Julgus alistuda. Laura Doyle

Читать онлайн.
Название Julgus alistuda
Автор произведения Laura Doyle
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2013
isbn 9789949491339



Скачать книгу

Sel juhul tuletage endale meelde, et te olete väärt olema oma abikaasa elus esikohal. Pidage meeles, et mida rutem te heidate kõrvale selle, mis teile ei sobi, seda rutem saate luua suhte inimesega, kes kohtleb teid nagu printsessi.

      Kui teil on raske otsustada, kas teie abikaasa kuulub aktiivsete sõltlaste kategooriasse, võtke ühendust anonüümsete alkohoolikute liikumisega, programmiga, mis on loodud just alkohoolikute pereliikmetele ja sõltlastele. AA koosolekud toimuvad kõikjal maailmas, nende kontaktandmed kergesti kättesaadavad.

       4. Ärge alistuge krooniliselt truudusetule mehele

      Ei saa usaldada meest, kes murrab ikka ja jälle truudust, kuigi on lubanud seda mitte teha. Te väärite meest, kes on seksuaalne ja romantiline teiega, ja ainult teiega. Seega, kui teie abikaasa ei ole selleks võimeline, siis on teie ainus võimalus leida tõeline lähedus, lõpetada see abielu ja leida mees, kes suudab olla truu.

      Olgu öeldud, et kunagi ammu aset leidnud abieluvälised suhted ei tee teie meest veel automaatselt krooniliseks naistekütiks. See võis olla tema kohatu reaktsioon sellele, et tema naine teda pikki aastaid «kohitses» ja kritiseeris. Sellegipoolest ei ole see armulugu teie süü – teiega suhtlemine ja teile antud abielutõotuse pidamine on ikka tema vastutus. Seda tüüpi truudusetusest võib teie abielu kenasti üle saada, kui te võtate omaks alistuva käitumise, muidugi tingimusel, et teie abikaasa tahab tagasi pöörduda monogaamia juurde.

Kuidas on verbaalse vägivallaga?

      Mõnikord küsivad naised minu käest, kas nad peaksid maha jätma mehe, kes kasutab verbaalset vägivalda. See on oluline küsimus, sest verbaalne vägivald hävitab ajapikku teie eneseväärikustunde samamoodi nagu füüsiline vägivald. Kindlasti pole te halvustamist ära teeninud. Aga te näete peagi, et lugupidamise taastamine abikaasa vastu ning loobumine tema kontrollimisest teeb lõpu ka tema solvavatele sõnadele – juhul muidugi, kui ta ei kuulu ühte ülal mainitud neljast kategooriast.

      Kui ta teid solvab, mõelge selle üle, kas teie omavahelises suhtes pole mitte kombeks kasutada verbaalset vägivalda. Selline halb kohtlemisviis on harva ühepoolne, ja sageli tavatseb mees kaitsta ennast sellisel viisil pidevate solvangute ja «kohitsemise» eest. Kordan: see ei ole teie süü, et teie abikaasa tarvitab verbaalset vägivalda, aga teie käitumine kindlasti mõjutab teda.

      Üks naine kurtis mulle, et tema abikaasa ristis teda tüli käigus kohutavate nimedega ja et see oli lausa väljakannatamatu. Meie vestluse käigus nimetas ta ka paari kohutavat lauset, mis tema oli oma mehele sama tüli käigus öelnud. Alguses keeldus ta mehelt oma lugupidamatute sõnade pärast vabandust palumast, sest mees polnud veel vabandust palunud.

      Selle asemel et veenda seda naist selles, et nad mõlemad peavad vabandust paluma, soovitasin tal asjale teistmoodi läheneda. Ma küsisin naiselt, mis talle tähtsam on, kas mehe vabandus (ja naise ego säilitamine) või taastatud harmoonia. Naine teatas natukese aja pärast, et tähtis on viimane. Ja peagi oligi ta nõus ise mehega lepitust otsima.

      Tema abikaasa palus samuti vabandust selle eest, mis ta vihahoos oli öelnud, ja harmoonia oligi taastatud.

      Sedamööda, kuidas naine omandas alistuva käitumisviisi, asendusid ajapikku nii selles kui ka paljudes teistes abieludes verbaalsed rünnakud lähedustundega, vastastikuse lugupidamisega ja tänutundega. See võib juhtuda ka teie abielus.

Otsustage, kas mees väärib teie usaldust

      Ettekujutus, et meie armastatu on… täiuslik, toob meile kõigile kaasa kannatusi.

– Sidney Poitier

      Kui teie abikaasa ei kuulu ühtegi eespool mainitud neljast kategooriast, olete te abielus hea mehega. Mitte täiusliku abikaasaga, aga mehega, kes on võimeline teid armastama ja hoidma – mehega, kes suudab aidata teil tunda rahulolu nii iseendaga kui oma abieluga.

      Tõepoolest!

