Міра людини. Марко Мальвальди

Читать онлайн.
Название Міра людини
Автор произведения Марко Мальвальди
Жанр Историческая литература
Серия
Издательство Историческая литература
Год выпуска 2018
isbn 9786171283770



Скачать книгу

дружинонько моя люба, вам добре відомо, що це не від одного мене залежить. Я теж уважаю, що довірити командування французькими військами вашому батькові було б ідеальним рішенням, але схоже на те, що зорі нам не сприяють. Я саме сьогодні вранці розмовляв про це з магістром Амброджо. Чи не так, магістре?

      – Зірки кажуть ясно, ваша милосте, – відповів Амброджо таким гучним і розкотистим голосом, що здавалося, ніби лунало з підземелля. Голосом того, хто знає: його слова йдуть не від його особистих переконань, а від особливих знань. Принаймні він сам був у цьому твердо переконаний.

      – Меркурій перебуває під негативним упливом зірок, і це несприятливий момент для тих, чия доля залежить від цієї планети, як, наприклад, народжених під знаком Скорпіона.

      – А от П’єтробоно каже якраз навпаки: жовтень разом із холодною та вологою погодою – то ідеальні умови для повного виявлення сил Скорпіона, – втрутилася Беатріче, голос якої вмить підскочив на цілу октаву. – Отже, мій батько перебуває у фазі піку своєї могутності.

      Магістр Амброджо здивовано повів бровою і поглянув на синьйора Мілана.

      «Я – Амброджо Варезе да Розате, – казав той погляд, – цілитель, педіатр, астролог, зубний лікар, політичний і військовий радник вашої милості. Невже ваша милість може ставити мене на один щабель із якимось там П’єтробоно?!»

      Після хвилинного мовчання магістр Амброджо знову перевів свій погляд на Беатріче:

      – Цей момент несприятливий для вашого наймилостивішого батька, ваша милосте, як свідчить про це й недавня смерть вашої улюбленої матінки. Тяжка втрата для нього, для всього герцогства, геть несподівана й непередбачувана, але не для зірок і не для тих, хто вміє їх читати.

      У таких справах магістрові Амброджо, як справжньому професійному астрологові, рівних не було: згадувати й нагадувати іншим про події, що підтверджували або підтвердили в минулому його передбачення, забуваючи чи пропускаючи ті, у яких він ганебно помилився.

      Моро підвівся, теж поглянув на дружину, що не відводила очей від магістра Амброджо, з таким лицем, ніби добре знала, що могла відповісти, якби в кімнаті, як завжди, не було сторонніх.

      – Окрім того, кохана моя дружинонько, вам слід пам’ятати про те, що я не можу ухвалити таке рішення, не порадившись із союзниками. У цій війні ми не маємо нехтувати бажаннями французів, якраз навпаки. О, Ґалеаццо, дорогий, вітаю вас! Заходьте, заходьте! Ви чули, про що я говорив?

      – Авжеж, мав таку нагоду, – чемно відповів Ґалеаццо Сан-Северіно, бо вже хвилин зо п’ять топтався на порозі, чекаючи дозволу ввійти. Хай вони й були друзями, та все ж правителем і синьйором Мілана був той, другий. – На жаль, нам доведеться переконувати наших союзників, а зробити це буде нелегко. Та, можливо, незабаром нам випаде така нагода.

      І Сан-Северіно подав герцогові листа, від якого сильно пахло лавандою. Листа із Франції. Не тому, що французи мали звичку понапахтити листи, а тому, що