Julgus alistuda. Laura Doyle

Читать онлайн.
Название Julgus alistuda
Автор произведения Laura Doyle
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2013
isbn 9789949491339



Скачать книгу

elu täielikult, ja see muudab ka tema elu, aga sellest rääkimine ja selle tegemine on kaks ise asja.

Uus mina on tegelikult teie tõeline mina

      Te peate ise olema see muutus, mida te maailmas näha tahate.

– Mahatma Gandhi

      Kui Paula alustas alistuva käitumisviisi omaksvõtmist, oli selle «saladuses hoidmine» abikaasa eest tema jaoks väga ebameeldiv, kuigi ta nägi oma abielus märkimisväärseid muutusi. Pakkusin välja, et ta räägiks abikaasale sellest alles kuue kuu pärast. Ta nõustus ja kui kuus kuud täis sai, oli Paula muutunud. Ta ei arvustanud enam oma meest ja ta mõistis ka, et tegelikult polegi tal mingit saladust avaldada. Abikaasa teadis, et ta on muutunud, ja ei paistnud sugugi pettunud, et naine polnud talle sellest varem rääkinud. Ta isegi teadis, et see kõik on kuidagi seotud alistuva naise mõtteviisiga, ja ta teadis naise sõbratare, kes samuti alistuva eluviisi omaks võtsid.

      Võib-olla tekib teil kiusatus küsida abikaasalt, kuidas teie «uus mina» talle meeldib või kas ta on märganud, et viimasel ajal on midagi teisiti. Inimlik on oodata positiivset tagasisidet. Te väärite tunnustust, et teil oli julgust sellele raskele teele asuda. Paljud naised ei leia endas kunagi jõudu teha seda, mida teete teie – nii et teie sihikindlus on imetlusväärne. Ometi pole teie abikaasa õige inimene, kellelt selles osas tuge otsida. Kuigi te teete enda kallal tõesti rasket tööd, ei saa te tegelikult tahta, et abikaasa räägiks vaimustunult sellest, kuidas te enam ei kontrolli teda või et te pole juba tükk aega temaga jämedalt käitunud.

      Tegelikult olete te lihtsalt pöördunud tagasi oma parema mina juurde – te olete jälle lahke ja teiega on hea, kerge suhelda. Te naerate palju ja oskate kuulata. Te olete vaimustuses, et armastate oma unelmate meest ja et tema armastab teid.

      4.

      Hoolitsege kõigepealt iseenda eest

      Et maailmas korda luua, peame kõigepealt looma korra rahva sees; et rahva sees korda luua, peame kõigepealt korda seadma perekonnaelu; et perekonnaelu korda seada, peame kõigepealt seadma korda oma isikliku elu; ja ennekõike peame me korda seadma oma südame.

– Konfutsius

      Alistumine nõuab palju kannatlikkust ja keskendumist, mida on peaaegu võimatu saavutada, kui te olete nagu tühjaks pigistatud sidrun. Enda eest hoolitsemise võime on tavaliselt seotud tolerantsuse määraga abikaasa vastu.

      Tehke nimekiri kümnest asjast, mida te teete lõbu pärast, ja teine nimekiri asjadest, mida teile meeldib teha sellepärast, et need parandavad teie enesetunnet. Rusikareeglina peaks tegema iga päev mõlemast nimekirjast vähemalt kaht asja. Kui te teete enda eest hoolitsemise nimel teadlikult kolme asja, siis on see veelgi tõhusam viis kurnatust vältida. Kui te tunnete, et kaotate abikaasaga suheldes kannatuse ja huvi tema vastu, siis mõelge, ega te pole enese eest hoolitsemist unarusse jätnud.

      Kõige otsem tee leida oma parem mina on enda eest hästi hoolitseda. Kui inimene oma rõõmudele ja soovidele pidevalt tähelepanu ei pööra, siis tundub elu peagi sünge ja iga päev näib jube raske. Kui te kulutate oma viimsegi energiaraasukese lihtsalt olemas olemise peale, siis polegi teil midagi endast anda, et abielusuhe oleks lähedane ja kirglik, ja muidugi nõuab see pingutust. Ja kui teil pole midagi anda, siis ei saagi te õnnelikus abielus olla.

      Kujutage ette, et olete lennukis ja äkki hakkab salongi rõhk järsult langema. Istme kohalt kukuvad alla hapnikumaskid ja te peate selle ette panema, et teadvusel püsida. Aga teie kõrval on väike laps, kes vajab samuti hapnikumaski. Kellele te esimesena maski ette panete? Kui te aitate esmalt last, ja kaotate siis ise teadvuse, siis on vähe tõenäoline, et laps teile maski ette aitab. Seetõttu on eluliselt tähtis, et hoolitsete kõigepealt enda eest, siis saate ka last aidata.