      Kui te olete selline nagu enamik naisi, siis olete juba mõelnud mõtet, et teie elu kukub kohe-kohe kokku, kui te lõpetate oma abikaasa kontrollimise. Võib-olla te tunnete, et te ei saa kuidagi oma abikaasa õpetamisest ja suunamisest loobuda, sest muidu ei saa lapsed õiget kasvatust, või sellepärast, et te lähete siis kohe pankrotti, või sellepärast, et te ei usu oma abielu muutumisse. Kui te arvate, et ikka on mõni põhjus, miks te ei saa seda nõuannet järgida, siis pole te sugugi ainuke.

      Me kõik arvame seda.

      Tean, et mu nõuandeid on raske järgida. Tean, et see tundub kõik nii ebaõiglane. Mulle näis ka täiesti ebaõiglane, et mina nägin tohutu vaeva enda muutmise kallal, samal ajal kui mu abikaasa lihtsalt istus ja vaatas televiisorit. Aga teie abikaasa teeb tegelikult läbi suured muutused. Ta peab muutuma, et teiega sammu pidada, kui te loobute tema mitteusaldamise okkalisest teest ja valite palju meeldivama tee – hakkate teda usaldama. Ta peab kõrgemale tasandile astuma, et olla igati selle tähelepanuväärse sündmuse vääriline.

      Selle asemel et lasta teil öelda kogu aeg, mida ta kõike valesti teeb, peab ta hakkama oma sisemist häält kuulama. Ta peab kasutama oma mõistust ja ise välja mõtlema, mis tema perele kõige parem on, selle asemel et tõrksalt teie delikaatseid ja ka mitte just nii väga delikaatseid korraldusi täita. Ta võtab endale varasemast tunduvalt enam vastutust. Ta muutub kohe, kui te hakkate ellu viima selle raamatu põhimõtteid.

      1.

      Pidage lugu mehest, kellega te abiellusite – kuulake teda

      Pidage mehest lugu ja ta teeb kõik mis vaja.

– James Howell, 1659

      Pidage lugu mehest, kellega te abiellusite, ja kuulake teda, ilma et te teda kritiseeriksite, solvaksite, tema üle naeraksite või tema kulul nalja teeksite. Ärge lükake tema ideid tagasi, isegi siis mitte, kui te pole temaga nõus.

      Kui olete teinud või öelnud midagi lugupidamatut, siis vabandage selle konkreetse juhtumi pärast. Tunnustage tema reaktsiooni sellele ilma edasiste kommentaarideta ja teadvustage endale oma impulsiivset soovi kritiseerida või teha mõnd negatiivset märkust.

      Abielus on samuti nagu looduses, kus kõik püüdleb tasakaalu poole: me abiellume mehega, kes meile sobib.

      See tähendab, et abikaasast lugupidamine on ka enesest lugupidamise üks vorm. See näitab, et te valisite targalt ja läbimõeldult endale abikaasaks mehe, kes on teie armastust ja lugupidamist väärt. Kui te kohtlete teda lugupidamatult, siis annate sellega mõista, et tegite halva valiku ja abiellusite inimesega, kes ei vääri teid.

      Mina arvasin aastaid, et abiellusin mehega, kes pole minu vääriline, aga ma eksisin. Tegelikkuses oli see eksiarvamus minu jaoks lihtsalt hea mugav põhjus süüdistada Johni kõiges, mis viltu läks. Võib-olla teete teie sedasama.

      Kareni abikaasa juhatas üht väga suurt organisatsiooni ja tema aastane palganumber oli kuuekohaline. Paar päeva enne oma sünnipäeva pani ta lauanurgale kirjakese, kus oli märgitud kingitus, mida ta oma naiselt kõige rohkem soovis – lugupidamine. Sama palvet esitatakse eri vormides paljudes kodudes üle kogu maailma, sest mehed tahavad meeleheitlikult oma naistelt lugupidamist. See on parim kingitus, mis te oma abikaasale teha saate.

      Kui te arvate, et abikaasa pole teie austust ära teeninud, siis küsige endalt, mida te temas nägite, kui te temaga abiellusite. Tookord te usaldasite ja imetlesite teda. On võimalik, et ta ei erinegi täna nii palju sellest inimesest, kes ta toona oli, ja on seega ikka veel väärt teie imetlust.

Tunnustage nii tema soki- kui aktsiavalikut

      Mehed on sündinud selleks, et läbi lüüa, mitte selleks, et läbi kukkuda.

– Henry David Thoreau

      Mida tähendab siis lugupidamine oma kaaslase vastu? See tähendab, et aktsepteerite tema valikuid, nii suuri kui ka väikeseid, isegi siis, kui te pole temaga nõus. Te austate tema soki- ja aktsiavalikut, toidu- ja sõpradevalikut, käitumist ja hoiakuid. Te kuulate teda ja peate lugu tema ideedest, ettepanekutest, sugulastest ja tööst. Te ei pea tegema samasuguseid valikuid, vaid ainult tema omi aktsepteerima.

      Kui te