Athose mäe dieet. Vahemere maade toidud, mis aitavad kaotada kaalu, näida nooremana ja elada kauem. Richard Storey

Читать онлайн.
Название Athose mäe dieet. Vahemere maade toidud, mis aitavad kaotada kaalu, näida nooremana ja elada kauem
Автор произведения Richard Storey
Жанр Кулинария
Серия
Издательство Кулинария
Год выпуска 2015
isbn 9789949963218



Скачать книгу

mäe dieet kujutab endast munkade toitumisviisi, mida on pisut kohandatud läänemaailma eluoluga. Munkadel on isekehtestatud, piiratud ressursid, nad elavad teise kalendri järgi ning nende ajatsoon on viis tundi taga meie ehk maailma päevakavast, nagu mungad seda nimetavad. Meie, kes me elame väljaspool Püha mäge, naudime hoopis teistsuguse maailma hüvesid, mis pakub meile laiemat toiduainete valikut ja võimalusi nende hankimiseks. Munkade söömisharjumused on läbi põimunud nende usutavadega ning paindlikkust on nendes vähe, kui üldse. Meie, lääne inimesed, sööme tavaliselt kolm korda päevas ning sageli erinevatel kellaaegadel. Et dieet meile sobiks, tuleb meil leppida sellega, et me ei saa munkade eluviisi ja söömisharjumusi ülima täpsusega üle võtta.

      Paastureegel, mida mungad järgivad, on üks Athose mäe dieedi aluspõhimõtetest. Dieedi pidamisel sööd sa kolmel päeval nädalas paastutoite, ülejäänud kolmel päeval mõõdukalt ning üks päev jääb pidupäevaks, mil võib süüa ja juua kõike, mida hing ihaldab.

      Paastupäevad on rasvavaesed taimetoidupäevad: liha, kala, kana ja piimatooteid ei sööda ning toiduõli ei tarvitata. Paastupäevadel alkohoolseid jooke ei jooda ning toiduportsjonid hoitakse väikesed. Ülejäänud päevadel süüakse peamiselt puu- ja juurvilju, kaunvilju, pähkleid ja seemneid, kuna tühje kaloreid sisaldavaid rasvaineid ja magusat tarvitatakse vähe.

      MIDA ME MÕÕDUKUSE ALL MÕTLEME

      Munkadel ei ole ülemääraseks söömiseks või joomiseks võimalustki – neil ei jätku selleks ei aega ega vahendeid. Just mõõdukus toitumisel on see, mille tõttu pole neil muresid haiguste ja ülekaaluga ning mis tagab neile pika eluea.

      Munkade elustiil tingib selle, et nad söövad ainult kaks korda päevas, nad ei tõsta endale teist korda ette, ei näkitse söögikordadevahelisel ajal ning söövad harva magusat. Meie maailmas on munkade päevarežiim nende jaoks, kelle pingelist päevarütmi dikteerivad perekondlikud ja tööalased kohustused, ebapraktiline. Meie sööme oma hommikusööki sageli kiirustades või jääb see üldse vahele, me sööme käigu pealt, näkitseme kirjutuslaua taga, mõnikord kompenseerime päevaseid puudujääke mõõdutundetu söömise ja joomisega õhtusöögilauas.

      Alusta oma päeva hea hommikusöögiga, mis aitab sul ülejäänud päeva kestel vahepaladest ja ülesöömisest hoiduda. Eelkõige – jälgi oma toiduportsjonite suurust!

      SUURIM VÕIMALIK PAINDLIKKUS ON ALATI VÕIMALIK

      Enamik dieete on väga ranged ega võimalda paindlikkust. Athose mäe dieedi puhul see nii ei ole. Senikaua kui sa hoiad oma nädalakavas kolme paastu- ja kolme mõõdukuspäeva, pole sul süütundeks põhjust.

      Mungad paastuvad ülepäeviti, kuid see ei pruugi sinu puhul praktiliseks osutuda. Tõsta oma paastupäevad ümber nii, kuidas see sinu töö- ja isikliku eluga kõige paremini sobib. Näiteks võivad sinu isikliku Athose mäe dieedi nädalakavas paastupäevadeks olla esmaspäev, kolmapäev ja neljapäev ning pidupäevaks pühapäev. Ideaaljuhul ei tohiks järjestikku olla rohkem kui kaks paastupäeva, kuid valik on alati su enda teha.

      KAS ATHOSE MÄE DIEET ON SINU JAOKS?

      Küsi seda endalt ise. Kui vastad suuremale osale küsimustest jaatavalt, sobib Athose mäe dieet sulle kindlasti. Kas sa tahaksid:

      • järjekindlalt ja turvaliselt kaalust alla võtta?

      • püsida kogu oma ülejäänud elu saledana?

      • jätta hüvasti ilmajäetustundega?

      • loobuda igaveseks kalorite lugemisest?

      • süüa ja elada tervislikult?

      • vähendada haigestumisriski?

      • kulutada toidule ja joogile vähem raha?

      • nautida tõeliselt paindlikku toitumiskava?

      • muuta igaveseks oma suhtumist toitu?

