Внутрішня історія. Серце – найважливіший орган нашого тіла. Йоганнес Гінріх фон Борстель

Читать онлайн.
Название Внутрішня історія. Серце – найважливіший орган нашого тіла
Автор произведения Йоганнес Гінріх фон Борстель
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2015
isbn 978-617-12-5544-9



Скачать книгу

ж для повного щастя поєднати куріння з іншими чинниками ризику, такими як високий тиск, життя в стилі «диванної подушки», яку знає на ім’я персонал усіх «макдональдсів» міста, а також підвищений рівень холестерину, то загроза заробити тяжкі захворювання серця чи судинної системи надзвичайно зростає. До всього цього слід додати, що куріння – це ще й одна з основних причин периферичної артеріальної хвороби ніг, яку в народі називають «ногою курця».

      При цьому захворюванні судини ніг настільки ушкоджені бляшками та жировими відкладеннями, що хворому доводиться докладати неабияких зусиль, аби пройти навіть невелику відстань пішки. Такі люди змушені зупинятися на перепочинок що декілька метрів. Вони справляють враження роззяв, які затримуються перед кожною вітриною магазину, щоб роздивитися викладений у ній товар. Тому периферичну артеріальну хворобу ніг часто ще називають «хворобою вітрини». Розглядати вітрини іноді цікаво, але при такому ураженні ніг, за найгіршого сценарію, тканини, до яких погано надходить кров, можуть навіть відмерти, і тоді їх оперативно видаляють.

      Тютюновий дим – сильний удар по імунній системі. Чоловіки, якщо вірити статистиці, курять значно більше від жінок. Тому й потерпають від захворювань судин набагато частіше. Але й для жінок куріння є небезпечним, особливо для тих, які приймають протизаплідні пігулки, адже й вони можуть викликати утворення тромбів і згодом – закупорку судин. Якщо жінка-курець користується ще й такими засобами, то вона поєднує два негативні чинники і тим самим суттєво підвищує ризик захворювання.

      In puncto[21] куріння може бути тільки одне правильне рішення – якнайшвидше кинути курити. Бо таким чином кожен зробить справжній подарунок власному тілу, навіть після тривалого «диміння». Позаяк численні дослідження переконливо доводять, що наше тіло після останньої сигарети повільно, але все ж відновлюється. Ах, ця остання сигарета… Вона ж воістину найкраща!

      Перші позитивні зміни починаються вже десь через 20 хвилин після останньої затяжки. Кров’яний тиск на цю мить уже майже повернувся до показників перед початком куріння. Кровообіг покращується, а температура тіла знову стабілізується. А вже через півдня кількість монооксиду вуглецю в організмі перебуває в межах «зеленого» рівня. Наші кров’яні тільця, таким чином, знову транспортують до клітин чистий кисень. Отже, навіть один день без сигарет – це відчутна допомога серцю і суттєве зменшення небезпеки заробити інфаркт.

      Два дні без куріння – і покращуються запахи, при цьому я маю на увазі не лише запах нашого власного тіла, а й саму здатність сприймати запахи. Паралельно відновлюється й відчуття смаку, а це суттєво підвищує якість життя. Смак свіжих італійських томатів справді зводить з розуму!

      Уже через два тижні функціональність легень збільшується на третину, а через місяць рухливі війки працюють як колись. Уже не треба постійно кашляти, щоб вичавити з легень слиз і пил. Результат: кожен вдих дає



<p>21</p>

Стосовно (лат.).