Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

термін – ось тлінні ворота, що ведуть до джерела безсмертя. Хто не поділяє словесні знаки на плоть і дух, той не може розрізнити воду й воду, красот небесних і роси […] Описувачі звірів кажуть, що верблюд, як починає пити, то завжди каламутить воду.[17] А олень любить воду чисту.

      Ця байка писана на Великдень після полудня 1774 року, в Бабаях.

      Байка 21

      Зозуля і косик

      Зозуля прилетіла до чорного Дроздика.

      – Як тобі не сумно? – питає його. – Що ти робиш?

      – Співаю, – відповів Дроздик. – Бачиш…

      – Я й сама співаю частіше за тебе, та все одно сумно…

      – Так ти ж, пані, тільки те й робиш, що, підкинувши в чуже гніздо свої яйця, з місця на місце перелітаючи, співаєш, п'єш та їси. А я сам годую, доглядаю й навчаю своїх дітей, а свою працю полегшую піснею.

Сила.

      Дуже багато є людей, які, занедбавши властиву їм роботу, тільки те й роблять, що співають, п'ють та їдять. І від цього безділля вони зазнають нестерпної й більшої нудьги, ніж ті, хто працює без ослаби. Співати, пити й їсти – то не діло, а всього лиш хвостик головного, властивого нам діла. А хто їсть, п'є і співає для того, щоб охочіше після відпочинку взятися до роботи, як до свого покликання, тому легко прогнати нудьгу, бо він щодня і працює, і відпочиває. Це про нього каже прислів'я: «Доброму чоловікові щодня празник». Робота наша – джерело радості. Аякщо кого своя робота не звеселяє, то він, ясна річ, ані родич їй, ані друг вірний, але щось інше біля неї любить і як неспокійний, так і нещасний. Але ніщо не є таке солодке, як спільна всім нам робота. Вона – це пошук Царства Божого, голова, світло й сіль кожної окремої роботи. Найкраща робота не звеселяє і без страху Божого – мертва, немов без голови, хоч би якою рідною не була вона працівнику […] Щасливий той, хто поєднав сродну собі свою роботу із загальною! Вона є справжнім життям. І тепер можна зрозуміти ось ці Сократові слова: «Дехто живе для того, щоб їсти й пити, а я п'ю і їм для того, щоб жити».[18]

      Байка 22

      Гній і Алмаз

      Отой самий Гній, в якому колись давно Езопів півень вирив коштовний камінчик,[19] дивувався Алмазові та з цікавістю питав:

      – Скажи мені, будь ласка, звідки ввійшла в тебе така велика ціна? І за що тебе люди так шанують? Я здобрюю ниви, сади, городи. Я даю красу й користь, а попри все це, порівняно з тобою не маю навіть десятої частки шаноби.

      – І сам не знаю, – відповів Алмаз. – Я та сама, що й ти, земля, ще й куди гірша за тебе. Вона є перепалена сонячним варом жужелиця. От тільки в сухих моїх водах пречудово відбивається блиск сонячного світла, без чиєї сили всі твої добрива порожні, а рослини мертві. Як каже старовинне прислів'я: «У полі пшениця роком родиться, а не нивою чи гноєм».

Сила.

      Світські книги, поза сумнівом, сповнені всілякої користі й краси. І якби вони спитали Біблію: чому супроти неї не мають ані десятої частки шаноби й ціни, чому їй зводять вівтарі та храми? – Я й сама не знаю, – відповіла б вона. – Я складена з таких самих слів і фраз, що й ви, та ще й куди гірших і варварських. Та в несмачних водах моїх слів, неначе



<p>17</p>

Про це писали, зокрема, Аристотель (Історія тварин, 595b – 596a) та Пліній Старший (Природознавча історія, VIII, 26).

<p>18</p>

І найкраща справа нудна без ослаби, а самі лиш байдики бити в сто разів нудніше (прим. автора).

<p>19</p>

Ці слова Сократа наводив Діоген Лаерцій (II, 34). Ідеться про Езопову байку «Півень і перлина».