Võit depressiooni üle. Paul Gilbert

Читать онлайн.
Название Võit depressiooni üle
Автор произведения Paul Gilbert
Жанр Психотерапия и консультирование
Серия
Издательство Психотерапия и консультирование
Год выпуска 2011
isbn 9789949270514



Скачать книгу

seisneb depressioon palju enamas kui pelgalt negatiivses mõtlemises, kuid kujutle end maailmas ringi kõndimas, mõeldes pidevalt, et sind ei armastata ja sa oled väärtusetu. Mis sinu arvates sellisel juhul su stressi- või meeleoluringetega juhtub? Kujutle, et sind valdavad pidevalt mõtted kõikidest negatiivsetest asjaoludest oma elus ning sellest, kuidas neid asju lihtsalt ei saa muuta. Kahjuks on nii, et niisuguste mõtete puhul käsitleb sinu stressisüsteem neid ähvardusena. Just nagu seksuaalseid kujutluspilte ja fantaasiaid käsitleb aju signaalina asuda tootma seksihormoone, saadavad negatiivsed mõtted stressisüsteemile käsu vallandada stressihormoone. Mida enam stressihormoone vereringesse paisatakse (lisaks teistele stressiga kaasnevatele psühholoogilistele muutustele), seda suurema tõenäosusega süveneb inimene veelgi rohkem oma negatiivsetesse mõtetesse ja enesetunne halveneb. Nii libised sa kasutusse negatiivse mõttemudeli karusselli ning stress muutub üha valdavamaks. Niisuguse tagasiside peatamine on üks, mida see raamat püüab sulle õpetada. Kuid nagu ma eespool ütlesin ning ütlen üha ja uuesti: kui sinu hea tuju kemikaalide tase on kahanenud liiga madalaks ning stressisüsteemid on muutunud liiga aktiivseks, võid sa vajada lisaabi antidepressantide näol.

Stressikarussell

      Püüd aidata inimesi depressiooniga toime tulla seisneb suures osas stressikarusselli peatamises. Meile võivad igal ajahetkel osaks saada kõikvõimalikud sündmused – meie plaanid ja püüdlused ei pruugi õnnestuda, meie suhted võivad koost laguneda, me võime sattuda liiklusõnnetusse, meid võivad tabada majanduslikud raskused ja tervisehädad. Ja ajuti võime me lihtsalt olla ületöötanud, püüdes toime tulla töökoha esitatavate nõudmiste ja pereeluga, kannustatuna kiire-kiire-ühiskonna meelsusest. Kõik need kogemused võivad olla niisugusel määral stressi tekitavad, et meie stressisüsteem aktiveerub, organismi kortisoolitase tõuseb ja hea tuju kemikaalide tase alaneb. Kõrgema kortisoolitaseme tõttu hakkab inimene rohkem keskenduma negatiivsele, tunneb end kurnatuna ja rohkem pinges. See toimemehhanism on esitatud joonisel 1.

      Joonis 1. Stressi ja mõttemudeli vaheline seos

       Stress ja sisseehitatud irratsionaalsus

      Elus tuleb sageli ette perioode, mil meie otsused ei põhine kainel mõistusel. Armumine, ühe ametivaldkonna eelistamine teisele, laste soovimine, ühest filmist vaimustumine ja teise suhtes ükskõikseks jäämine – kõik niisugused asjad põhinevad sellel, kuidas need meile tunduvad. Meie tunded vallanduvad automaatselt ning mõjutavad seda, kuidas me asjadest mõtleme ja mida ette võtame. Seega on olemas teinegi põhjus, miks me teatud olukordades keskendume pigem negatiivsele ja satume ülalkirjeldatud nõiaringi. See on seotud viisiga, kuidas meie aju töötab. Üldiselt võib öelda, et inimese aju on programmeeritud olema aeg-ajalt irratsionaalne. Kujutle hiirt, kes parasjagu keset põldu einet võtab. Äkki paelub ta tähelepanu rohus tekkinud liikumine. Mida ta peaks tegema? Kas sahistamist eirama? Ootama, et teada saada, kes seal sahistab? Või kähku punuma pistma? Loomariigis on paljudel juhtudel parim valik põgenemine, sest sahin võib tähendada lähenevat vaenlast ning passima jäämine võiks kalliks maksma minna. Tõtt öelda saabki võilillejuuri mäluv loomake vale otsuse teha (ohtu alahinnata) vaid üks kord – siis on ta surnud. Palju parem, kui kohale jääda ja eluga riskida, on plagama pista isegi siis, kui selleks polnudki vajadust. Põgenemise korral kaotab ta vaid osa söömaajast, kuid säilitab elu.

