Julgus alistuda. Laura Doyle

Читать онлайн.
Название Julgus alistuda
Автор произведения Laura Doyle
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2013
isbn 9789949491339



Скачать книгу

me ise kujutame ette, et me lülitit üldse ei puudutagi, siis tegelikult lamame me sellel kogu oma keharaskusega lausa peal.

– Annie Dillard

      Ainus juhus, mil te võite abikaasa mõtetega mitte nõustuda, on see, kui ta tahab, et te teeksite midagi, mis nõuaks teie emotsionaalse või füüsilise kehalise heaolu ohverdamist. Kui mees arvab, et te peaksite kõrbekuumuses matkama, ja te teate, et see on teile emotsionaalselt ja kehaliselt vastuvõetamatu, siis öelge lihtsalt: «Ma ei saa.» Kui arst kirjutab teile välja ravimi, mis annab teile elujõudu, aga teie abikaasa arvab, et te peaksite sellest loobuma ja proovima hoopis homöopaatilist vahendit, siis võite talle öelda, et see ei sobi teile. Kui abikaasa arvab, et peaksite töötama täiskoormusega ja teid masendab see, et peate siis lastest nii kaua eemal olema, siis ärge tehke seda. Ja vastupidi, kui te peaksite abikaasa arvates olema täiskohaga ema ja koduperenaine ning te teate, et läheksite hulluks, kui peaksite kogu aeg kodus olema, siis ärge tehke ka seda.

      Selleks et määratleda, kas on tegemist sellise olukorraga, küsige endalt, kas te tunneksite ennast selle tagajärjel emotsionaalses ja füüsilises mõttes tõsiselt kurnatuna. Kui ta teeb teile ettepaneku minna kahekesi Gröönimaale vaalu püüdma ja see ei too teie jaoks kaasa tõsiseid emotsionaalseid või füüsilisi kannatusi, siis võite abikaasaga kaasa minna, ehkki see pole võib-olla just teie lemmikviis puhkust veeta. Kas mõistate erinevust? Puhkuse veetmise vorm pole teie jaoks küll ideaalne, aga see ei ähvarda ka teie heaolu. Tähtis on see, et te ei kontrolli teda – lähtuge endast ja oma piiridest.

      Mees ei palugi tavaliselt naisel teha midagi, mis tekitaks talle ebamugavust või teeks ta õnnetuks. Alistuva käitumisega naisel tarvitseb vaid öelda, mida ta tahab või mida ta ei taha, et võita abikaasa nõusolek, sest naise lugupidav suhtumine toob mehes esile loomuliku soovi oma naist igati hoida. Kui ta tunneb, et te usute temasse ja usaldate teda, ei taha ta teie lootusi petta ja tahab teha kõik, et vastata teie ootustele. Tegelikult on olemas isegi mingi võimalus, et ta viib teid puhkama kusagile mujale kui Gröönimaale, kui ta teab, et teile meeldib päevitusriietes laevatekil lesida.

      Mida enam te kontrollist loobute ja mida enam te oma abikaasa mõtteviisi austate, seda võimsama ja mehelikumana ta ennast tunneb. Teie usk annab talle lisajõudu ja tuletab talle meelde, kes ta on ning et ta tahab teie eest hoolitseda ja kindlustada teie rahulolu.

      Kui mees tunneb lugupidamatust, siis on häiritud ka tema loomulik instinkt hoolitseda oma naise eest, teda kaitsta ja hoida. Kui naine austab meest, siis tunneb mees suurt eneseusaldust ja tänulikkust naise vastu. Mees tahab siis naist rohkem hellitada, temaga rohkem koos olla ja ta püüab rohkem meeles pidada neid asju, mis naise õnnelikuks teevad.

Olge vipp, mitte autojuht

      Kõige hirmutavam on abikaasale alistumise juures see, et tundub, justkui ei saaks te kunagi teha nii, nagu teile meeldib, aga tegelikult on vastupidi.

      Kui te loobute täiesti tarbetust kontrollist kõige üle, mida teie abikaasa teeb – kuidas ta autot juhib, mis tal seljas on, mis ta tööl teeb, kuidas ta nõusid pesumasinasse paneb –, siis omandate te tegelikult võimu nii oma suhte kui ka elu üle. See, kui te kõik ise ära teete, ei tee teid veel võimsaks – see kurnab teid ära. Aga lõõgastumine ja mõnulemine, samal ajal kui keegi teine asjad korras hoiab, on väga võimukas positsioon. Vipp, kes sõidab limusiinis, on loomulikult palju võimukam kui autojuht, kes sõidukit juhib. Olgu siin toodud veel kaks näidet sama olukorra kohta.

