Julgus alistuda. Laura Doyle

Читать онлайн.
Название Julgus alistuda
Автор произведения Laura Doyle
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2013
isbn 9789949491339



Скачать книгу

ei teagi enam, millest need lihtsad rõõmud koosnevad, ja ei oskagi enam teha neid väikseid asju, mis rahuldavad tema saavutusvajadust ja tõstavad enesehinnangut. Seega ma soovitangi teha ühe nimekirja kümnest asjast, mida teile meeldib teha lõbu pärast, ja teise nimekirja kümnest asjast, mis tekitavad teil pärast hea enesetunde, isegi kui te peate ennast nende tegemiseks veidi sundima. Selleks et tagada endale piisaval määral enesehoolitsust, püüdke teha iga päev kolm asja. Pikapeale saab see teile harjumuseks.

      Mõnikord kui ma teen naistele ettepaneku, et nad teeksid iga päev enda heaks kolm asja, ütlevad nad, et neil pole selleks aega. Kui teiega on samamoodi, siis võite jätta mõne asja tegemata, et enda jaoks aega leida.

      Kui Sophie otsustas enda eest hoolitsema hakata, jõudis ta peagi äratundmisele, et ta ei suuda kõike teha – täiskohaga töö, majapidamistööd, sisseostud ja koeraga jalutamine ei jätnud talle lihtsalt aega, et enda eest korrapäraselt hoolt kanda. Ta pidi tegema raske otsuse: kas jätkata täiskohaga tööd ja olla omadega läbi või vähendada töökoormust nelja päevani nädalas. See oli kurnatuse vältimiseks igati loogiline tee, aga alguses tundis ta ennast nii, nagu viiliks ta tööl vastutusest kõrvale.

      Lõpuks esitas Sophie endale küsimuse, kumb talle siis tähtsam on: kas üks suur korporatsioon või ta ise ja tema abielu. Vastuse leidmine polnud raske.

      Sophie teadis, et ehkki ülemus võib hakata selle töönädala lühendamise jutu peale kulmu kortsutama, on ta hinnatud töötaja, kes suudab oma töö ka lühema ajaga hästi ära teha. Tegelikkuses aitas teadmine, et tema töönädal on nüüd lühem, Sophiel rohkem tööle keskenduda ja tema tööpanus hoopis kasvas. Töötavad naised pole seda fenomeni eriti kogenud. Enamik inimesi saaks oma töö vähema ajaga tehtud. Mõelge, ehk oleks see ka teie puhul võimalik. Kas me ikka peame pühendama viis seitsmendikku oma ajast kellelegi teisele?

      Kui te mõtlete, et Sophiel lihtsalt vedas, aga teie töökohas pole see mitte kuidagi võimalik, siis mõelge veel kord selle peale. See, et teie olete esimene, kes sellist töögraafikut ettevõttes küsib, ei tähenda veel, et teile vastu ei tulda. Muidugi on teil hirm sellist asja paluda, aga teie vaimse tervise taastumine on seda väärt.

      Kui teie elu ongi nii korraldatud, et teil pole aega enda eest hoolitseda ja te ei saa kindlasti vähendada ka oma tööaega, siis minu käest pole teil ometi pääsu. Teil on aeg teha oma elus ümberkorraldusi. Palgake koristaja või paluge lapsehoidjal kauemaks jääda. Saatke oma teismeline näiteks sisseoste tegema. Ja pidage meeles: seni, kuni te ei hakka enese eest hoolitsema, ei ole teiega eriti tore koos elada, ja päris kindlasti ei jätku teil ka jõudu alistuva käitumisviisi omandamiseks.

Ärge pange pahaks, kui teie abikaasa enda eest hoolitseb

      Kui näib, et mitte keegi ei vasta teie nõudmistele, on aeg oma mõõdupuu üle kontrollida.

– Bill Lemley

      Kui Faithi tütar haigeks jäi ja nädal aega koolist puudus, ei leidnud Faith enda jaoks üldse aega. Ta tundis, et on päeval kodus lõksus ja keeldus ka õhtuti kodunt välja minemast. Tema abikaasa käis ikka kaks korda nädalas trennis edasi, aga Faith ei teinud enda heaks absoluutselt mitte midagi ja oli siis mehe peale pahane, et too enda jaoks aega võttis. Õnneks mõistis naine, et probleem polnud mitte selles, et tema abikaasal oli hea harjumus järjekindlalt trennis käia, vaid selles, et ta ise jättis enese eest hoolitsemata. Järgmisel päeval leppis ta kokku, et läheb sõbratariga õhtusöögile, ja jättis abikaasa ja lapsed omapäi. Ja teate, mis juhtus? Nad sõid pitsat ja veetsid suurepäraselt aega. Faith tuli koju uue naisena ja tema ellusuhtumine oli palju positiivsem.

