Kuulsuse, maine ja hea nime feng shui. Janno Seeder

Читать онлайн.
Название Kuulsuse, maine ja hea nime feng shui
Автор произведения Janno Seeder
Жанр Эзотерика
Серия
Издательство Эзотерика
Год выпуска 2014
isbn 9789985330883



Скачать книгу

mõnda aega oma Mina mikside küsimustes ja otsingutes. Kuna tal otsest eeskuju ei olnud, püüdis ta jäljendada kõiki, kes talle muljet avaldasid. Ema oli poisiga hädas, sest suure vaimustusega võis ta tänaval suhelda kohaliku eluheidikuga ning hiljem seda rahvarohkes trammis oma elu osana etendada. Raskusi oli ka lasteringides käimisega, sest paratamatult tekkis ringi juhendaja kõrvale teine ja palju väljendusrikkam juhendaja. Ema töö juures meeldis talle rääkida põnevaid seiku oma kodusest või mõne nähtud seriaali elust. Mis emal muud üle jäi kui seletada ja kannatada ja loota paremat. Kuid on üks ilus ütlus, et kõik on mööduv, ja Kaspar sai peagi viieaastaseks, mil muutusid aktuaalseks juba uued teemad ja küsimused.

      Kadri oli kõikide sõber, heatahtlik, mõistev ja alati abivalmis inimene. Tema peale võis loota, tema oli see, kes ei jätnud midagi lõpetamata, kel ei jäänud midagi märkamata. Ta võis olla energiarikas töörügaja, järgmisel hetkel helde lohutaja. Kuid, kus oli Kadri ise? Kui tema käest küsiti: kes sa oled? – jäi ta vastuse võlgu. Ta oli terve elu olnud üksinda, alati valmis teisi aitama, alati valmis teisi kuulama, kuid kes teda kuulas? Teda ei oldud harjutud kuulama, teda ei oldud harjutud mõistma ega aitama. Ta ei öelnud kunagi, kes ta ise tahtis olla. Ja tema elulugu sai kirjutada teiste inimeste elulugude kaudu. Kui temalt küsiti, et kas ta on õnnelik, siis ei osanud ta sellele vastata. Tal polnud aega iseendast, iseenda tunnetest mõelda.

      Ainult sina ise suudad oma Mina, oma elulugu luua ja selle järgi elada.

      Sarja viimases raamatus heidame pilgu feng shui bagua kuulsuse, maine ja hea nime eluvaldkonnale. Mida see endas sisaldab? Kuidas seda analüüsida? Kuidas tegelda vanade kinnijäänud ja takistavate mudelite ja uskumustega? Kuidas oma elu tasakaalustada? Appi võtame kolm energiatasandit, ruumi, värvid, vormid, tegevused ja mõttejõu. Kõikide nende võimalustega saame lähemalt tutvuda järgnevatel lehekülgedel.

      I peatükk

      FENG SHUI KUI ELAMISÕPETUS

      Tegutse tegutsemata.

      Sekku sekkumata.

      Maitse maitsemata.

      Väikest suurenda, vähest paljunda.

      Kurjusele vasta heaga.

      Lahenda raskused, kui nad on veel kerged.

      Tegele suurega, kui ta on veel väike.

      Maailma rasked probleemid

      on alguses alati kerged.

      Maailma suured probleemid

      on alguses alati väikesed.

      Tark ei ürita kunagi olla suur,

      seetõttu saavutab ta suuruse.

      Kerge lubadus toob vähe usku.

      Sage kergemeelsus toob palju raskusi.

      Tark kohtleb asju rasketena,

      sellepärast pole tal kunagi raskusi.

(Daodejing, 63, tõlge Alar Voitka)

      Inimene armastab küsimusi esitada. Lapsepõlve lihtsatest, kuid mitte alati kergesti vastatavatest miks-küsimustest jõuab ta puberteediea peamise küsimuseni – kes ma olen? Aastad lähevad ja muutuvad ka küsimused – kuhu ma olen teel? Mis on minu ülesanne? Lõpuks jõuame küsimuseni – kas ma olen kohale jõudnud? Kas mu tee oli õige?

      Kui ma esmakordselt feng shui loengul osalesin, ütles lektor lihtsa tõe: inimene sünnib ja sureb ning kõik, mis sinna vahele jääb, on feng shui. Seega on ka kõik küsimused ja vastused feng shui. Paratamatult tekib küsimus: mis on feng shui?

      See on harmooniline kooseksisteerimine loodusega, ümbritseva keskkonnaga ja iseendaga. Feng shui tarkusi on talletanud tarkadesse raamatutesse Hiina taoistlikud preestrid. Seega on ka feng shui välja kasvanud taoismist, mille põhimõiste on tao. Tao on teekond, tee, suund, aga ka õpetus, juhatus ja seletus, millel liigub taiplik energiaid arvestav ja neid oma heaolu tagamiseks kasutav inimene. Tao on teekond just praegu, olevikus, ja see olevikuhetk sisaldab endas olulisi teadmisi minevikust, varasematest põlvkondadest.

