то граєш у російську рулетку, але не обертаючи барабана. Адже легені – не єдиний орган, який потерпає від понад 4000 отруйних речовин, що їх містить сигаретний дим.

      То що ж такого відбувається з нами при курінні, що може аж настільки шкодити нашому тілу? Рак! Перша думка, яка відразу ж вистрелює в голові. З усіх тих речовин, які ти вдихаєш під час куріння, щонайменше 40 – збудники раку. Найбільший ризик – тумор (злоякісна пухлина), який у народі називають раком легень, а на медичному жаргоні – бронхіальною карциномою. У результаті куріння клітини всередині бронхів видозмінюються настільки, що втрачають здатність виконувати свої функції. Аби компенсувати їх втрату, уражені клітини проводять свої дні, постійно розмножуючись. Вони діляться безперервно, їх стає все більше й більше, аж поки новоутворена пухлина не починає перешкоджати діяльності легені. А якщо ці клітини з кров’ю потраплять і до інших органів – у нас кажуть, що така пухлина дифузна, – то потерпатиме все тіло, аж поки не помре. Як можна, знаючи про це, залишатися дурнями і курити далі?

      У всьому винен нікотин. У малих дозах він забезпечує помірний викид адреналіну, відомого як гормон стресу, який має здатність проганяти сонливість, придушувати відчуття голоду й підвищувати увагу. Нічогенький такий природний наркотик! Але насамперед він зумовлює викид у мозок допаміну. Останній змушує наше серце битися швидше і підвищує кров’яний тиск.

      Коли мені було вісімнадцять, я провів власний експеримент, аби дослідити вплив сигаретного диму на судини. В одного мого знайомого був тепловізор, тож я розглядав крізь його об’єктив власну руку під час куріння. Перш ніж я закурив, температура поверхні шкіри становила