Glābiet raganu, vai nekromanti šeit ir kautrīgi. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Glābiet raganu, vai nekromanti šeit ir kautrīgi
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

ar medus lāsīti, līdz ar to ziedu aromāts…

      "Apsveicami," Gregorijs apsēžas pretējā krēslā. – Tātad…

      "Divdesmit četri," ragana pārtrauc, joprojām atgriežoties pie viņa jautājuma, bet tikai tad, lai uzdotu savu. – Un tu?

      "Trīsdesmit," vīrietis mierīgi sacīja, un meitene, iedzērusi vēl vienu malku vīna, turpināja:

      – Ko tu darīji manā vecumā?

      "Es apspiedu sacelšanos uz austrumu robežas," viņš sveicina ar biezu glāzi un uzņemas iniciatīvu. – Ko tu darīsi manējā?

      "Es atvēršu eliksīru veikalu, paņemšu bruņurupuci un uzpīpēšu pīpi."

      – Kāpēc bruņurupucis? – burvis to nopirka.

      – Tātad pārējie neradīja nekādus jautājumus? – viņa smaida dažādos veidos: kā tagad, palaidnīgi un atklāti, kā slikta ciema meitene; kā jau vakara sākumā – slinks un nicinošs. Viņai, iespējams, nav palicis neviens smaids, un ir dīvaini, ka Gregorijs vēlas tos redzēt.

      Viss radīja jautājumus, bet Stenlijs vēl nevarēja uzdot to, kas viņu interesēja. Viņi nav tik tuvu, lai ragana godīgi atbildētu, vai viņai ir plāni precēties, jo viņas ierašanās izskatās ļoti aizdomīga. Un Gregorijs šīs domas īpaši ļāva savam tēvam, kurš varēja viņu labi plānot.

      – Tā bija, bet vai tas nav ļoti šokējoši bruņurupucim? – Tagad viņš ar izglītojošu interesi apskatīja meiteni.

      – Es esmu ragana, kādu mājdzīvnieku man vajadzētu iegūt, lai uzsvērtu savu statusu? – Viņa viltīgi piemiedz.

      – Melns kaķis?

      “Tas ir nogurdinoši…” Alise klusē un pēkšņi pārtrauc jautrību nopietnākā balsī. – Jautājiet, vai vēlaties…

      Viņa nav stulba, tas ir pluss. Vienkārši… Varbūt mīnuss.

      – Kāpēc tu tā izlēmi? – šis jautājums nebija viņa sejā, vai ne?

      – visi jautā. Un es visiem atbildu, ka neesmu radīts laulībām, tādi kā es dod priekšroku būt laimīgiem.

      – Vai laulība un laime ir viens otru izslēdzoši jēdzieni?

      "Man jā," viņa ieskatās caurspīdīgajā dzintara šķidrumā. "Es nezinu, kā izbēgt no sava tēva aizbildnības, bet es noteikti neiešu svešinieka aizbildniecībā."

      – Ja tu iemīlēsies?

      – Burvi, vai jūs nezināt, ka raganai ir simtiem reižu vieglāk atrast nepatikšanas nekā vienreiz satikt mīlestību?

      Gregorijs pieļāva, ka meitene vienkārši meklē nepareizā vietā vai rīkojas nepareizi.

      Pēc pusstundas, kad viņš bija apguvis visu darba veikšanai nepieciešamo, burve devās mājup. Gandrīz pie sliekšņa burvis pamanīja:

      "Pieskarties, raganas kundze," deva mājienu, ka viņš piekrīt sarunām.

      – Alise, – burve vienaldzīgi piedāvāja, – un es dodu priekšroku matam, burvju kungs…

      – Gregorijs… Sauc mani par Gregoriju…

      Durvis klusi aizvērās, un kabinetā joprojām bija jūtams smalks, netverams ābeļu ziedu aromāts ar mandeļu rūgtuma nokrāsu. Gregorijs vienā rāvienā izdzēra glāzi alkohola un atspiedās krēslā. Viņš izberzēja acis. Viņa galvā ir tāda vieglprātība, ka vieglāk neķerties pie lietas, bet nekromants spītīgi atver korpusu ar tintes pildspalvām un izņem biezu reljefu papīru. Un pēc stundas, nolēmis pastaigāties pa dārzu un pārbaudīt, ko ragana dara, Stenlijs uz sava sliekšņa sastop sirmu vīrieti. Doma, ka viņam joprojām nav laika pārbaudīt piebūves aizsargājošos piekariņus, uzplaiksnī kā žurkas aste bedrē. Un dūmakains baritons griežas cauri siltās nakts tumsai:

      – Es saņemu mirušu sievieti, vai tu to man iedosi?

