Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

– нічого і не знаєш, і не маєш, і сумний […]

      Вхідні двері до доброго Християнського життя

      Перед дверима

      Спасибі блаженному Богу за те, що потрібне зробив неважким, а важке непотрібним.

      Нема нічого солодшого для людини й нічого потрібнішого за щастя, нема ж нічого й легшого за це. Спасибі блаженному Богу.

      Царство Боже всередині нас,[37] щастя в серці, серце в любові, любов же в законі Вічного.[38]

      Оце і є та віковічна погожа днина й незаходиме сонце, що осяває темряву сердечної прірви.

      Спасибі блаженному Богу.

      Щó б воно було, якби щастя, найпотрібніше й наймиліше для всіх, залежало від місця, від часу, від плоті та крові? Скажу ясніше: щó б воно було, якби Бог замкнув щастя в Америці, або на Канарських островах, або в азіатському Єрусалимі, або в царських палатах, або в Соломонових віках,[39] або в багатстві, або в пустелі, або в чинах, або в науках, або в здоров’ї?… Тоді б і щастя наше, і ми з ним були б бідні. Хто міг би добратись до тих місць? Як можна всім народитися в якомусь одному часі? І як можна поміститись усім в одному чині чи стані? Яке ж то щастя, збудоване на піску плоті, в обмеженому місці й часі, на смертній людині? Чи не це, бува, і є важке? Так! Важке й неможливе. Спасибі ж блаженному Богу за те, що важке зробив непотрібним!

      Нині чи хочеш ти бути щасливим? Не шукай щастя за морем, не проси його в людей, не мандруй по планетах, не волочись по палацах, не повзай по земній кулі, не тиняйсь по Єрусалимах… Золотом можеш купити село – річ важку, бо не дуже потрібну. А щастя, як найпотрібніша потреба, дається даром скрізь і завжди.

      Повітря й сонце завжди з тобою, скрізь і даром. А все те, що від тебе тікає геть, – знай, що воно чуже, і не вважай його своїм. Усе те є чуже й зайве. Навіщо воно тобі? Тим-то воно й важке. Ніколи б воно від тебе не пішло, якби було справді потрібне.

      Спасибі блаженному Богу.

      Щастя ні від небес, ні від землі не залежить […]

      Щó ж для тебе потрібне? Те, що найлегше. А щó ж легке? О, друже мій! Усе важке, і тяжке, і гірке, і недобре, й облудне. Але щó ж легке? Те, друже мій, що потрібне. І щó ж потрібне? […]

      Одне лиш тобі потрібне. Одне ж тільки і добре, і легке, а все інше – труд і недуга.

      Щó ж є те одне-єдине? – Бог.

      Усе твориво – це сміття, місиво, погань, січ, лом, круш, стіч, дурниця, збиток, і плоть, і плітки… А те, що любе й потрібне, – це єдине. Скрізь і завжди. Але це єдине тримає у своїй жмені все – і прах твоєї плоті.

      Спасибі ж блаженному Богу за те, що все нас покидає і все для нас важке, крім того, що потрібне, любе і єдине.

      Багато тілесних потреб чекають на тебе, та не в них щастя. А для серця твого єдине є на потребу[40] – там і Бог, і щастя. Недалеко воно – поруч: у серці й у твоїй душі.

      У цей ковчег веде і наша десятиглава розмова, так, наче через десяток дверей. І я хочу, щоб твоя душа, як Ноєва голубиця, не знайшовши ніде спокою, повернулась до свого серця, до Того, Хто почиває у твоєму серці[41] […]

      Цього бажає Григорій, син



<p>37</p>

Пор.: Євангелія від св. Луки 17:21.

<p>38</p>

Тобто Бога. Пор.: Книга Ісуса, сина Сираха 9:20; 39:1.

<p>39</p>

Цар Ізраїля Соломон жив близько 1033 – 975 рр. до н. е.

<p>40</p>

Див.: Євангелія від св. Луки 10:42.

<p>41</p>

Буття 8:9.