Етнологія для народу. Свята, традиціі, звичаі, обряди, прикмети, вірування українців. Ірина Ігнатенко

Читать онлайн.
Название Етнологія для народу. Свята, традиціі, звичаі, обряди, прикмети, вірування українців
Автор произведения Ірина Ігнатенко
Жанр История
Серия
Издательство История
Год выпуска 2016
isbn 978-617-12-0662-5,978-617-12-0522-2



Скачать книгу

– «материнською» лляною чи конопляною пряжею.

      Наступний етап – купання дитини. Купіль, а особливо перша, за народними переконаннями, мала велике значення в подальшій долі людини. Ця процедура виконувала насамперед ініціаційну функцію, а вже потім – гігієнічну.

      Досвідчені баби-повитухи розумілися на травах і додавали в купіль ті, які добре впливали на здоров’я новонародженої дитини: череду, м’яту, петрів батіг, ромашку, чистотіл, любисток, квітки півонії та калини тощо. До речі, статево-вікова стратифікація виявлялася не лише у звичаях перев’язування пуповини, а й під час готування самої купелі. Для дівчат призначалася ванночка з берези, для хлопчика – з дуба; перших купали в півонії, любистку, щоб любили хлопці, других – у чорнобривцях, щоб були гарними.

      На Поліссі, приміром, у купіль додавали попіл, клали коралі, срібні монети. Малих дітей рекомендували купати в пелюшках, потім змінюючи їх на сухі аж доти, доки дитина почне ходити. Застерігали баби-повитухи і від різких необережних рухів: забороняли брати дітей за колінця, тільки за литочки; інакше, говорили, колінця будуть близько одне до одного.

      Через декілька днів після пологів жінку та дитину приходили провідати односельчанки. Дійство мало назву «родини». Чоловіків на родини не допускали, а головувала баба-повитуха. Окремо слід наголосити на тому, що бабування було специфічним видом ритуальної спорідненості. Зв’язок між бабою-повитухою з одного боку та дитиною й родиною породіллі з другого утворювався під час проведення родильного ритуалу, після чого їх вважали за близьких родичів. Надалі ставало традицією нести бабі пироги, запрошувати її на пострижини, весілля, вітати з великими святами, особливо з Різдвом та Великоднем.

      Під час родильно-хрестильної обрядовості неодмінною та основною ритуальною стравою була каша. Цікаво, що на Поліссі її готувала сама повитуха й споживання страви під час післяпологових трапез було давньою поліською традицією. Деінде кашу могли готувати також інші жінки або господиня (за Оленою Боряк). Крупою, з якої варили кашу, переважно було пшоно, рідше рис чи гречка. Кашу варили густою. Після спільної трапези горщик із бабиною кашею розбивали, перед цим загорнувши в хустку. Це право надавали тому, хто більше клав грошей: «За кашу платить треба». Переважно така честь випадала кумові. Били об стіл, віко діжі, лаву – будь-як. Після цього кашу (найчастіше в черепках) роздавали присутнім: «Баба несе на хрестини кашу, набираються торги – хто скільки положить грошей. Баба зрізує верхівку каші і кладє гроші. А потім всі кладуть. Хто більше дасть, той і розбиває кашу двома руками. Кум поріже і кладе кожному на тарілочку – пригощає. І то вже кумова каша».[14]

      Гарбузове насіння клали в домовину померлим молодим неодруженим людям, що мало забезпечити їм плідність у потойбіччі

      Хліб, сіль, зілля, освячений ніж, полотно на пелюшки, хустина – ритуальні речі, які брала із собою баба-повитуха,



<p>14</p>

Гаврилюк Н. К. Матеріали етнографічної експедиції – родильні звичаї та обряди українців. – 10 арк.