      Inimese puhul on skeem üsna sarnane: ähvardava ohu korral on meie aju programmeeritud toimima põhimõttel „parem karta kui kahetseda”. See tähendab, et aju ei ole ehitatud kõikides olukordades ratsionaalselt käituma, vaid tegema aeg-ajalt ennatlikke järeldusi ja eeldama halvimat, mis võimaldab vajaduse korral kiirelt reageerida. Ei tähenda, kas niisugune järelduste loomine on ekslik või mitte, tähtis on vaid see, et see toimib ja kaitseb meid ohu eest. Seejuures on kummaline, et ühtlasi tähendab niisugune asjade korraldus, et aju on programmeeritud vigu tegema eriti siis, kui inimene on stressiolukorras – aju paneb meid eeldama halvimat ning võtma ilma tegeliku vajaduseta kasutusele kaitseabinõud. See teadmine aitab meil olukordades, kus leiame end irratsionaalselt käitumas ja halvimat eeldamas, mõista, et asi pole nii sellepärast, nagu oleksime me rumalad, vaid sellepärast, et ajul on loomuomane kalduvus ohtu võimendada. Kuid tänapäeval võib ennatlike järelduste tegemine ja halvima eeldamine viia meid üsna kehva seisu ning lukustada stressikaruselli (vt joonis 1), mistõttu me peame appi võtma ratsionaalse teadvuse, et olukorrast välja murda ning püüda tunded paremini kontrolli alla saada.

      Sisekaemuse ja püüdluste abil saame me õppida, kuidas aju ekslikke eeldusi mõningal määral korrigeerida. Tegelikult just seda teevadki inimesed, kes suudavad oma stressi kontrolli all hoida. Algul võivad neile pähe tulla samalaadsed negatiivsed mõtted, kuid siis murravad nad stressikarussellist välja, öeldes endale näiteks: „Hästi, ma tean, et praegu pole asjad minu jaoks kõige paremini, kuid see olukord paraneb kindlasti. Kolme kuu pärast on see kõik möödas ja klaaritud. Tõenäoliselt saan ma X-lt abi paluda. Lähen ja puistan Y-le südant. Elu võib mäkra mängida paljudele inimestele. See pole minu süü.” Ja nii edasi. Vaata veel kord joonist 1, et näha, kuidas sedalaadi mõtted erinevad stressikarussellis viibija mõtetest.

      Mõistagi pole stressikarussellist lihtne välja murda. Depressioonile vastuvõtlikul inimesel ei pruugi olla kedagi, kes pakuks talle emotsionaalset tuge, või tunneb ta ka abi palumiseks liiga suurt häbi. Sellest räägime lähemalt edaspidi, kuid usun, et praeguseks on selge – teatud punktis tuleb meil end üha allapoole suunduvast stressikarussellist välja murda. Kui sa oled nii kurnatud, et ei suuda magada, ning elu on võtnud väga sünge ilme, võid vajada antidepressante. Kuid eeskätt tuleb meil kõigil vaadata end aeg-ajalt distantsilt, et näha, mida me mõtleme ja kuidas toime tuleme, ning taibata, kui palju kahju võivad meile teha ainuüksi meie negatiivsed mõtted (nii loomulikud, kui neist mõnedki võivad tunduda).

      Raamatu II ja III osa pakuvad selliseks vaatluseks eri mooduseid. Praegu loodan vaid, et sa mõistad: depressioon ei ole üksnes psühholoogiline, „ainult kõrvade vahel” toimuv protsess ega märk nõrgast iseloomust. Depressioon on kinni selles, kuidas meie keha ja aju stressile reageerivad. Depressioon hõlmab meie pärilikku ja väljakujunenud tundlikkust. Ja muidugi võib ka depressioon ning kurnatud olek ise olla stressi ja depressiooni tekitaja. Kui tunned depressioonis olemise pärast häbi, pea meeles, et sina ei programmeerinud oma keha reageerima nii, nagu see teeb – eelistaksid kindlasti olla pigem depressioonist ja stressist prii. Kui sulle ei meeldi mõiste „depressioon”, siis ütle endale, et oled kurnatud või läbipõlenud või kannatad liiga kõrge kortisoolitaseme all, ning otsi abi. Kuid ära unusta, et on asju, mida sa saad ise ette võtta, et aidata endal teatud tasakaalu leida ning oma stressikarusell kontrolli alla saada.

      Nüüd võid sa küsida: „Miks võimaldab loodus meie ajul ja kehal elusündmuste tõttu nii hõlpsasti ülekoormuse alla sattuda?” See on hea küsimus ning viib meid edasi järgmisele teekonnale, kus avastame põhjuseid, miks inimkonna ajaloo kestel on meis välja kujunenud võime sattuda depressiooni. See on huvitav lugu, nagu järgmises peatükis isegi näha võid.

      Põhipunktid

      • Depressioon hõlmab nii keha kui ka vaimu muutusi.

      • Mõnel inimesel on olemas pärilik (geneetiline) risk depressiooni tekkimiseks, kuid bioloogiline tundlikkus saab võrsuda ka lapsepõlvekogemustest.

      • Stressi korral toimuvad ajus biokeemilised muutused, mis võivad meid lükata depressiooni allakäigutrepile.

      • Mõned meie negatiivsed mõttemudelid tulenevad sellest, kuidas stress organismis toimib – paneb keskenduma negatiivsele ja eeldama halvimat.

      • Õppides oma elu ja mõtete üle suuremat kontrolli saavutama, aitame end mitmel moel, ning sugugi vähetähtis pole asjaolu, et see võimaldab aju biokeemial normaliseeruda.

      3.

      Depressiooni põhjused.

      Kuidas on evolutsioon depressiooni kujundanud?

      Teises peatükis vaatlesime me mõningaid depressiooni toimemehhanisme ning uurisime, kuidas asi seestpoolt välja näeb. Nägime, et depressiivset seisundit