      Järjekindel dieedipidamine on tavaliselt raske töö, kuid mitte Athose mäe dieedi puhul. See on täiesti loomulik toitumisviis, mille tulemusteks on püsiv kaalulangus ning võimalus oma toitumisharjumusi igaveseks muuta.

      4. peatükk

      ATHOSE MÄE DIEEDI EELISED

      Selle raamatu kirjutamist inspireerisid munkade tervis ja toit, mida nad söövad. Kuigi ühegi dieediga seoses ei saa esitada kaljukindlaid tervist puudutavaid väiteid, aitab Athose mäe dieet sul kaalus alla võtta ning parandada oma tervist, kui järgid nõuandeid, mis on kooskõlas praeguste toitumissoovituste ja – teadmistega ning ühtlasi säästavad nii sinu keha kui ka looduskeskkonda.

      VAHEMERE MAADE TOITUMISVIIS PAREM TERVISE JA PIKEMA ELUEA HEAKS

      Uuring, mis tõi esmakordselt välja Vahemere maade toitumisviisi eelised Ameerika ja Põhja-Euroopa toitumisstiili ees, oli nn “Seitsme riigi uuring” (“Seven Countries Study”). Selle mahuka ja laia geograafilise haardega uuringuga tegi 50 aasta eest algust Ancel Keys koos oma kolleegidega, kes uurisid enam kui 13 000 keskealise mehe tervisenäitajaid. Nad said teada, et Kreeka saarel Kreetal elavatel meestel esineb südameveresoonkonna haigusi harvem kui teiste riikide meestel.

      Sellest uuringust saadik on mitmetest teistest uuringutest selgunud, et Vahemere maade toitumislaad ei kaitse mitte ainult südameveresoonkonna haiguste ja südameataki eest, vaid vähendab ka erinevat tüüpi vähktõve ja rasvumise riski ning võib kaitset pakkuda isegi kognitiivsete võimete alanemise, dementsuse ja Alzheimeri tõve vastu. Mõned uuringud on tõestanud, et eakad, kes läksid üle Vahemere dieedile, elasid kauem neist, kes seda ei teinud. Näib nii, et Vahemere dieet ei too kasu mitte ainult südameveresoonkonna haigusi ja kõrgvererõhutõbe põdevatele inimestele, vaid kõigile, kuna aitab neid haigusi ennetada.

      Traditsiooniline Vahemere maade toitumisviis, nagu seda kirjeldab Keys oma 1960. aastate algul tehtud uuringus, on levinud kindlates Vahemere piirkondades: Kreetal, teistes Kreeka osades, Hispaanias ja Lõuna-Itaalias. Toiduvalikus on suur osa puu- ja juurviljadel, teraviljadel, kartulitel, linnulihal, ubadel, pähklitel, kalal ja piimatoodetel, punast liha süüakse vähe (ainult neli-viis korda kuus), mõõdukalt tarbitakse alkoholi (juuakse toidu kõrvale) ja oliiviõli. Kreekas juuakse piima suhteliselt vähe, kuid juustu ja jogurtit tarvitatakse palju. Fetajuustu lisatakse sageli salatitesse ning juurviljahautistele.

      Paljudes seitsme riigi uuringuga hõlmatud maades on toiduvalik hakanud tänapäevastuma ning sisaldab nüüd rohkem töödeldud toitu ja jooke, milles on senisest enam rasvu, suhkrut (ja teisi magusaineid) ning soola. Ent Athose mäe mungad, kelle toiduvalik pole sajandite jooksul suuremat muutunud, harrastavad ikka vana lihtsat toitumisviisi.

      SUHKRU VÄLTIMINE

      Kuni viimase ajani on tervisliku toitumise alased nõuanded hoidnud tähelepanu keskmes rasvu, eeskätt küllastunud rasvu, jättes suhkruteema tahaplaanile. Suhkru ainsa puudusena on nähtud, et see annab tühje kaloreid ning seega pole suhkur just kõige parem allikas, kust kaloreid saada. Loogika on selles, et kuna inimesed ei ole enam füüsiliselt nii aktiivsed, siis vajame vähem kaloreid. Need kalorid tuleks saada toiduainetest, mis sisaldavad rikkalikult erinevaid toitaineid, seega mitte suhkrust.

      Teine probleem, mida suhkur tekitab, on hammaste lagunemine.

      Järjest enam jõutakse ühise arusaamani, et suhkur mängib kehva tervise tekitamisel arvatust suuremat osa. Ilmneb, et liigne suhkrutarbimine mõjutab ainevahetust ja vöökohta, viies metaboolse sündroomini, mille tulemusteks on sellised tervisehädad, nagu rasvumine, diabeet ja südamehaigused. Raamatus “Rasva uus võimalus. Kibe tõde suhkrust” (Fat Chance: The bitter truth about sugar) selgitab endokrinoloog dr Robert Lustig põhjalikult suhkrust tulenevaid terviseprobleeme ja nende teaduslikku tagapõhja, heites valgust suhkru sõltuvusttekitavale toimele. Ehk oled isegi märganud, et mida rohkem sa magusat sööd, seda rohkem on sul selle järele isu.

      Suhkru ja maiustuste tarvitamine ainult nn pidupäevadel aitab kaasa kehakaalu alanemisele ja tervise paranemisele.

      ALKOHOL

      Athose