      Samad reeglid kehtivad ka alistumisel – hoolitsege alati kõigepealt enda eest. Kui naist hakkavad ärritama mingid mehe tüütud harjumused, on peaaegu alati selle varjatud põhjuseks vähene hoolitsus enese eest. Kui te olete magamata, näljane, masenduses või lihtsalt stressis, ei ole teist mitte kellelgi kasu, rääkimata teist endast. Kui olete ära kurnatud, on alistumine peaaegu võimatu. Alistumine tähendab, et te olete pühendunult osavõtlik ja mõistev, mis nõuab muidugi kannatust ja keskendumist. Need omadused kaovad, kui tunnete ennast rammetuna ja närvilisena. Mida paremini te olete välja puhanud ning mida paremas tasakaalus on teie töö, puhkus ja lõbustused, seda kindlamalt astute te alistuva käitumisviisi poole.

Lihtsad rõõmud aitavad teid

      Ärge kunagi unustage, et maapind naudib teie paljaste jalgade puudutust ja tuul tahab mängida teie juustega.

– Kahlil Gibran

      Mida see siis tähendab, et kõigepealt tuleb hoolitseda enda eest? See tähendab, et te peate lõpetama töö enne, kui te täiesti omadega läbi olete. See tähendab, et te leiate aega jalutuskäiguks, naudite sooja vanni või teete väikese uinaku, isegi kui tundub, et nii palju on teha. See tähendab lihtsate rõõmude väärtustamist, näiteks lemmiksaate vaatamist. Ilma nende lihtsate «väikeste pattudeta», mis minu arvates on väga vajalikud, näib kõik raske, kaasa arvatud abielu. Laias laastus tähendab see austust oma naiseliku loomuse vastu.

      Erinevalt tööst, kus me ikkagi püüame kõik ära teha, ei pea me kodus teostama ega täide saatma midagi, selleks et olla väärtuslik. Kui oleme enesekindlad ja hoitud, on meil au lihtsalt «olla» ja mitte ilmtingimata «teha». Ehk leiame me kosutust näiteks sellest, et räägime teiste naistega, hoiame lihtsalt beebit süles või lesime raamatu ja limonaadiga majaterrassil.

      Sophie käis muudkui tööl, koristas muudkui oma kodu, sõidutas muudkui oma lapsi ühest huviringist teise jne. Nädala lõpus hakkas ta laupäevaõhtust pidu ette valmistama. Tema koer skungiga kisklema ja Sophie jäi koerast ilma. Ta tuli minu juurde ja kaebas tükk aega oma abikaasa Justini peale. Mees ei viinud riideid puhastusse, nagu ta oli lubanud. Tema auto oli räpane. Ja ta jättis jälle telefoni faksilt automaatvastajale ümber lülitamata.

      Justin ja Sophie on aastaid meie sõbrad olnud ja ma teadsin, et Sophie on väga töökas ja tore naine ning Justin on väga tore ja armastav abikaasa, kellel on muidugi ka mõned inimlikud nõrkused. Sophie ei suutnud enam aktsepteerida teise inimese tavalisi väikseid vigu ja ma tegin sellest järelduse, et ta tunneb ennast ilmselt ärakasutatuna, ja tuletasin talle meelde, kui oluline on enda eest hoolitseda.

      «Jah, muidugi,» ütles ta. «Ilmselt ongi asi selles. Ma ei ole endale nii kaua midagi head lubanud, et ma ei mäletagi enam, mis tunne see on.»

      Pole mingi ime, et Justin talle närvidele käis! Sophie oli omadega läbi. Järgmise päeva lõuna ajal läks ta randa raamatut lugema, siis ostis koju uue jalamati ja käis pediküüris. Järgmistel päevadel püüdis ta leida aega ja teha vähemalt kolm toredat asja, et taastada oma heaolu. Ta ei alustanud hommikusi töökoosolekuid enam kell 9.00, vaid kell 10.00 ja ta tõotas endale, et läheb ja jalutab natuke, kui pea on paks. Ta lubas endale vahel ka õhtusööke kodunt väljas, nii ei pidanud ta ise õhtusööki planeerima, sisseoste tegema, keetma-küpsetama ja veel kogu õhtu koristama. Ta otsustas isegi, et magab laupäeva hommikul kauem ja ei tõuse enam ainuüksi selleks vara üles, et veel enne, kui tõeline nädalavahetus algab, saaks ikka mingid asjad korda ajada. Nende väikeste mõnude lubamine endale iga päev tähendas seda, et Sophie ei tundnud enam ennast millekski sunnituna. Ta oli rahulikum ja lõõgastunum ning see parandas tema suhtumist kõigesse, kaasa arvatud Justin, kelle puudused polnudki enam nii silmatorkavad.

Võtke endale aega lõbuks ja naudinguks

      Nagu kõik teisedki universumis, nii väärite ka teie oma armastust ja kiindumust iseenese vastu.

– Buddha

      Kuidas enda eest siis piisaval määral hoolitseda? Te peaksite kinni pidama kahest asjast:

      ¤ Tehke midagi, mis on lõbus.

      ¤ Tehke midagi, mis tekitab teis pärast hea enesetunde.

      Minu jaoks on lõbusad tegevused näiteks raamatupoe külastamine, lemmiksaate vaatamine ja lõunasöök sõbratariga. Ja teisalt – trennis käimine tekitab minus alati reipa