      6. nodaļa

      Šerifs Frenks Talbots bija pamatīgs un nedaudz pedantisks vīrietis, jau piecdesmit sešus gadus vecs. Viņa pamatīgums slēpjas viņa nevēlēšanās kaut ko izlemt skriešanas laikā. Ja viņš ķērās pie lietas, viņš lēnām tuvojās tai, vērīgi paskatījās un nošņaukāja kā vecs, pieredzējis kaķis. Viņš nicināja iedomību un nevarēja ciest savu tiesu medicīnas ekspertu, kurš, kā liktenis, bija viņa pilnīgs pretstats.

      Policista pedantisms daudzus iedzina līdz malai, vājprātam vai karātavām. Bet tikai pateicoties viņam, viņš sēdēja pašā Vortišas izpildvaras augšgalā. Viņa mānija, ar kādu viņš veica savu darbu, viņa padotos piespieda sirdslēkmes. Tikai tāpēc viņš joprojām strādāja tuksnesī, nevis ieņēma augsta ranga policijas priekšnieka amatu galvaspilsētā. Viņš par to nebija sarūgtināts un bieži jokoja, ka labāk būt gulbim mazā ezerā nekā kaijai milzīgā jūrā.

      Vīrietim arī ļoti patika pīpēt. Nevis cigārus, kā tagad pieņemts, bet pīpi. Šajā procesā varēja redzēt arī viņa koncentrēšanos. Viņš vienmēr apsēdās vienā krēslā Gregorija bibliotēkā, izvilka no krūtīm tabaku un lēnām ķērās pie lietas. Viņa uzmanību nenovērsa saimnieka piedāvātais džins, līdz pelēki dūmi sāka sasniegt atvērto logu.

      "No jums nav ziņu, ļaujiet man pašam apskatīties," viņš teica, saspiežot telefonu starp zobiem un paņemot glāzi no galda. – Nekas jauns?

      Gregorijs iegrima pretējā krēslā, paņēma glāzi alkohola un vērīgi skatījās uz pusmūža vīrieti. Viņš pasmaidīja, bet acis palika aukstas. Kopā šis pāris radīja šausminošu skatu. Bet, neskatoties uz visām profesionālajām deformācijām, šerifs bija labs cilvēks. Iespējams, vienīgais šajā pilsētā cenšas panākt patiesību. Un, lai gan viņa rupjais komunikācijas veids atbaida daudzus, viņš bija tas, kurš bija tur, kad Gregorijs nezināja, ko darīt ar visu mantojumu un nāves gadījumiem.

      Viņa tēvs aizgāja, kad Gregorijam bija divdesmit. Absurdā nāve pārsteidza ne tikai pašu Stenliju, bet arī viņa mantinieku. Iekrīt no zirga aizā. Ņemot vērā, ka vecais vīrs bija vairāk nekā labs burvis, tas izraisīja neuzticību. Lai kā arī būtu, nekādas vardarbīgas nāves pēdas no ribās iesprūdušas trakās bultas vai indes netika atrastas. Viņi rūpīgi meklēja.

      "Izmēģināju visu iespējamo," skumji atzina mājas īpašnieks. “Šī nāve neatšķiras no iepriekšējām. Nevis slepkavība, ne saindēšanās, bet vienkārša sakritība. Tas nav man jāstāsta. Šķiet, ka ķermenis ir pareizi miris. Nu, asinsvada plīsums, padomājiet, meitenei nav pat divdesmit, slikta iedzimtība, tā teica jūsu eksperts?

      "Noraujiet manam ekspertam rokas un iebāziet tās…" viņš dusmīgi nomurmināja. – Šis brūtgāns spēlē uz vairākiem vārtiem, izmest no iecirkņa nav iespējams, mēra viņu ļoti mīl. Viņiem ir sava veida naudas bizness. Kopā ieguldījām viesnīcu ķēdes celtniecībā. Kāpēc tu teici, ka tā šķiet?

      Burvis sarāvās… Viņš nevarēja izskaidrot visu to domu un pieņēmumu virkni. Es vienkārši sajutu notikumu pretīgo nepareizību.

      "Es esmu tikai nekromants, kurš pārbauda līķus un, ja iespējams, tos izceļ," viņš noplātīja rokas, gandrīz izšļakstīdams alkoholu. "Es varu viņus nopratināt, uzzināt jaunākos notikumus, bet neko vairāk."

      Pats nekromants nesaprata, kas viņu satrauca par jaunu meiteņu nāvi. Tie nav līdzīgi, nāves cēloņi visi ir dažādi: asinsvada plīsums, anafilaktiskais šoks, trombs, dūriens bordelī, laupīšana. Jā, tas viss var vienkārši notikt. Bet kāpēc tikai ar meitenēm? Kāpēc tā ir stiepšanās, bet vai pastāv ciklisks modelis?

      "Es neesmu karaliskais asinssuns," burvis turpināja, domādams, "man nav piekļuves pēdējām domām