Mehed on Marsilt, naised Veenuselt. John Gray

Читать онлайн.



Скачать книгу

NAD TUNNEVAD, ET NEID ARMASTATAKSE

      Need motivatsiooni saladused on ikka veel rakendatavad. Mehed on motiveeritud ja volitatud, kui tunnevad end vajalikena. Kui mees ei tunneta oma suhetes, et ta on vajalik, muutub ta passiivseks ja loiuks, iga päevaga on tal ikka vähem pakkuda oma suhetele. Kui ta aga tunneb, et teda usaldatakse andma oma parimat, et naist rahuldada, ja et teda hinnatakse pingutuste eest, tunneb ta õigustust oma tegevusele ning püüab endast veelgi rohkem anda.

      Samuti on naised-veenuslased motiveeritud ja volitatud, kui tunnevad, et neid kantakse südames. Kui naine ei tunne oma suhetes, et teda armastatakse, muutub ta ajapikku sunnitult vastutavaks ning tunneb end kurnatuna sellest, et peab endast liiga palju andma. Kui ta aga tunneb, et teda hoitakse ja austatakse, on ta rahuldatud ning suudab endast hoopis rohkem anda.

      KUI MEES ARMASTAB NAIST

      Mehe armumine naisesse sarnaneb seisundiga, mis iseloomustas teda siis, kui esimene marslane avastas veenuslased. Köidetud oma koopasse ning võimetu üles leidma oma masenduse allikat, hakkas ta teleskoobiga taevast uurima. Ühel heal hetkel sai ta kui välgust rabatud, ning ta elu muutus täielikult. Ta oli näinud läbi teleskoobi tohutut ilu ja graatsiat.

      Ta oli avastanud veenuslase. Ta ihu lõi lõõmama. Silmitsedes veenuslast, hakkas ta esimest korda elus hoolima kellestki teisest peale iseenese. Ainsast pilgust sai ta elu uue tähenduse. Masendus haihtus.

      Marslasi iseloomustab võidu ja kaotuse maailmavaade: mina tahan võita ja ma ei hooli sellest, et sina kaotad. Siiani toimis see reegel suurepäraselt. Oli toiminud sajandeid, kuid nüüd tuli seda muuta. Teda ei rahuldanud enam ainult iseendale mõtlemine. Armunult ihkas ta veenuslasele võitu samavõrd kui endale.

      Marslaste võistluskoodeksi laienemist muudele aladele näeme enim tänapäeva spordis. Näiteks tennises ei taha ta mitte üksnes võita, vaid soovib ka kaotust oma partnerile, kui püüab anda talle eriti raskeid pallinguid. Ta naudib võitu isegi oma sõbra kaotuse kaudu.

      Marslase selline hoiak on tema elu osa, kuid see võit-kaotus-suhe saab rikutud meie küpsetes suhetes. Kui mulle näib, et ma rahuldan oma võidutarvet partneri arvelt, küllap tunnen ma siis tuska, pahameelt, konfliktitunnet. Õnneliku suhte kujunemise saladuseks on võit mõlemale partnerile.

      VEETLUSE ERINEVUSED

      Pärast seda, kui esimene marslane armus, hakkas ta meisterdama teleskoope kõigile oma vendadele marslastele. Üsna pea tulid nad kõik oma depressioonist välja. Kõik nad kiindusid veenuslastesse. Nad hakkasid hoolima veenuslastest sama palju kui iseendast.

      Veidrad ja imeilusad veenuslased on marslastele müstiline vaatepilt. Iseäranis veetleb marslasi nende erilisus. Kus marslased on jõulised, seal veenuslased on õrnad. Kust marslased on kandilised, sealt veenuslased on ümarad. Kus marslased on külmad, seal veenuslased on soojad. Maagilisel ja täiuslikul moel näivad need erinevused täiendavat üksteist.

      Sõnadeta keeles ütlevad veenuslased valjusti ja selgesti: „Me vajame teid. Teie ramm ja vägi pakuvad meile suurt rahuldust, need täidavad tühiku sügaval meie sisemuses. Koos võiksime elada suures õnnes.” Selline kutse motiveerib ja õigustab marslasi.

      Paljud naised oskavad intuitiivselt sellist kutset läkitada. Suhte loomisel kingib naine mehele põgusa pilgu, mis ütleb, et sina võid olla see, kes teeb mind õnnelikuks. Sellisel õrnal viisil ongi tema suhte algataja. See pilk julgustab meest lähenema. See õigustab teda ning ta saab üle hirmust, mis tal on suhte ees. Aga kui nad on kord juba suhtes ja ilmnema hakkavad probleemid, ei näi naine enam teadvat, kuivõrd tähtis on ikka veel mehele see sõnum, ning õnnetuseks jätab ta unarusse selle läkitamise.

      Marslased on väga motiveeritud võimalusest muuta asju Veenusel. Marslaste tõug tõuseb tänu sellele evolutsiooni uuele astmele. Neid ei rahulda enam iseenda proovile panek ning oma vägevuse suurendamine. Nad tahavad oma võimu ja osavust kasutada teiste, eriti veenuslaste teenimiseks. Nad hakkavad kujundama uut maailmavaadet: võit-võit-filosoofiat. Nad ihaldavad maailma, kus igaüks hoolib teistest nagu iseendast.

