Гормони. Як тестостерон, ендорфіни і Ко впливають на наше життя. Франка Парьянен

Читать онлайн.
Название Гормони. Як тестостерон, ендорфіни і Ко впливають на наше життя
Автор произведения Франка Парьянен
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2020
isbn 978-617-12-8489-0



Скачать книгу

важко, якщо система винагород відповідає за них не сама. Не раз їй доводиться все узгоджувати з відділом «ТРИВОГА!». Вам доведеться зменшити масштаб. Тепер охоплені інші частини салієнтної системи й ціле тіло. Страх нікого не залишає байдужим. Не дивно, адже йдеться про виживання у прямому значенні цього слова.

Коли гормони стресу входять у роль – панічна сторона салієнтної системи

      То що трапляється, коли наша гормональна система потрапляє під тиск? Наближається фактор стресу, він великий і небезпечний. Конкуренція. Ведмідь. Телепередача про сімейство Кардаш’ян. Чи ще щось, що ви вважаєте страшнішим. І ваш мозок каже: «А-а-а-а-а», а тоді «Та ж роби щось! Перемикайся! Швидко!», а ще дещо згодом: «Ой, постривай, хіба ж не ми – мозок? То нам треба щось робити! Ой лишенько!»

      Водночас у глибинах мозку, в гіпоталамусі, гросмейстері гормонів, уже крутяться кілька шестірень. І гіпоталамус натискає на важіль. Цей важіль активує одразу двох рятівних медіаторів: вазопресин і кортиколіберин, більш відомий як CRH. Вони негайно вирушають із піднятими прапорами до гіпофіза. І ось, що відбувається:

      Кортиколіберин розмотує сувій:

      – Перед вами Вазопресин і Кортиколіберин, визволителі гормонів наднирника, відомі також як Кортикотропний рилізинг-фактор, або «Гормон, що приводить гормон, який скликає гормони стресу!»

      Обличчя рецепціоністки застигає, немов обличчя американських президентів на го-рі Рашмор. Єдине, на що вона спроможна, це:

      – Мг-гм-м-м-м-м-м?

      Кортиколіберин непорушно веде далі:

      – Нам потрібно поговорити з Адренокортикотропіном! Його ще називають «Гормоном, що приводить гормони стресу і гормони з нирок». Власне, якраз і треба, щоб він це зробив.

      Пауза.

      Пауза.

      – Треба глянути.

      Пауза.

      – Можете продиктувати імена по буквах?

      – Ем, ми, власне, поспішаємо.

      Але в цей час незворушний погляд уже блукає монітором комп’ютера.

      – Цезар? Оскар? Теодор?.. Рудольф.

      Зітхання.

      – Саме так. Як ви і казали. Кортико. А тропін – це як tropin від латинського «поворот»? Загальне позначення гормонів, які діють не прямо, а викликають інші гормони? (Добре, що він вирішив пояснити, бо з такими закінченнями матимемо справу ще не раз.)

      – Мг-гм-м-м-м-м-м

      Пауза.

      – А хотіли ви до…?

      – Адренокортикотропіну. Розумієте? Адрено? Бо «від нирки». Гормон від нирок?

      – А звідки він береться?

      – Та з осі НРА, чорт його забирай. Від гіпоталамусу до Pituitary Gland і до надниркових залоз. З гіпоталамуса сюди, до нирок. Pituitary Gland – це англійське позначення гіпофіза. Ви ж бо знаєте те місце, де ми зараз з вами перебуваємо!?

      (Дуже мило з його боку, що він ще раз усе пояснив, бо вісь НРА в цій книжці зустрічаємо практично всюди.)

      – Мг-гм-м-м-м-м-м, – бурмоче рецепціоністка і скролить одним пальцем монітор то вгору, то вниз.

      Кортиколіберину