Athose mäe dieet. Vahemere maade toidud, mis aitavad kaotada kaalu, näida nooremana ja elada kauem. Richard Storey

Читать онлайн.
Название Athose mäe dieet. Vahemere maade toidud, mis aitavad kaotada kaalu, näida nooremana ja elada kauem
Автор произведения Richard Storey
Жанр Кулинария
Серия
Издательство Кулинария
Год выпуска 2015
isbn 9789949963218



Скачать книгу

püstitamine võib osutuda dieedipidamise kõige tähtsamaks osaks.

      • Selgete, hästi sõnastatud eesmärkide seadmine annab tõepoolest tulemusi.

      • Inimesed, kes püstitavad endale eesmärgid ja panevad need kirja, on näidanud edukamaid tulemusi.

      NIISIIS – MIS ON SEE, MIDA SA SAAVUTADA TAHAD?

      Enne kui sa Athose mäe dieediga algust teed, mõtle oma eesmärgid selgeks. Milliseid tulemusi dieet peaks andma – väiksema kehakaalu, nooruslikuma enesetunde, pikema eluea? Järgnevalt esitame sulle mõne küsimuse, mida võiksid endalt küsida, enne kui selgeid ja kindlaid eesmärke sõnastama ja kirja panema asud.

      Mis on minu jaoks kõige tähtsam?

      • Kaalus alla võtmine?

      • Nooruslikum enesetunne?

      • Pikem eluiga?

      • Parem toitumine?

      • Vähesem alkoholitarvitamine?

      • Tervise ja elujõu taastamine?

      • Krooniliste haiguste tekkeriski vähendamine?

      • Tervisliku kehakaalu säilitamine?

      • Võimalus uuesti oma lemmikrõivastesse mahtuda?

      • Toidu ja joogi pealt raha kokkuhoidmine?

      • Suurem enesekindlus ja parem välimus seltskondlikel koosviibimistel?

      NELI SAMMU EDUNI: TEADLIKE EESMÄRKIDE SEADMINE

      Esimene samm – mõtle positiivselt

      Alustuseks heida kõrvale kõik piiravad uskumused: see ei tööta niikuinii, ma olen seda varem proovinud, ma olen selle jaoks liiga vana jne.

      Hoolitse selle eest, et sinu eesmärk oleks sõnastatud jaatavas vormis ja kindlas kõneviisis; mõtle pigem sellele, mida sa tahad, kui sellele, mida sa ei taha.

      Näide: “Ma ei taha enam selline välja näha.”

      K: “Milline sa olla tahad?”

      V: “Tahan olla saledam ja noorem välja näha.”

      Nagu sa märgata võid, ei anna nending “Ma ei taha enam selline välja näha” mingit kindlat eesmärki, mille suunas liikuda, kuid “saledam ja nooruslikum välimus” on mõõdetav eesmärk.

      Teine samm – määra ennast vastutavaks isikuks

      Kas sinu eesmärk on sinu või kellegi teise oma? Kui näiteks sinu elukaaslane ütleb sulle, et sa peaksid kaalus alla võtma, on see tema, mitte sinu eesmärk. Mõtle, millist osa sina tulemuse saavutamisel mängid. Hoolitse selle eest, et võimalus eesmärgini jõuda on sinu, mitte kellegi teise kontrolli all.

      Kolmas samm – ole tegutsemisviiside osas, mis sinu eesmärki saavutada aitavad, väga täpne ja põhjalik

      Jaga oma eesmärk hallatavateks osadeks, et see näiks realistliku ja saavutatavana: määratle, milleni soovid jõuda, ja kavanda tegevused, mis sind selleni viivad.

      Püstita endale lähemad, keskpikad ja kaugemad eesmärgid, näiteks:

      • lähem eeesmärk: võtta kolme kuuga 11 kg alla;

      • keskpikk eesmärk: koostada endale sobiv treeningukava;

      • kaugem eesmärk: säilitada saavutatud kehakaalu.

      Neljas samm – tee kindlaks märgid, mis näitavad, et oled eesmärgini jõudnud

      Mõtle sellele, milliseid tajutavaid tõestusi sa vajad – sinu meeled annavad sulle teada, kui oled saanud selle, mida tahad. See muudab sinu eesmärgid reaalsemaks ja kutsuvamaks.

      Kasuta oma meeli:

      • nägemismeelt, mis edastab sulle silmaga nähtavaid tõendeid (sinu peegelpilt on saledam);

      • kuulmist, mis vahendab kuuldavaid tõendeid (“Oo! Sa oled kaalus alla võtnud? Kuidas sa seda tegid?”);

      • tunnetust ehk tõendeid, mis kajastuvad sinu emotsioonides (nt püsiv rahulolutunne);

      • kompimismeelt ehk tõendeid, mida saad käega katsuda (ulatud oma varbaid katsuma).