      Pidage meeles, et te ei paneks abikaasale pahaks, kui ta enda eest hoolitseb. Ta väärib seda, et ta saab nautida rahu ja lähedust, ja selle aluseks on lõõgastumine ning hea enesetunne. Nagu Faithi juhtum näitas, polnud mitte tema abikaasa hoolimatu, kui ta endale trenni jaoks kaks vaba õhtut võttis, vaid naine jättis iseennast hooletusse. Nii lihtne on kellelegi näpuga näidata, et temal on lõbusam kui mul, kui ma ise olen õnnetu ja rahulolematu.

Te ei ole perekonnas ainus vastutustundlik täiskasvanu

      Mõned naised näevad nii palju vaeva, et teha oma meestest häid abielumehi, et ei jaksagi ise enam olla head abielunaised.

– Anonüümne

      Enese eest hoolitsemiseks pole vaja luba küsida. Öelge lihtsalt, mis teil kavas on, näiteks: «Ma lähen täna õhtul sõbrannadega välja.» Kui teil on lapsed, jätke nad abikaasa hoolde või leidke lapsehoidja. Ärge öelge: «Kas sa vaataksid laste järele, kuni ma ära olen?» Minge lihtsalt välja ja usaldage teda, et ta saab kõigega hakkama või ütleb, kui tal midagi vaja on.

      Loomulikult ei tohiks te öelda, et kavatsete õhtul välja minna, kui te teate, et abikaasal on teised plaanid – see oleks hoolimatu. Asja mõte pole tema elu ebamugavaks teha või «talle alles näidata», kui tema tahab välja minna. Samal ajal ärge kujutage endale ette, et ainult teie vastutate laste eest, kui teil on mees, kes saab väga hästi hakkama ja kes jagab hea meelega teiega seda vastutust.

      Kui Donna hakkas enda eest hoolitsema ja tegigi iga päev enda heaks nimekirjast vähemalt kolm asja, oli ta imestunud, et mitte kellelgi perekonnast polnud selle vastu midagi. «Alguses ma arvasin, et olen isekas,» tunnistas ta. Aga ajapikku harjus ta lõbu tundma ja ennast hästi tundma ning märkas isegi positiivseid muutusi kodus. Kui tema oli õnnelik ja tasakaalukas, jaksas ta toetada ka oma peret nii, nagu ta alati oli tahtnud. See, mida ta alguses isekuseks pidas, oli tegelikult suurepärane kingitus inimestele, keda ta üle kõige maailmas armastas.

      5.

      Väljendage oma soove

      Otsustage, mida te tahate – see on esimene ja vältimatu samm, et saada oma tahtmist elus.

– Ben Stein

      Ärge kõhelge oma abikaasale ütlemast, mida te tahate, olgu see siis puhkus, uus mööbel, lapse panek klaveritundi, aeg iseenese jaoks või isegi laps. Aga ärge öelge talle, kuidas seda teha, vaid kirjeldage lõpptulemust.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Originaalis on siinkohal ära toodud ka abisaamise võimalused. Eestis on loodud paarisuhtevägivalla all kannatavatele naistele tugirühmad. Informatsiooni saab www.naistetugi.ee, www.ohvriabi.ee, üle-eestiline tasuta usaldustelefon 126. (Toimetaja märkus.)

      2

      Martha Stewart on Ameerika kodumajapidamiskuninganna. Ta on propageerinud kodus toimetamist ja muutnud sellega oma nime koguni kaubamärgiks. Ta on rajanud terve suure äriimpeeriumi ja tõusnud USA üheks rikkamaks naiseks. (Toimetaja märkus.)

/9j/4AAQSkZJRgABAQEBLAEsAAD/2wBDAAgGBgcGBQgHBwcJCQgKDBQNDAsLDBkSEw8UHRofHh0aHBwgJC4nICIsIxwcKDcpLDAxNDQ0Hyc5PTgyPC4zNDL/2wBDAQkJCQwLDBgNDRgyIRwhMjIyMjIyMjIyMjIyMjI