Гормони. Як тестостерон, ендорфіни і Ко впливають на наше життя. Франка Парьянен

Читать онлайн.
Название Гормони. Як тестостерон, ендорфіни і Ко впливають на наше життя
Автор произведения Франка Парьянен
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2020
isbn 978-617-12-8489-0



Скачать книгу

і тиск. Щоб мотор не перегрівся, розширяються ще кілька судин, що знову ж таки пришвидшує серцебиття ще дужче, тож виникає відчуття, ніби потоки крові шумлять у вухах. Оскільки серце встигає роздобути для себе трішки кисню тільки в перервах між двома ударами, то на додачу зростає загроза інфаркту. Ключові точки доставки крові – це насамперед серце, мозок та скелетна мускулатура. Кров’яні судини таких маловажливих частин, як руки чи шкіра, звужуються, щоб ви не стекли кров’ю, щойно вас зачепить осколком. До пришвидшеного дихання й відлуння серцебиття у ваших вухах додаємо ще холодні долоні і стопи. Грубо кажучи, все це мало чим допоможе під час співбесіди на роботу. А ви якраз тут.

      Але ж постривайте! Це ж бо не єдине, що для вас робить система стресу! Вона ще й змушує пітніти ваші долоні, якщо процес працевлаштування вимагає стрибати з гілки на гілку. Правильна доза вологи забезпечує чудову хватку – саме з тієї причини можна побачити, як хтось плює собі в долоні.

      Щоб потовиділення відбувалося ще краще і щоб ви водночас виглядали дещо більшими, додатково скорочуються м’язи довкола кореня волосин – тож волосяний покрив здіймається горою. Коротко підстрижене волосся здіймається над вашою головою на добрих два сантиметри. Це теж може допомогти під час співбесіди з працевлаштування: високі люди отримають більшу зарплатню.81 На жаль, від усього того наповнення кров’ю у вас тепер ще й червоне обличчя. А від швидкого дихання пересохло в роті. (Сподіваюся, ви ввічливо погодилися, коли вам запропонували чогось випити.) З ковтанням узагалі може бути складно, адже м’язи горла в стресових ситуаціях теж покинуті напризволяще, тож клубок там гарантовано. Якщо пощастить, то нервозність обходить стороною сфінктери. Але у справді екстремальних ситуаціях розслаблюються і вони, щоб викинути з тіла весь непотрібний баласт.

      Система тривоги має свої пріоритети. Бо ж кому потрібна слина, якщо йдеться про збереження життя? Цікаво, що саме цю обставину використовували колись у Китаї, щоб перевірити підозрюваних: хто не міг проковтнути під час допиту сухих рисинок, той, вочевидь, нервував. Проблема такої логіки мало чим відрізняється від проблеми будь-якого іншого детектора брехні: нервозність – це не те саме, що провина. Щоб серце пришвидшено билося, необов’язково брехати. У деяких людей уже сам вигляд в’язниці викликає неспокій.

      Та й взагалі – страх і паніка – це справи мозку.

Думки в стресових ситуаціях

      Під час стресу наше мислення зазнає фундаментальних змін. Та чи стає воно виваженішим, обережнішим? Звісно ні. Вам уже доводилося втікати від тигра? Ну що ж, мені також ні, але тільки уявіть собі це!

      Усе, що відбувається під час стресу в нашому мозку, – це результат розрахунків з обмеженими ресурсами. Адже кожна крупинка енергії, яку забирає мозок, дефакто викрадена в тіла. А йому вона конче потрібна для втечі.

      Саме тому мозок може дозволити собі лише малесеньку дозу пального. Основна частина піде на те, щоб з’ясувати, що допоможе йому уникнути небезпеки – байдуже, чи йдеться про боротьбу з тигром чи про буденні проблеми