Mehed on Marsilt, naised Veenuselt. John Gray

Читать онлайн.



Скачать книгу

asi hullemaks.”

      • „Meie maja jääb meile kitsaks.”

      • „On kohutavalt kuiv aastaaeg. Millal ometi hakkab sadama?”

      • „Me oleme oma pangaarve üle kulutanud.”

      Naine võib teha mõne neist märkustest selleks, et väljendada oma muret, pettumust või nurjumist. Ta teab, et selle probleemi lahendamiseks ei anna midagi teha, kuid et leida hingele leevendust, tunneb ta vajadust sellest ikka ja jälle rääkida. Kuulaja osavõtt tema nurjumistest või pettumustest on talle toeks. Igatahes võib ta sellega oma meespartneri nördima panna, kui too ei hooma, et naine vajab oma meeleolu tõstmiseks enda tühjaksrääkimist.

      Mehed muutuvad läbematuks, kui naised räägivad üksikasjalikult oma probleemidest. Mees arvab ekslikult, et kui naine jutustab väga detailselt, siis on kõik need detailid vajalikud selleks, et tema leiaks siit lahenduse naise probleemile. Ta heitleb, et leida nende seast olulist, ning muutub rahutuks. Jälle pole ta mõistnud, et naine ei nõua temalt lahendusi, vaid hoolimist ja mõistmist.

      Lisaks on kuulamine mehele raske ka sellepärast, et ta eeldab ekslikult jutus mingit loogikat, kuid naine hüppab huupi ühelt teemalt teisele. Pärast seda, kui naine on esitanud järjest kolm-neli probleemi, satub mees nördinult segadusse, kuna ei suuda neid paigutada loogilistesse seostesse.

      Teine põhjus, miks mees võib loobuda kuulamast, on see, et ta otsib jutust seda peamist. Ta ei saa alustada oma lahenduste formuleerimist, kui ei tea väljundeid. Mida rohkem üksikasju naine esitab, seda suuremasse kimbatusse mees satub. Tema hämming leevenduks, kui ta peaks meeles, et naine saab suurt hingekosutust just detailidest kõneldes. Kui mehel püsiks meeles, et üksikasjadest rääkimine parandab naise meeleolu, võiks ta end lõdvaks lasta. Kui mees leiab rahuldust probleemilahenduse keerukate üksikasjade väljatöötamisest, siis naist rahuldab oma probleemi üksikasjadest jutustamine.

      KUIDAS MARSLASED JA VEENUSLASED LEIAVAD RAHU

      Marslased ja veenuslased elavad üheskoos rahulikult tänu sellele, et nad on võimelised respekteerima omavahelisi erinevusi. Marslased õpivad lugu pidama tõsiasjast, et veenuslastele on rääkimine eluliseks vajaduseks, et see parandab nende meeleolu. Kui mehel polegi suurt midagi ütelda, õpib ta olema naisele toeks ainuüksi kuulamisega. Veenuslased aga õpivad respekteerima seda, et marslastel on tarvidus sulguda endasse, kui nad võitlevad oma stressiga.

      Koobas pole siis neile enam suur müsteerium või põhjus häirekellaks.

      Kui mees leiab rahuldust probleemilahenduse keerukate üksikasjade väljatöötamisest, siis naist rahuldab oma probleemi üksikasjadest jutustamine.

      Naine saaks mehe elu hõlbustamiseks lasta tal ette teada loo lõppu ning siis minna tagasi detailide juurde. Andmata mehele võimalust juttu katkestada. Naistele tavaliselt meeldib lasta oma lugu katkestada, sest see lisab loole vürtsi. Mõnigi naine peab lugu sellisest ülesehitusest, kuid mehi võib see kergesti rööpast välja viia.See määr, kus mehele hakkab vastu naise jutt probleemidest, ongi tema mittemõistmise mõõduks. Kui mees õpib olema nii, et see rahuldaks naist ning pakuks talle tundelist tuge, avastab ta, et ärakuulamine polegi nii raske. Tähtis oleks, et naine oskaks mehele meelde tuletada, et ta nimelt tahab vaid vestelda oma muredest ega nõua mehelt nende lahendamist. See aitaks mehel end lõdvaks lasta ning kuulata.

      MIDA MARSLASED ON ÕPPINUD

      Marslased tegid endale selgeks, et kui neile isegi tundub, et veenuslased neid ründavad, süüdistavad või arvustavad on see vaid ajutine nähtus – neil läheb tuju kiiresti ja ootamatult paremaks ning nad muutuvad taas lugupidavaks. Õppinud kuulama, avastavad marslased, kuivõrd jõudsasti veenuslased kosuvad, kui nad saavad end tühjaks rääkida.

      Iga marslane leiab meelerahu, kui ta saab lõpuks aru, et veenuslane vajab oma muredest rääkimist mitte sellepärast nagu mees teda kuidagi hätta oleks jätnud. Lisaks saab ta teada, et kui veenuslane lõpuks tunneb, et teda on ära kuulatud, lõpetab ta oma probleemidega tegelemise ning muutub täiesti positiivseks kujuks. Sellise teadmisega on marslane võimeline naist kuulama, ilma et ta tunneks end vastutavana kõikide naise murede lahendamise pärast.