      Feng shui väidab, et sarnane loob sarnast. Seega hea toob juurde head ja halb toob juurde halba. Nii võime enese teadmata elada aastaid halva energiaga kohas, seejuures imestades, miks tervis on korrast ära ja miks suhted ei toimi. Samuti ei oska me ära tunda ja enda jaoks tööle panna ümbritsevat positiivset energiat. Niisiis on meie ülesanne õppida tundma energiate liikumist ja jõuda selleni, et vajaduse korral oskaks neid juhtida. Taibukas, uuele avatud inimene võtab appi feng shui, mis õpetab teda tasakaalustama energiaid nii enda sees kui enda ümber. Feng shui õpetab uurima energiavoogusid, vähendama negatiivse energia mõjutusi ja rohkendama head. Kuigi head on meie ümber küllaldaselt, ei oska me kahjuks seda alati ära tunda ja enda jaoks tööle panna. Energiatega ravimine ja juhtimine toimub tasakaalustamise ehk harmoneerimise teel.

      Daodejing õpetab, et lahenda raskused siis, kui nad on veel kerged. Tegele suurega siis, kui ta on veel väike. Tegele inimesega (täiskasvanuga) siis, kui ta on veel laps. Tark inimene märkab muutuvaid energiaid ja lahendab olukorra ning muudab seda enne, kui see ülejõukäivaks muutub. Tänapäeval on aga tihti vastupidi ja me tunneme uhkust, et lahendame probleeme ja et meil on keerulised väljakutsed ning et me peame pidevalt ennast ületama. Kuid see kõik kulutab meid, väsitab meid ja nõrgestab meid. Terve ja heas toonuses inimene leiab kesktee.

      Feng shui on õpetus sellest, kuidas korraldada oma välimist maailma, et seeläbi juhtida ka oma sisemist maailma. Võib ka teistpidi ning mõned inimesed arvavad, et feng shui on lihtsalt viis, kuidas mööblit ja objekte ruumis paigutada. Paigutamiskunst on üks osa feng shui õpetusest, kuid energiaõpetuse peamine eesmärk on olla sild inimese sisemise ja välimise maailma vahel, olla sild teadvuse ja alateadvuse vahel.

ENERGIA ANNAB TAO’LE KVALITEEDI

      Oma elutee ehk tao loob iga inimene endale ise. Õnnelik tao tähendab elada harmoonias iseendaga, teistega ja loodusega. Seda on võimalik õppida, kogeda, tunnetada ja harjutada, tuleb vaid tahta ja varuda kannatust. Missugune on aga meie isiklik tao, see sõltub energia ehk qi omadustest.

      Qi on nähtamatu energia, mis liigub kõikjal. Qi on elujõud, mis on omane inimesele, loomale, taimele, maale, kodule, ja on antud talle tema loomise hetkest alates. Kui inimene on terve, siis on tema qi tasakaalus ning ta on elujõuline ja loov isik. Kui inimene on haige, siis on tema kehas tugev qi puudujääk ja ta on jõuetu ning väsinud. On kodusid, kus on olemas nii ilu, harmoonia kui ka heaolu, kuhu tahetakse alati tagasi tulla. Ja on kodusid, kuhu küllusele vaatamata ei tõmba mitte miski.

ENERGIA LIIGUB SINUSOIDSELT

      Energia on pidevas liikumises ja muutumises. Hetk, mis oli praegu, ei kordu enam iial. Seega on feng shui sõnum meile: ela käesolevas hetkes, naudi seda rõõmus ja rahus.

      Energia sinusoidset liikumist võime näha kõikjal. Kevadel tärkab loodus ja energia aktiveerub, tõstes meie meeleolu ja tekitades soovi liikuda, tegutseda, luua. Seevastu talvel eelistame pigem rahulikke tegevusi ja parema meelega magame, loeme raamatuid ja ei kuluta liialt niigi madalat energiataset. Küll aga elab tänapäeva inimene just talvel aktiivset elu, kurnates oma energiavälja ülemäära ning kevadeks on haigused ja stress ta maha murdnud.

      Energia liikumine ilmakaartes, ööpäevas, aastaaegades jne.

      Inimene sünnib tõusvas energias, oma elu kõrghetkel oleme maksimaalses toonuses, kuid vananedes hakkab meie energia langema. Seetõttu on üsna loomulik, et nooruki toast kostab valjuhäälset rock-muusikat ja vanaema eelistab kuulata rahulikku kandlelugu. Inimene soovib nautida täiel rinnal ja võimalikult kaua oma kõrget energiataset. Kasutades enda ümber ja sees head feng shui’d, on võimalik saavutada rõõmus ja edukas elutee.

      Taaselustatud feng shui õpetus annab meile võimaluse nautida inimese igat eluperioodi, pöörates seejuures