      ARMASTUS MOTIVEERIB MARSLASI

      Marslased asuvad ehitama kosmoselaevastikku, mis on suuteline kandma neid läbi taevaste Veenusele. Nad pole eales olnud nii elevil. Tänu Veenuse poole piilumisele tunnevad nad esimest korda oma ajaloos, et on vabanemas isekusest.

      Lihtsalt, kui mees on armunud, on ta motiveeritud selleks, et olla parim, ta suudab siis teha kõike teise heaks. Kui ta süda on avali, tunneb ta end nii kindlalt, et on võimeline ennast kõvasti parandama. Saanud võimaluse oma võimed proovile panna, avab ta oma parima mina. Vaid siis, kui ta tunneb, et asjad ei õnnestu, langeb ta tagasi oma endisesse egoismi.

Saanud võimaluse proovile panna oma võimed, avab mees oma parima mina. Vaid siis, kui ta tunneb, et asjad ei õnnestu, langeb ta tagasi oma endisesse egoismi

      Kui mees on armunud, hakkab ta hoolima teisest samavõrd kui enesest. Ta on äkki vabanenud siduvatest köidikutest olla motiveeritud vaid iseendast ja omakasust, ta on võimeline nüüd hoolitsema teise eest. Partneri rahuldustunne on nüüd tema enda rahuldustunne. Ta talub meelsasti mistahes raskusi, et vaid teist õnnelikuks teha, sest teise õnn on nüüd tema õnn. Tema võitlused muutuvad kergeks. Ta on täis energiat teenimaks kõrgemat eesmärki.

      Noorpõlves võib meest rahuldada vaid iseenda teenimine, kuid küpse mehena teda pelk enesehellitus enam ei rahulda. Et tunda täiust, peab ta alustama elu, mis on motiveeritud armastusest. Kui ta on tiivustatud soovist teenida lahkelt ja isetult teist inimest, vabaneb ta enesehellituse inertsist, mis ei hooli teistest. Kuigi ta vajab teise armastust, on tal veel suurem vajadus pakkuda oma armastust.

      Suuremal osal meestest pole mitte üksnes himu pakkuda oma armastust, vaid nad on lausa näljas selle järele. Nende suurim probleem on see, et nad ei tea, mis neil õieti puudub. Nad on harva näinud, et nende isa oleks rahuldanud oma andmisvõimega nende ema. Seepärast nad ei teagi, et mehe rahulduse sügavaimaks allikaks on andmine. Kui ta suhted on puudulikud, satub ta masendusse ning poeb koopasse. Ta ei hooli enam kellestki ega tea, miks tal on depressioon.

      Niisugusel hetkel loobub ta suhtlemisest või vähemalt lähedusest ning jääb koopasse. Ta küsib endalt, milleks see kõik ja miks ta peab muretsema. Ta ei tea, et ta ei hooli kellestki sellepärast, et ta ei tundnud end enam vajaliku olevat. Ta ei mõista, et kui ta leiab kedagi, kes teda vajab, suudab ta end masendusest lahti raputada ning olla taas motiveeritud.

Mitte olla vajalik on mehe jaoks aeglane surm

      Kui mehel on tunne, et ta pole enam kellelegi vajalik, on tal raske jätkata hoolitsemist oma elu ja suhte eest. Ta ei suuda olla motiveeritud, kui teda ei vajata. Et saada uuesti motiveeritud, peaks ta tundma, et on taas hinnatud, usaldatud ja arvestatud. Mitte olla vajalik on mehe jaoks aeglane surm.

      KUI NAINE ARMASTAB MEEST

      Et naine armuks mehesse, piisab sellest, et veenuslane usuks: marslased on tulekul. Ta ju unistab sellest, et taevast laskuks kosmoselaevastik ning nähtavale ilmuks tugev ja hoolitsev marslaste tõug; olevused, kes ei vaja hellitamist, kuid kes see-eest tahavad hoida veenuslasi ning hoolitseda nende eest.

      Nood marslased on täielikult pühendunud veenuslastele ning innustunud nende ilust ja kultuurist. Marslased ju teavad, et nende vägevusel ja asjatundlikkusel pole erilist mõtet, kui seda pole kellegi teenistusse rakendada. Need imetlusväärsed olendid on leidnud kergendust ja innustust sellest, et neile on lubatud teenida veenuslasi, olla nende meele järele ning neid rahuldada. Kui tore!

      Samasugused unistused olid kõikidel veenuslastel. Tänu sellele said nad jagu oma depressioonist. Veenuslaste seisundit muutis teadmine, et abi on lähenemas, marslased on teel. Sest veenuslaste masendust oli põhjustanud üksinduse- ja isoleerituse tunne. Masenduse hajutamiseks oli neile vaja tunnet, et armastav abi on tulekul.

      Enamik mehi ei adu, kui tähtis on naisele tunda tuge ja seda, et keegi temast hoolib. Naised on rahul, kui usuvad, et nende vajadusi arvestatakse. Kui naine on häiritud, masendunud, segaduses, vaevatud või lootusetuse meeleolus, vajab ta kõige enam lihtsalt seltskonda. Vajab tunnet, et ta pole üksi. Naine tahab uskuda, et teda armastatakse ja peetakse kalliks.

      Mehe osavõtlikkusest,