      Tajumeeli on mõistagi rohkem ning tõestuse saamiseks võid kasutada ka oma haistmis- ja maitsmismeelt. Hiljuti aitasin oma sõbral Amyl dieediga seotud eesmärke püstitada. Tema sooviks oli piisavalt kaalus alla võtta, et nautida unistuste puhkust Kreekas. Kuni viimase ajani oli ta oma keha sedavõrd häbenenud, et ei suutnud ennast rannas päevitunud ja trimmis noorte kõrval ette kujutada. Kui tuli otsustada, milliseid tõendeid ta vajab, et oma kehakaalu vähendamisega seotud eesmärki kinnitada, küsisin temalt:

      Küsimus. “Millised vaatepildid, helid ja tundmused sinu sees ja sinu ümber annavad sulle äratundmise, et oled oma eesmärgi saavutanud?”

      Vastus. “Ma näen enda kohal pilvitut taevast ja kuulen lainete pehmet loksumist. Oliivisalust kandub minuni kreeka rahvamuusika; kuulen jääkuubikute tilinat kokteiliklaasis, mida käes hoian. Ma tunnen, kuidas päike paitab mu keha, tunnen jaheda klaasi raskust oma peos. Tunnen päevituskreemi lõhna ja veini maitset.”

      Vaata aga vaata! Amy moodustas väga selge ja meelelise kontseptsiooni sellest, milleni dieet ta viima peaks. Tema vastus oli palju olemuslikum ja konkreetsem kui lause “Ma tean, et saavutan edu,” mis tavaliselt tõotab just vastupidist. (Samal suvel mõnda aega hiljem helistas Amy mulle. “See eesmärgi püstitamise harjutus, mida me koos sinuga tegime, oli lihtsalt imeline! Niipea kui ma saarele jõudsin ja rannas pikali viskasin, tuli kõik mulle meelde. Pildid ja helid, lõhnad ja maitsed – kõik oli just selline, nagu ma tookord vaimusilmas ette kujutasin… See ajas kananaha ihule. Nõiduslik kogemus!”)

      ATHOSE MÄE DIEEDI EESMÄRGID: NELJASAMMULISE TEE KOKKUVÕTE

      1. Pane oma eesmärgid kirja. Kanna hoolt, et need oleksid sõnastatud positiivselt.

      2. Ole kindel, et sul on kontroll tulemuse üle.

      3. Ole täpne ja põhjalik mooduste suhtes, mille abil sa oma eesmärki saavutama asud.

      4. Küsi endalt, millised nähtavad, kuuldavad, tajutavad, haistetavad või maitstavad tõendid kinnitavad sulle, et sa oled oma eesmärgi saavutanud.

      LOOVA VISUALISEERIMISE TOIMEPÕHJUSED

      Sinu loov kujutlusvõime suudab tekitada füüsilisi reaktsioone. Dr. Maxwell Maltz on oma raamatus “Psühhoküberneetika: uus viis elada elusamat elu” (Psycho-Cybernetics: a New Way to Get More Living out of Life) lahti seletanud tähtsa tõe: alateadvus ei tee reaalsetel ja ettekujutuslikel sündmustel vahet. Teisisõnu: aju programmeerimine kindla eesmärgi saavutamiseks on täiesti võimalik. Häid näiteid selle fenomeni kohta pakub sport. Näiteks tippgolfimängijad jälgivad enne löögi sooritamist palli teekonda auguni ja tagasi vaimusilmas, et oma asendit korrigeerida ja paremini aru saada, mida palli auku löömiseks teha.

      Kui see kõik tundub sulle Ameerika lääneranniku stiilis tühja jutuna, proovi üht väikest eksperimenti. Sulge silmad ja lõdvestu.

      Kujutle, et sa hoiad käes suurt küpset sidrunit. Sa kaalud seda oma käes, tunned selle jahedust, haistad tugevat tsitruselise lõhna, mida vahasest koorest õhkub. Nüüd kujutle, kuidas sa sellest terava noaga viilu lõikad. Eemalda koor ja jälgi, kuidas sidruni viljalihast mahla nõrgub. Tunneta, kuidas su suu vett täis valgub, kui kujutled, mismoodi sa selle mahlase tüki endale suhu pistad ja mahl su keelele valgub. Kujutlusvõime on andnud füüsilise reaktsiooni: sinu suu hakkas sülge eritama.

      Maxwell Maltz on öelnud, et üks suurimaid inimkonna tõdesid on see, et sa muutud oma igapäevaste mõtete sarnaseks. Kui sa näed ennast rõõmsa, särava ja edukana, teeb see sinu eluga imesid. Kui sa näed ennast pessimistlikult edutu läbikukkujana, surud sa sellega enda alateadvusse