Mehed on Marsilt, naised Veenuselt. John Gray

Читать онлайн.



Скачать книгу

sagedamini tõstavad naised meeste vastu kaebekisa selle üle, et mehed ei kuula neid. Mees kas ignoreerib täielikult seda, mida naine räägib, või kuulab natuke ning olles ära määranud, mis naisele muret teeb, võtab uhkelt härra Korraldaja poosi; ta lubab kõik joonde ajada nõnda, et naine ei muretseks. Mees on hämmastunud, kui naine ei hinda tema armastusväärsust. Pole tähtis, kui mitu korda on naine öelnud, et mees pole teda kuulanudki, ta jätkab ikka samas vaimus. Temake ihkab osavõtlikkust, tema aga pakub lahendusi.

      Kõige sagedamini häirib mehi naiste juures see, et naised püüavad alatasa neid ümber kasvatada. Kui naine armastab meest, tunneb ta kohustust aidata mehel täiustuda ning ta püüab parandada mehe tegemisi. Ta moodustab Paranduste Kodu-Komitee ning meheke satub selle fookusesse. Pole oluline, kas ja kui palju mees tema abi vastu võtab, ta jätkab visalt passimast iga juhust, et meest aidata või öelda, mida too tegema peaks. Temake usub, et ta toetab teda, tema aga tunneb nagu teostataks tema üle kontrolli. Mees ootab selle asemel vaid heakskiitu.

      Neid kahte probleemi saab lõplikult lahendada, kui mõistetakse, miks mees pakub lahendusi ning miks naine taotleb mehe täiustumist. Üritagem minna tagasi aega, kui Marsi ja Veenuse elu vaatlused – enne kui need planeedid avastasid teineteist ja planeetlased tulid Maa peale – andsid meile võimaluse pilku heita meestesse ja naistesse eraldi.

      ELU MARSIL

      Marslased väärtustasid võimekust, asjatundlikkust, töökust ja tulemuslikkust. Nad panid end alatasa proovile ning arendasid oma võimeid ja osavust. Nad hindasid endas võimet saavutada tulemusi. Nad kogesid täiust ennekõike õnnestumiste ja saavutuste kaudu.

Meeste enesehinnangu määrab võime saavutada tulemusi

      Marsil on iga asi selle väärtuse kajastus. Isegi marslaste riietus peab kajastama nende osavust ja asjatundlikkust. Politseiohvitserid, sõjamehed, ärimehed, teadlased, autojuhid, tehnikud ja ülemkokad – kõik kannavad vormiriietust või vähemalt mütsi, mis peab peegeldama nende asjatundlikkust ja võimu.

      Nad ei loe ajakirju „Psühholoogia tänapäev”, „Ise” või „Inimene”. Nad tegutsevad peamiselt vabas õhus, käivad jahil, püüavad kala, kihutavad autoga. Neid huvitavad uudised, ilmastik ja sport, nad ei hooli armastusromaanidest ja raamatutest, mis õpetavad elama.

      Objektid ja esemed huvitavad neid rohkem kui inimesed ja tunded. Isegi nüüd, Maa peal, unistavad naised romantikast, mehed aga võimsatest autodest, kiiretest arvutitest, masinatest ja üha võimsamast uuest tehnoloogiast. Mehed on hõivatud esemetest, mis aitavad neil loovalt jõuda eesmärgile.

      Eesmärgile jõudmine on marslastele väga tähtis, sest sellega nad kontrollivad oma asjatundlikkust ja parandavad enesetunnet. Ja et nad tunneksid end hästi, peavad nad ainuüksi omal jõul jõudma eesmärgini. Miski muu ei tohi neid aidata. Marslased on uhked, et suudavad kõik asjad ise ära teha. Iseseisvus on efektiivsuse, võimu ja kompetentsuse sümbol.

      Marslaste selle loomujoone mõistmine aitab naistel aru saada, miks on meestele vastumeelne nende tegevuse korrigeerimine ja jutud kõigest sellest, mida ja kuidas nad peaksid tegema. Soovimatud nõuanded eeldavad, nagu ei teaks mees, mida tuleb teha, või et ta ei suuda ise toime tulla. Mehed on väga tundlikud ses suhtes, kuivõrd asjatundlikkuse näitamine on neile ju nii oluline.

Soovimatud nõuanded eeldavad, nagu ei teaks mees, mida teha, või ta ei tuleks sellega ise toime

      Seepärast lahendabki ta oma probleeme omaette. Marslane räägib harva oma probleemidest, kui ta just ei vaja eksperdi nõuannet. Ta arutleb nii: milleks peaks keegi sekkuma, kui ma tulen ise sellega toime. Ta hoiab oma probleemid endale, kui just ei pea otsima abi teistelt lahenduse leidmiseks. Abi palumine juhul, kui tuled ise asjaga toime, näitaks vaid sinu nõrkust.

      Ja kui ta tõesti vajab abi, siis on ta piisavalt nutikas seda ka saama. Sel juhul ta otsib üles kellegi, keda austab, ning kõneleb talle oma probleemist. Probleemist kõnelemine tähendabki Marsil nõu küsimist. Teisele marslasele teeb selline asi au. Kohe võtab ta härra Korraldaja poosi, kuulab mõnda aega ning puistab siis asjatundlikkuse pärleid.

