Міра людини. Марко Мальвальди

Читать онлайн.
Название Міра людини
Автор произведения Марко Мальвальди
Жанр Историческая литература
Серия
Издательство Историческая литература
Год выпуска 2018
isbn 9786171283770



Скачать книгу

Моро може виявитися не таким квітучим, як здається, – зауважив герцог де Коммін і теж кашлянув. – За моїми підрахунками, сір, щорічні прибутки Міланського герцогства становлять приблизно п’ятсот тисяч дукатів. Але податками Моро вдається зібрати значно більше. Десь сімсот тисяч, як на мене.

      У цей спосіб де Коммін намагався пояснити Карлові VІІІ, що такий податковий тиск, можливо, не є свідченням доброго стану герцогської казни і що така ситуація не могла тривати довго. Але Його Християнська Величність, як того й слід було чекати від повного дурника, вирішив, що почутого достатньо і що слухати далі немає ніякого сенсу.

      – От і добре! Якщо йому вдається їх зібрати, то краще для нього. І для нас. Я негайно звелю Бельджойозо переказати наше прохання. Будь ласка, єпископе, передайте мені оту тацю.

* * *

      – Одну хвилинку, герцогу…

      – Слухаю вас, герцогу.

      Герцог де Коммін наздогнав у довгому коридорі свого однотитульника з Орлеана й поклав йому на плече руку в рукавичці. Такого панібратства на очах короля він би нізащо собі не дозволив, але враховуючи місце, де це відбувалося – у королівських стайнях, – у такій вольності не було нічого дивного.

      – Мені треба поговорити з вами. Питання дуже важливе.

      – Кажіть, герцогу. Тут немає сторонніх.

      – Я не сумніваюся, герцогу. Одна думка, через яку я заснути не можу, відколи повернувся посол Бельджойозо.

      – То це посол повідомив вам, що є якісь ускладнення? А я думав, що все готово.

      – Та ні, ніяких ускладнень, – відповів де Коммін. – Пан посол підтвердив мені існування союзу на нашу користь і ще раз запевнив, що наше військо зможе пройти через землі Міланського герцогства без будь-яких перешкод. Я також отримав сьогодні листа від нашого довіреного в Італії, месера Перрона де Баскі, у якому той підтверджує, що так воно і є.

      – Отже, ніяких ускладнень.

      – Ніяких ускладнень. Але саме в цьому і полягає складність. Чому Моро дозволяє нам спокійно пройти через його землі? Наше військо значно більше, ми можемо знищити його будь-якої миті.

      – У нас немає таких намірів. Наші цілі й цілі Моро збігаються. Ми всі хочемо прогнати Араґонів із Неаполя.

      – Його Величність хоче прогнати Араґонів із Неаполя, щоб заступити їхнє місце, – задумливо вів далі де Коммін. – Але, звичайно, війська поведе не Його Величність. Їх поведете ви, герцогу, і Моро в цьому не сумнівається.

      Герцог (Орлеанський) повернувся до герцога (того, другого).

      Ні для кого не було таємницею, що Луїджі ді Валуа, герцог Орлеанський, спав і бачив себе на чолі Міланського герцогства, тому що його бабця Валентіна Вісконті була прямою родичкою справжніх герцогів Мілана, у яких Сфорци свого часу поцупили титул. Якби герцог Орлеанський – вибачте, що уточнюю, але ж тут цих герцогів розвелося, як собак! – мав змогу сам вирішувати, що робити, то непевне очолив би військовий похід на Мілан, щоб звільнити місто від узурпатора й прибрати до рук те, що належало йому