Етнологія для народу. Свята, традиціі, звичаі, обряди, прикмети, вірування українців. Ірина Ігнатенко

Читать онлайн.
Название Етнологія для народу. Свята, традиціі, звичаі, обряди, прикмети, вірування українців
Автор произведения Ірина Ігнатенко
Жанр История
Серия
Издательство История
Год выпуска 2016
isbn 978-617-12-0662-5,978-617-12-0522-2



Скачать книгу

тримається за рушник чи мотузки, прикріплені до стелі.

      Роль батька в основному була пасивною. Дочекавшись повитухи, він ішов із приміщення, де народжувала жінка, адже досить часто його присутність була небажаною.

      Щоправда, у найбільш архаїчних регіонах України – Поліссі та Карпатах – етнографи зафіксували відомості про обряд «кувада» – чоловічі «пологи». Окрім присутності та практичної допомоги, чоловік під час пологів жінки міг: а) реально відчувати пологові страждання; б) імітувати такий біль.

      Приміром, на Поліссі переказують, що колись за допомогою магічних дій досвідчені люди робили так, що на чоловіка переходили всі родові болі породіллі й страждав саме він, тоді як жінка народжувала лише фізіологічно, без усякого болю. Могли чоловіки й просто імітувати біль та страждання під час пологів жінки.

      Загалом символічних/магічних дій під час пологів було вдосталь. Приміром, під час переймів породілля розплітала коси, розв’язувала всі вузли, підіймала всілякі предмети. Вірили, що в такий спосіб символічно полегшать прохід плода, відкриють йому дорогу з «того» світу.

      Слід підкреслити, що під час пологів, окрім мануальних дій, великого значення надавали й лікуванню словом. Так, повитуха «шептала» на воду, попередньо перехрестивши її, а потім давала цю воду породіллі, щоб та ковтнула тричі, змочувала їй груди, живіт і лице, а решту виливала на порозі, який символізував межу між двома світами. Шептала повитуха, приміром, таке:

      Шла Божа Мати золотим мостом із золотим ключом.

      Срібною ниткою подпіралась із Сусом Христом зустрічалась:

      – Куда, Божа Мати, йдешь?

      – До (ім’я) рода шептати.

      Несе Божа Мати ключі на правой руцє.

      В церкві ворота відкриває і (ім’я) проход одкриває.

      Ви, кості-мості, розойдіться, що Бог дав —

      хлопчик чи дівчинка – на цей світ появіться.[10]

      Окрім магічних дій, повитуха використовувала й знання з народної медицини: давала пити настій із квітів жита, коріння лепехи, листя кропиви, пирію тощо; парила породіллю на гречаній соломі на печі, змушувала дути в пляшку, поїла братками (фіалкою триколірною); обкладала породіллю мотками пряжі з конопель та льону, вимоченими в теплій воді, обкурювала травами, зібраними на Івана Купала. Сакральні предмети – ікони, громична свічка, великодня просфора, свята вода, посвячений на Великдень мак – теж відігравали під час пологів велике значення. Зокрема, на живіт породіллі клали пояс, узятий у священика, чи рушник, посвячений разом із яйцями та м’ясом на Великдень.

      Посвячений на Великдень мак відігравав під час пологів велике значення

      Громнична свічка – важливий сакральний предмет, який використовували під час пологів

      Якщо пологи були важкими, то це пояснювали «карою Божою» за гріхи або недотриманням жінкою заборон, які накладали на неї під час вагітності. У таких випадках годилося



<p>10</p>

Записала Ірина Ігнатенко у с. Лука Житомирського району Житомирської області від переселенки із с. Рудня-Радовельська Олевського району Житомирської області.