NA DAN. Šaljiva resnica. СтаВл Зосимов Премудрословски

Читать онлайн.
Название NA DAN. Šaljiva resnica
Автор произведения СтаВл Зосимов Премудрословски
Жанр Приключения: прочее
Серия
Издательство Приключения: прочее
Год выпуска 0
isbn 9785005087607



Скачать книгу

je Seryozha, praznoval hišo, bil je mrak, luč je ugasnila? – brezdomci so se šalili.

      – Ne, te tete z lastniki te hiše so prispele, a sem že opravil popravilo, hotel sem iti z družino. Tako so me premagali s klubi. Psi. Konec…

      opomba 6

      Umri, prasica, za venec!!

      Sonce je sijalo. Nebo je bilo vedro in domoljubi hišni hišniki so sedeli v hišnih sobah in pletali karton, postavljali druge steklenice in še druge zmečkali aluminijaste pločevinke za koktajle in pivo. In vse bi bilo v redu, toda v enem od hišnih stanovanj sta bila dva UAZ-ja z modrimi svetilniki, «očetje» pa so vodili skozi vrata in «z lisicami» nosili žensko in dva moža, oblečena v janičarske jopiče, ki so jih običajni ljudje imenovali «rumenjaki». Lokalni prebivalci še vedno niso razumeli razloga aretacije, ker je ta trio vestno ropotal po smetiščih in vsak dan čistil dvorišča. Vsak je imel svoj inventar, na katerega so bile njegove roke že navajene in te so bile vsake označene z metlo, zajemalko in torbo. Ta orodja so se jim zdela kot talisman ali amulet, kot hiša ali koča za dom. In, bog ne daj, da bo nekdo vzel tujca. Vse, smrt. Garancija. Toda na tej trojici se je pojavil že pred incidentom in četrto madam Tumor. In stran gremo.

      Dan prej. Na predvečer zjutraj je Madame Tumor najprej vstala in se odločila pokazati alternativo, narediti koristno delo in očistiti območje, medtem ko so vsi spali z nevihto piha, to je registracija v družini. Vsi člani te «tolpe» niso bili enkrat obsojeni. Ker nima svojega, je vzela nekdo drug inventar in upala, da bo, pravijo, vse svoje?! Poteka, pometa, nabira cigaretne ogorke, odstranjuje vse vrste ovojnic za sladkarije in ne zaničuje, nekaj gleda v smetnjake in po poti zbira raztreseno smeti. Očistil je že tla ozemlja in nenadoma zagleda, kako se na drugi strani ceste moški in ženska odločno rešita.

      – Škandal. – Mislila je gospa Tumor in nadaljevala s čiščenjem ozemlja. Prepir je bil vroč in že so se slišali glasovi, ko je nenadoma gospa zaječala, tako glasno, da je na dvoriščih odjeknil odmev. Gospa Tumor je dvignila oči in videla, da ta moški na bogočasen način drsi gospe po licih. Mimoidoči niso pozorni, temveč je bil v tleh požgan tat piščančjih jajc in piščanca, še posebej velikih velikosti, ki ga je vodstvo perutninske kmetije dodalo dvema jajcema, ki sta jih posnela na zahtevo solastnika nakladalca, kar je posnela varnostna kamera tega podjetja. Nisem zdržala in krenila sem z metlo čez cesto. Avtomobili v zadregi so ji stopili, kot da so nore. Ona je, ne da bi bila pozorna na hrepeneče tuje avtomobile, trčila na pločnik in se kot zmaj z neba zaletela v kmeta, ki mu je z drekom z metlo udaril v obraz, s katerega je pasje sranje odletelo na strani. Gospa je v nezaupanju zamahnila z očmi in se, pokrila usta z rokami, besno smejala. Nenadoma od kod ga vzeti. Nenadoma so se od nikoder pojavili trije policisti in takoj začeli Madame Tumor vleči. To je vpil:

      – Ta veselica, pretepajte gospo!!

      – Pomiri se, pomiri se! – je vljudno vprašal narednik policije. – Nihče nikogar ni pretepel. Poglej tja. – V daljavi si lahko videla filmsko kamero in osebje filmske ekipe.

      – Ta film je posnel blokadi komedije detektiv! – je dodal drugi policaj.

      – he he he he!!! – zaračuna tretji. – In škandal! Hu hu hu!!! In boj!

      Tumor se je umiril in, nekaj zamrmral, se zatikal umetnikom, nato pogledal policaje, vzel metlo in šel neumno čez cesto Furshtatskaya.

      In v tem času so v kandejki, kjer se je gop-ova družba prej zaletavala, zdaj pa so se brisalci prebudili iz mamurja, videli, da eden od zalog manjka ali manjka, zrasli so mu noge in zbežali, začeli pripravljati zaplet, s katerim bodo razstavili tatvino ali njene noge. Po izročitvi steklenic, ki so ostali od prejšnjega vikenda, so zagrabili čistilo z imenom «Snežinka» in ga, ko so ga razredčili z vodo iz stranišča, zaradi pomanjkanja pipe v povezavi s popravilom cevovoda počasi začeli piti, jedli ostanke prigrizkov, ki so jih včeraj pobrali iz zabojnika za smeti imenovano – zaliv in zelo kislo.

