Боротьба за дитину. Франсуаза Дольто

Читать онлайн.



Скачать книгу

неї дістати задоволення. Пригадую слова Жиля Вільньова, автогонщика, який загинув на перегонах за Великий приз Канади. Він чимало разів перевертався на своїй машині й відтак заліковував переломи, але й уявити не міг, що може загинути в результаті аварії: «Я ніколи не загину внаслідок нещасного випадку, – сказав він по радіо. – Так, можливо, я ще зазнаю якихось прикрих випадків на дорозі, але що з того? Щоразу після цього я кермую краще, ніж раніше!»

      У нього не було почуття відповідальності за дружину і двох дітей. Це інтерв’ю мені видалося нерозумним, особливо коментар до нього. Того ж дня після інтерв’ю він розбився під час перегонів. Неможливо героїзувати дорослого, який, як батько сім’ї, виявляє таку безвідповідальність. Варто було сказати: «Цей гонщик застрахував життя на значну суму, щоб його діти, незважаючи на загибель батька, дістали освіту завдяки його турботі; він подбав і про дружину: завдяки страховці вона отримає велику суму». Не можна ставити за приклад людину, яка, маючи таку небезпечну роботу, не бажає усвідомлювати наслідки своїх учинків. Власне, у цього гонщика залишилася дитяча свідомість. На позір тут я ніби суперечу сама собі, адже стверджую: що є доброго в Євангелії, то це дух дитинства. Але не дух дитинства для автогонщиків. Інша річ – готовність ризикнути всім заради ідеї, яка послужить іншим. Але ризик цього гонщика не слугував нікому, крім нього самого: бути першим, обійти всіх. Діти й справді не відчувають страху перед тим, чого не знають, адже невідоме їх збуджує: це епістемологічний потяг – народитися знову в новому знанні. Й, урешті, тут закорінюється бажання. Бажання є потягом до нового. Утім, є структура, що з’являється в нашому розумі, коли він стає свідомим: це відповідальність. Почуття належності до соціальної тканини, за яку ми відповідальні: спершу воно притаманне сім’ї, відтак поширюється на всіх, кого ми любимо, а згодом – на все суспільство. Є відповідальність кожного за всіх. І я вважаю, що людина, яка не дійшла цієї стадії еволюції – відповідальності кожного за всіх, – залишилася незавершеним створінням. Її життя не припиняє ставити питання скінченності – воно нерозв’язане. Чи має вона духовну мету, чи, зрештою, мета – дійти до стану трупа? Усе тлінне…

      У цьому, як мені здається, полягає різниця між двома типами людей, як і двома типами психоаналітиків… Я не вважаю, що еволюція людини, позаяк ми з плоті й крові, закінчується кладовищем. Переконана, що тут задіяна телурична, планетарна частина нашого буття. Але хто може мені сказати, чи маю я рацію, чи помиляюся? Гадаю, що є й інша частина, є щось інше, тому що слово не є частиною землі. Слово не є чистою символікою сенсу. Воно стосується чогось іншого, а не просто походить із матеріальних елементів землі; потенціал слова міститься в людському роді, але людина, крім тілесного ефемерного життя на планеті Земля, наділена словом, наділена сенсом. І мені можуть заперечити (і це правда, я не заперечую): «Ви так говорите, бо ви християнка».

      Це