      Marslaste selline komme on üks põhjusi, miks mehed pakuvad kohe instinktiivselt lahendusi, kui naine räägib neile oma probleemidest. Kui naine süütult kutsub meest osa saama oma tundmustest või purskab valjusti välja oma päevaprobleeme, arvab mees ekslikult, et naine küsib asjatundlikku nõu. Ta astub härra Korraldaja poosi ning kukub nõu andma – ja see ongi tema moodus üles näidata oma abi ja hoolt.

      Mees tahab naist aidata ning ühtlasi tunda ennast hästi, et on lahendanud probleemi. Ta tahab naisele kasulik olla. Ta tunneb oma väärtust ning tasuks naise armastuse eest rakendab ta oma võimeid, et lahendada tolle probleeme.

      Mees on kord juba pakkunud lahenduse, aga naine tekitab segadust sellega, et muudkui jätkab oma juttu. See teeb mehele kuulamise raskeks, sest tal on tunne, nagu oleks tema pakutud lahendus tagasi lükatud ja nagu oleks ta üldse üks kasutu olevus.

      Sest ta ei taipa, et just osavõtlikult ja huviga kuulates võib ta olla naisele toeks. Ta ei tea, et Veenusel ei tähenda probleemidest kõnelemine neile lahenduste otsimist.

      ELU VEENUSEL

      Veenuslastel on teised väärtused. Nad hindavad armastust, suhtlemist, ilu ja pikki vestlusi. Nad kulutavad palju aega üksteise toetamisele, abistamisele ja kosutamisele. Nende enesetunne on määratletud tunnete ja suhete kvaliteedi kaudu. Nad kogevad täiust osaduse ja seotuse kaudu.

Naiste enesehinnangu määravad tunded ja suhete kvaliteet

      Iga asi Veenusel peegeldab neid väärtusi. Rohkem kui kiirteede rajamine või kõrghoonete ehitamine huvitab veenuslasi ühiselu harmoonia ja sõbralik ühistegevus. Suhted on tähtsamad kui töö ja tehnoloogia. Enamikes asjus on nende maailm otse vastupidine marslaste omale.

      Nad ei kanna vormiriietust nagu marslased, et näidata oma asjalikkust. Vastupidi, neile meeldib kanda iga päev erinevat riietust vastavalt sellele, kuidas nad end parajasti tunnevad. Oma tundemaailma isikupärane väljendamine on neile eriti oluline. Nad võivad rõivaid vahetada või mitu korda päevas, kui nende meeleolu muutub.

      Suhtlemine on neile esmatähtis. Osavõtt nende isiklikest asjadest on palju tähtsam kui edu või eesmärgi saavutamine. Lävimine üksteisega ning jutustamine on neile eneseteostuse sügavaim allikas.

      Sellest on mehel raske aru saada. Ta võib hakata aduma naiste osasaamise ja suhtlemise olulisust, kui võrdleb neid rahuldusega, mida ta saab, kui võidab võiduajamistel, saavutab eesmärgi või lahendab probleemi.

      Eesmärgile orienteerumise asemel orienteeruvad naised oma suhetele, nad keskenduvad oma headuse, armastuse ja hoolitsuse väljendamisele. Kaks marslast lähevad lõunat sööma, et arutada mõnd projekti või äri-ideed. Nad peavad probleemi lahendama. Näiteks on marslastel restoranimineku eesmärk söömise probleemi tulemuslik lahendamine: et mitte teha sisseoste, mitte keeta, mitte pesta nõusid. Veenuslastele tähendab lantšile minek võimalust suhelda, toetada sõpru ja saada neilt tuge. Naiste kohvikuvestlus võib olla väga avameelne ja usaldav, otsekui toimuks kahekõne arsti ja patsiendi vahel.

      Veenusel õpib igaüks psühholoogiat ja kõigil on lõpuks meistripaberid nõustamises. Naine on haaratud isiklikust arengust, vaimsusest ja kõigest, mis hoolitseb elu, tervise ja kasvamise eest. Veenus on täis parke, taimelavasid, ostukeskusi ja restorane.

      Veenuslased on väga intuitiivsed. Nad on läbi sajandite arendanud oma võimet ära aimata teiste vajadusi. Nende uhkuseks on osa võtta teiste muredest ja meeleoludest. Suure poolehoiu märk on see, kui üks veenuslane pakub teisele abi ja tuge, ilma et seda temalt oleks palutud.

      Niisiis ei ole asjatundlikkuse näitamine veenuslasele oluline, abi pakkumine pole vastumeelne ja abi vajamine pole nõrkuse tunnuseks. Seevastu mees võib tunda end solvatuna, kui naisterahvas annab nõu – talle tundub, nagu ei usaldaks too tema võimet tulla oma asjadega iseseisvalt toime.

      Naine ei mõista seda mehelikku tundlikkust, sest tema jaoks on olukord, kus keegi tahab teda aidata, hoopis teistsuguse värvinguga. Selle põhjal tunneb ta, et teda hoitakse ja hellitatakse. Mehele aga võib abipakkumine tekitada tunde, nagu oleks ta asjatundmatu, nõrk või koguni põlatud.

      Kui