      Tanya on kohutavalt hõivatud, ta teeb kõiki majapidamistöid, käib tööl, hoolitseb laste eest ja püüab arvete maksmisel ots otsaga välja tulla. Ta peab näägutama oma abikaasa kallal, et see ka mõne töö ära teeks, aga kui mees selle ära unustab, teeb ta selle ikkagi ise ära. Tanya seletab alati mehele, kuidas asju peab ajama, aga näib, et mees ei saa kunagi midagi õigesti tehtud. Ja ehkki Tanya seda veel ei tea, on tema abikaasa alustamas armusuhet ühe kolleegiga, kes imetleb teda.

      Ka Barbaral on laste eest hoolitsemisega päris palju tegemist, aga tema abikaasa teenib lõviosa pere sissetulekust ja maksab ka kõik arved, nii et naine ei pea selle pärast muretsema. Ta palub sageli oma abikaasalt abi ja jätab need asjad, mis temas stressi tekitavad, tegemata. Hiljuti käis mees poja koolis lapsevanemate koosolekul (Barbara ei tahtnud minna, sest tema meelest on õpetaja tülinorija). Barbara ütleb harva abikaasale, mida teha, aga mees mõtleb alati, kuidas talle rõõmu valmistada. Ja Barbara ei tea veel seda, aga abikaasa ostab talle pulma-aastapäevaks briljantsõrmuse.

      Tanya kontrollib kõike, et mitte ohver olla. Barbara on loobunud oma abikaasa kontrollimisest, seega saab ta ennast rohkem lõdvaks lasta. Kellel teie arvates rohkem võimu on? Kumb teie tahaksite olla?

Alistumiseelsed läbirääkimised

      Mehest, keda te ei saa kontrollida, on hullem ainult mees, kes laseb teil seda teha.

– Margo Kaufman

      Püüdke sisse elada vestlustesse, mis meil Johniga enne minu alistumist toimusid. Need toimusid tavaliselt meie elutoas, sel ajal kui me oleksime võinud ka koos lõõgastuda, ajalehte lugeda või midagi mängida. Kuid selle asemel käisid meie vahel järgmised vestlused.

      Esimene näide – kingitus sõbrale

      TEMA: Ma pean Steve’ile jõulukingituse tegema.

      MINA: Kas sa ikka pead? Tema ei teinud ju sulle eelmisel aastal jõulukingitust!

      TEMA: Aga ma tahan teha.

      MINA: Meil pole praegu eriti palju raha, nii et ära üle 20 dollari siis kuluta. Kas see peab mingi asi olema?

      TEMA: No… jah, võib-olla mingi pisiasi.

      MINA: Ma tean – ma teen ise küpsiseid ja me paneme need ilusasse karpi ja kingime talle.

      TEMA: Noh, olgu.

      MINA: Jah, nii teemegi.

      Teine näide – maja värvimine

      MINA: Me peame oma maja ära värvima. Minu meelest peaks sellega kohe täna alustama.

      TEMA: Ma ei arva nii. Ma pole selle üle tegelikult mõelnud ja pealegi on mul täna teised plaanid. Ehk võiks järgmisel nädalavahetusel seda teha.

      MINA: Järgmisel nädalal pidi sadama hakkama. Sa ei taha mitte kunagi maja üle värvida! Mida meie naabrid sinu arvates mõtlevad? Maja näeb väljastpoolt nii jube välja.

      TEMA: Siis ootame ülejärgmise nädalani, sest praegu pole tõesti hea aeg selleks.

      MINA: Miks?

      TEMA: Sest mul on teised plaanid.

      MINA: Ma värvin selle siis ise üle. Ja ma teen seda üksi.

      TEMA: Miks sa ei võiks sellega oodata?

      MINA: Sest sa ei taha kunagi seda teha!

      TEMA: HArrrggghhhhHH!

      Kolmas näide – autoremont

      TEMA: Autol hakkavad pidurid üles ütlema, ma kavatsen sellega järgmisel nädalal tegelda.

      MINA: Järgmisel nädalal? Pidurid on nii tõsine asi, John. Kas sa ei arva, et seda peaks kohe tegema? Sa ei saa ju ilma piduriteta sõita.

      TEMA: Mul pole praegu aega.

      MINA: Sa pead selliste asjade jaoks aega leidma.

      TEMA: Mul on praegu väga palju tegemist ja ma teen seda järgmisel nädalal.

      MINA: Kas sa viid auto siis parandusse?

      TEMA: Järgmisel nädalal.

      MINA: Kas mina ei võiks seda sinu asemel teha?

      TEMA: Pane parem mu pea autorataste ette ja sõida sellest üle!

      Mul oli õigus kõike ümber lükata, aga see tähendas muuhulgas ka seda, et kõik oli minu valitsemise all. Vastutus, mis kontrolliga kaasnes, tekitas minus stressi ja kurnas mu täiesti ära. Mu abikaasa istus enesekaitseks televiisori ette.

Alistumisjärgsed vestlused

      Täna näeksid meie vestlused samal teemal välja hoopis teisiti.

      Esimene näide – kingitus sõbrale

      TEMA: