Боротьба за дитину. Франсуаза Дольто

Читать онлайн.



Скачать книгу

про те, що відбувається, замість того, щоб твердити «Захищайся!»… Як захиститися від того, хто на вас нападає, поки не навчишся, не придивишся до інших, не поговориш із ними? Цьому вчить життя в суспільстві. Дитина має збагнути для себе, що вона стає менш вразливою, якщо об’єднається з кількома товаришами, знайде собі друзів. До першочергових життєвих інтересів людини належить розвиток взаємодопомоги та соціальних зв’язків. Каїн і Авель існували ще до появи суспільства. Авель був убитий, бо не вмів захищатися… І роль керманича міста Бог віддав Каїну. Каїн мав друга, свого брата, але він убив його. Відчуваючи провину за скоєне, Каїн сховався від Бога. Йому було особливо тяжко, бо поряд не залишилося нікого, з ким він міг би поговорити. І тоді Господь сказав йому: «Ти будеш керівником, розпорядником міста, і ніхто не зачепить ані волосини на твоїй голові»27.

      Це означало об’єднатися з багатьма людьми, що перебувають у небезпеці; замість того, щоб поодинці боротися з внутрішньою небезпекою своїх потягів, вони протистоятимуть зовнішній небезпеці. Він стає засновником міста, забезпечує захист людям, які уклали спільну угоду й закони на користь спільноти, проти зовнішньої небезпеки. Але до цього йому треба було пройти через досвід внутрішньої небезпеки, невіддільної від жорстокості. Історія Каїна і Авеля повчальна. Тут братовбивство описане як експеримент, як випробування в обряді ініціації. Це щабель еволюції, що дав можливість убивці відчути, що таке «зло»: він страждає тому, що поруч більше немає брата, а сам він нічого не може, та й удвох теж: завжди існує небезпека віддзеркалювати одне одного або ворогувати. Такою є й первісна сексуальність, яка схиляє вбивати, пожирати, нищити… Але щойно людей стає кілька, принаймні троє, – вони мобілізують свої сили на захист, об’єднуючись проти зовнішньої небезпеки.

      Покарання-підвищення чи винний-відповідальний

      Усі свідчення незмінно підтверджують: амазонські індіанці ксинґу ніколи не лупцюють дітей. Якось одна дитина підпалила хижку. Невдовзі вогонь перекинувся на інші хатини, і селище було спалене вщент. Але малого палія не побили. Йому дали ім’я «Верховода вогню». Це нагадує історію Каїна й Авеля. Каїн убив свого брата Авеля, але Бог призначив його відповідати за безпеку міст.

      Нині школяр, що стає об’єктом цькування, так званий «цап-відбувайло» для інших, наражається на внутрішню небезпеку, бо втрачає можливість мати соціальне життя. Його кривдник насправді дає йому можливість усвідомити ризик не мати друзів. Адже сила з’являється в єдності. Хіба товариш – хлопчисько в школі, який з нього знущається, – не передає йому дуже повчальний досвід? Але мати чи батько, які можуть лише нарадити: «Захищайся!», не здатні йому це пояснити. Спорт на кшталт дзюдо не дає дітям розуміння, що означає бути в групі. Турботним до своїх дітей батькам доволі складно погодитися з тим, що їхня дитина увіллється разом з іншими до групи. Вони її захищають, і навіть занадто.