      Bližal se je opoldan. Madame Tumor je žvižgala pesem svoje obsojene deklice, se vrnila v kandolo, v eni roki je nosila inventar, v drugi pa vrečko z aluminijastimi pločevinami piva in steklenic. Ne da bi kaj razmišljala ali posumila, je odprla vrata in stopila v kandejko, soočena s svojo usodo…

      Na začetku so jo srečali s stranskimi pogledi.

      – No, kaj? – Sprva koncert grozljivk, črna vdova, ki je v preteklosti ubila svoje tri moške, od tega, da je v coni za morilce, stare 15 let, poimenovala Kampuchea, po narodnosti pa – Kalmyk brez sprednjih zob.

      – Kaj? – prestrašeno rahlo in zmedeno je vprašala gospa Tumor in postavila popis na svoje mesto.

      – Kaj, kaj? – odločneje ji je dodal vzdevek – Balamut z obliko odprte tuberkuloze. – V rit vraga, ni vroče??

      – Jaz, ugibaj razlog za trčenje, sem rekla gospa Tumor. – Očistil sem ozemlje.

      – In kako? – je vprašal tretji lik te komične drame z vzdevkom – Fox.

      – Je vse čisto?! je rekla.

      – In jebemo se! – Lajal Kampuchea. – To ni tvoje delo, ne bo te vzel, nisi si ga prisvojil v coni, ampak, prasica??

      In stran gremo: sprva so jo strašno pretepli in brcali v noge in pest. Po vhodu so šli predmeti: trije termometri, zlomljeni v ustni votlini, dva udarca z ritjo sekire na deklico, hudi rez z vrtnico iz razbite steklenice oči in licih, sedem nožnih ran v telo z nožem, razbijanje steklenic piva, ki so jo prinesli s kladivom, ki so ga porinili v začenši v nespodobnih krajih intimnosti. In medtem ko uspe peti «snežinko» in nazdravljati. Na koncu so po zadavljenju beživotno truplo odvlekli v zaliv, vendar se je srečala soseda in na skrivaj poklicala policijo in reševalno vozilo.

      Do jutra so s pestmi zasliševali vzroka ropa in jih zjutraj odpeljali v preiskovalni pripor, Madame Tumor pa so zdravniki črpali. Zdaj se sprehaja po območju metroja Černeševski, žvižga, se pogovarja z bogovi in veliko pije. Naporni se je izkazal za prijatelja ostrih hišnikov. In v drugi kandejki, na splošno zaradi neumnega posilstva domače matere, so njeni sinovi hišnike kaznovali s kladivi in noži, tako da so enega pogledali iz oči in drugega položili na perje, ostali pa so pobegnili z udarci kladiva po glavi. In to se je zgodilo na silvestrovo, ampak to je še ena pesem Sodoma in Gomore…

      opomba 7

      Pravoslavni delavniki

      V tej bedni bombni hiši za brezdomce na Sinopski nabrežju 26, pod imenom RBOO «Nochlezhka», niso živeli samo kriminalci, žetone, Chukchi in trije Ukrajinci, torej prebivalci Donecka. Ostali Ukrajinci so banderski fašisti, vendar sta tam živela tudi dva meniha pravoslavne cerkve, ki sta se že naveličala verjeti v Boga in sta se odločila za poletni oddih od kosila poslušnosti in prepovedi nekaterih svetovnih skušnjav, pri čemer sta seveda opazovala glavno večerjo celibata oz. dano s tonzijo. Seveda so si ponoči na skrivaj od drugih polagali prste v rit in drug drugega očitno ni bilo treba odpovedati tej večerji, ker ne stojijo na stoječih delih telesa. Potem ko so pobegnili iz samostana Aleksandrove Nevske Lavre, mesta Sankt Peterburga, so namerno pozabili na vse zakonske zakone in spoštovali svetovno brezpravnost: kadili, topili, psovali in se na koncu po spanju pokesali svojemu Gospodu. Seveda bi jih lahko razumeli, saj je bil oče Serafim že dvajset let menih, od nekdaj sovjetskih časov, in celo sedel v coni, za zločince, za verska prepričanja. In Fionov oče, ki je služil na svetem polju manj kot dvanajst let, šele pred kratkim pa je to strmoglavil od tega ekstravagantnega meniha Serafima, iz Kijevske Pečerske lavra, od koder so ga spet posadili v svet, in začel se je sprehajati po samostanih in cerkvah. Kot je že večkrat rekel Serafim, je bila njegova duša že dolgo v nebesih, vendar se meso še vedno ne more umiriti in umreti. In vsako uro je čakal na to uro in molil pred spanjem. Njihov Bog je očitno tudi razumel, da niso železni, saj so častili glavno večerjo celibata, je niso začeli in na splošno niso bili pozorni na ženske glede intimnosti. In njihov denar je bil porabljen brez dela in so izginili prav,