      Paljud mehed ja isegi naised on üsnagi hukkamõistvad muredest rääkimise vajaduse suhtes, sest nad pole eales kogenud, kui tervendav see võib olla. Nad pole näinud, kuidas ära kuulatud naine tunneb end äkki palju paremini ning kogu ta hoiak muutub positiivsemaks. Nad on peamiselt näinud, kuidas naine (tõenäoliselt nende ema), keda pole ära kuulatud, jääb vaevlema oma murede kätte. See juhtub naistega, kes pole pikka aega tundnud, et neid armastatakse ja kuulatakse. Tegelik probleem ongi see, et ta ei tunne end armastatuna, mitte aga see, kas ta saab kellelegi oma muresid jutustada.

      Pärast seda, kui marslased on õppinud kuulama, teevad nad palju hämmastavaid avastusi. Nad hakkavad aru saama, et veenuslaste murede ärakuulamine võib nüüd ka neil endil aidata koopast välja ronida, samuti nagu teleri vaatamine või ajalehe lugemine.

      Kui mees õpib kuulama, ilma et ta tunneks, nagu süüdistataks teda või nagu peaks ta kõige eest vastutama, muutub kuulamine talle palju hõlpsamaks. Kui mees muutub tubliks kuulajaks, saab ta aru, et kuulamine võib olla suurepärane vahend oma päevaprobleemide unustamiseks, pealegi pakub see rahuldust tema partnerile. Kuid teatud päevadel, kui ta on tõelises stressis, võib tal ikkagi olla vajadus varjuda koopasse ning tulla sealt aegamööda välja muude hajutavate tegurite abil nagu uudised või võistlussport.

      MIDA VEENUSLASED ON ÕPPINUD

      Ka veenuslased leivad meelerahu, kui nad lõpuks mõistavad, et marslase koopasse pugemine pole märk, et too teda enam ei armasta. Nad õpivad olema lugupidavamad mehe vastu ajal, kui too vaevleb tugeva stressi käes.

      Veenuslased pole solvunud, kui marslased kergesti kõrvale tõmbuvad. Kui veenuslane jutustab ning tema jutt paneb marslase kõrvale tõmbuma, võiks ta viisakalt katkestada oma jutu, peatuda ja oodata mehe märkust. Seejärel võib ta oma juttu jätkata. Ta mõistab, et vahel on mehel raske olla täie tähelepanuga asja juures. Veenuslased avastavad, et kui nad nõutavad marslase tähelepanu lahkel ja lugupidaval viisil, taastab marslane meeleldi oma tähelepanelikkuse.

      Kui marslased on endast täielikult hõivatult oma koopas, ei arva veenuslased, et see on kuidagi isiklikult nende vastu suunatud. Nad mõistavad, et praegu pole õige hetk intiimseks vestluseks, muredest räägitagu nüüd oma sõpradega, lõbutsetagu või mindagu osturetkele. Ja veenuslased avastavad, et kui marslased tunnevad seega, et neid hinnatakse ja armastatakse, ronivad nad kiiremini oma koobastest välja.

      4. KUIDAS MOTIVEERIDA VASTASSUGUPOOLT

      Sajandeid tagasi, enne kui marslased ja veenuslased kokku said, olid nad üsnagi õnnelikud oma eraldi maailmades. Ühel päeval aga muutus kõik. Marslased ja veenuslased sattusid oma lugupeetud planeetidel äkki masendusse. See oli masendus, mis motiveeris neid lõpuks kokku saama.

      Muutuse saladuse mõistmine aitab meil täna aru saada, kuivõrd mehed ja naised on motiveeritud erineval moel. Selle uue teadmisega varustatult saate paremini toetada oma partnerit ning samuti vajaduse korral ise saada toetust, kui teil on raske või stressirohke hetk. Mingem ajas tagasi ning uurigem, mis siis juhtus.

      Kui marslasi tabas masendus, jätsid nad oma linnad sinnapaika ning läksid pikaks ajaks varjule koobastesse. Nad olid sinna suletud ega pääsenud välja, kuni ühel heal päeval keegi marslane juhtus läbi teleskoobi silmama kauneid veenuslasi. Ta taipas kiiresti, et nende kaunite olevuste nägemine vaimustab marslasi ning masendus haihtub kui imeväel. ÄKKI TUNDSID NAD END VAJALIKENA. Nad kiirustasid oma koobastest välja ning asusid ehitama kosmoselaevu, et lennata Veenusele.

      Kui veenuslased langesid masendusse, moodustasid nad meeleolu tõstmiseks omavahel ringikesi ning hakkasid üksteisele kurtma oma muresid. Kuid see ei näinud leevendavat nende depressiooni. Nad olid tükk aega masendunud, kuni intuitsioon kinkis neile nägemuse: mingid tugevad ja imetoredad olevused (marslased) tulevad varsti kosmosest, et neid armastada, teenida ja toetada. ÄKKI NAD TUNDSID, ET NEID ARMASTA-TAKSE. Kui nad said selle nägemuse, nende masendus haihtus, ning õnnelikena alustasid nad ettevalmistusi marslaste