Яблуневі квіти. Юрій Кирик

Читать онлайн.
Название Яблуневі квіти
Автор произведения Юрій Кирик
Жанр Зарубежные любовные романы
Серия
Издательство Зарубежные любовные романы
Год выпуска 2016
isbn 978-617-12-1601-3, 978-617-12-1063-9, 9786171216006



Скачать книгу

затявся високопосадовець.

      – Ти дав мені слово! – сполотнів Станіслав.

      – Вибач, буває…

      – Можливо, буває, та не серед шляхти, – відрізав граф.

      Фон Захер-Мазох не реагував на його слова. Скарбек заспокоївся й кинув:

      – Гаразд! Прошу тебе лиш про одне, нікому й слова, поки театр не буде відкрито!

      – Добре.

      – Поклянись мені! – процідив крізь зуби граф.

      – Слово гонору! Вважай себе вільним і сам будуй свій театр, чи що воно там буде… – скривився в посмішці губернський радник.

      – Рostawilem na złego koniа[15]… – констатував, але без тіні злості Станіслав. – Як можна помилитися в людині, яку вважав порядною… Прощайте, пане губернський раднику! Обійдусь і без вас. Знайдеться сотня охочих фінансувати таку справу. – І повернувся до преси, не забувши до його честі знову підхопити під руку свою милу дружину.

      Із темпераментом, наче це не він тільки-но порвав угоду зі своїм компаньйоном і не йому сушити голову, де взяти інвесторів, Станіслав почав пояснювати кореспондентам свій задум.

      – Архітектура театру-палацу буде вирішена в стилі віденського класицизму. Перш ніж розпочати будівництво, Йоганн Зальцман, художник-декоратор Фрідріх Польман та я мандрували європейськими містами, аби вивчити архітектуру різних театрів. У таку ж подорож я відправив купців, які придбали різноманітне театральне устаткування. Отож зараз нам не доведеться вносити жодних нових конструктивних рішень. Театр давно в наших кресленнях, де продумано все до йоти! Повністю завершений ансамбль театру – велетенський прямокутник. Довжина його південного (головного) і північного фасадів становитиме майже сто метрів, західного й східного – трохи менше сімдесяти шести метрів.

      – Такий колос! – вигукнув редактор тижневика «Gаzette de Leopol». – У нашому місті іще не було такої величної споруди… Ви з певністю найбільший авантюрист, яких тільки я знав.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      Примітки

      1

      Рани Господні! (пол.) – вигук, який часто вживають католики, висловлюючи полярні стани: розпачу, радості, здивування, страху, а навіть і прокляття, як Good God (англ.), що відповідає нашому «Господи, Боже мій», так само як і «Чорт забирай».

      2

      Спеціальна форма окулярів, яку полюбляли носити вельможі (пол.).

      3

      У XVII ст. населення Львова вдвічі перевищувало населення Києва.

      4

      Буфет для посуду.

      5

      Ісус, Марія! (пол.)

      6

      Рудня.



<p>15</p>

Поставив на кепського коня… (пол.)