Етнологія для народу. Свята, традиціі, звичаі, обряди, прикмети, вірування українців. Ірина Ігнатенко

Читать онлайн.
Название Етнологія для народу. Свята, традиціі, звичаі, обряди, прикмети, вірування українців
Автор произведения Ірина Ігнатенко
Жанр История
Серия
Издательство История
Год выпуска 2016
isbn 978-617-12-0662-5,978-617-12-0522-2



Скачать книгу

дві-три говеча, а в кого багато, то цур їм тим вівцям накладає, не при хаті згадуючи. То отож треба щонеділі ходить на те місце, де ті діти поховано, й казати по тричі: «Христос-воскрес». Та й сказав той чернець, щоб піти в ліс, там у дуплі сидить святий, приподобний Зосима: він нічого не їсть, тільки вуста свої закроплює росою, що птичка в дзьобику пренесе. То дав Господь, що ми втрапили до того дуба. Тільки що прийшли, а це виглядає з дупла й каже: «Я знаю, раби божі, чого ви прийшли». Та до мене: «Я знаю твої гріхи й бачу, що тобі уготовано в пекельній бездні. Молись і я буду за тебе молиться». Дав ось мені пригорщ камінчиків, щоб я носила в пазусі, дав два вузлика порохні з того дуба, що Антоній та Тодосій під ним Богу молились, щоб я зашила в годежу та й носила, та дав ось пучечок зілля, щоб курити в хаті на ніч, і показував, що зсукать з нечесаного прядива мотузка й підперезать утробу.

      Отаке то нам та молодиця про себе розповідала. То я допиталася, де той дуб, то й побрікала свою Гапку туди повести, як дасть Господь літа дочекати. То й таке водила й, Господи, як гарно нам той чернець оповідав і про всеньке на світі знає»

(Звенигородщина).[5]ІІІ.

      Казала баба чумачка, що була така жінка, що не хотіла дітей. Одного разу вийшла вона з хати та й довго нема. Чоловік же сидів, сидів у хаті, та й дума: «Що це таке, де б це вона поділася. Може, що трапилося». То й пішов подивиться. Коли вийшов, аж жінки нема, тілько коло порога стоїть цебр з поросятами й стоїть велика свиня й їсть ті поросята. А в нього й у кишлі не було поросят, ні свиней. То він мерщенько до сусідів, до бабів, а вони й кажуть, що це не свиня, а жінка, погрішила вона, то Бог її наказав. То як зачали її загонити в хлів, – ой, лишенько, – всеньким кутком сходились та загонили, поки загнали, а потім зводили бабів з усіх сіл, поки знайшли таку бабу, що знала. То та баба попоходила, поки відробила. То дав Господь, що знов жінкою стала.

      (Запис зроблений на Чернігівщині у 1927 р.)[6]

ІV.

      Ото як женивсь наш родич, то й прохає Параску, дівку сестри – того чоловіка, за світилку. Й так просить, що й мертвий би встав та пішов, бо тож вона найближча, а вона ніяк не хоче та й годі. Баби бачать, що тут щось не гаразд та й підсіли до неї. А вона й призналася, що не йде тому, що їй не можна, бо вона діти поїла. Коли так, то мерщенько підставили молодому другу світилку, яка нібито краще співає, а Парасці сказали, що це такий великий гріх і їй якось треба Господа молити й пораїли, щоб, як діжде літечка святого, пішла б на Антонія в Лисянку до костьола й щоб просила св. Антонія, він же милує од усього й ксьондз Господа благає. Бо то ж Антонія з усього світу люди до Лисянки йдуть, аж із Полтавщини, з Поділля тощо. І всі йдуть пішки; хоч і які пани, то хваїтони їдуть позаді, а пани йдуть пішки. Я теж, поки здоровша була, та кожнісенький рік ходила до Лисянки на Антонія. То було тобунами йдемо до Холодного Яру, а там сідаємо відпочити в холодку і десь набереться так багато людей, що всей Лисянський шлях захарасне людьми. То, Господи, яка тіснота поки доб’єшся до св. Антонія. І так тілько



<p>5</p>

Петров В. Українські легенди про неплідну матір та ненароджені діти. Ф. 1–4, од. зб. 309.

<p>6</p>

Петров В. Українські легенди про неплідну матір та ненароджені діти. Ф. 1–4, од. зб. 309.