Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

той вірно служить державцеві, хто пробує вивідати його таємниці, а той, хто старанно виконує його волю.

      Ця вічна Божа Премудрість у всіх віках і народах ані на мить не змовкає; вона є не що інше, як повсюдного Божого єства невидиме лице й живе слово, що таємно лунає в душі кожного з нас. Але ми не хочемо дослухáтися до Її порад, – хто через брак слуху, а переважно через нашу нещасну впертість, що походить від кепського виховання.

      Дослухáлися до цього вічного голосу ті премудрі люди, що їх стародавні юдеї назвали пророками, – ось хто виконував Її волю так пильно, як тільки міг.

      Вона – початок і кінець усіх пророцьких книг. Усе в них написано від Неї, через Неї і задля Неї.

      Тому-то Вона й має так багато імен. Вона зветься: Образ Божий, Слава, Світло, Слово, Порада, Воскресіння, Життя, Путь, Правда, Мир, Доля, Оправдання, Благодать, Істина, Сила Божа, Ім’я Боже, Воля Божа, Камінь Віри, Царство Боже тощо. А найперші християни назвали Її Христом, тобто Царем. Це тому, що тільки одна Вона веде і до вічного, і до проминального щастя всі держави, всі громади й кожного зокрема […]

      Провидів був Авраам Її найблаженніше світло й, на Ній утвердившись, став справедливим з усім своїм родом, а з підданцями – щасливим. Та Вона й до Авраама завжди жила у своїх любителів. А Мойсей, немовби знявши план із цього незримого Божого образу, накреслив його найпотрібнішими лініями просто й грубо, а потім заснував згідно з ним юдейську громаду – щасливу й переможну. За тодішнім звичаєм він написав його на кам’яних скрижалях і зробив так, що невидима Божа Премудрість, ніби видимий і тлінний чоловік, промовляє до всіх нас людським голосом.

      Він поділив цю мову на десять частин, чи пунктів, тому вона й названа декалогом.[53]

      Глава 5

      Про декалог

І.«Я Господь бог твій… нехай не буде тобі богів інших…».

      Ясніше сказати так:

      Я основа твого щастя і світло розуму! Стережись, щоб ти не заснував свого життя на інших порадах, штуках і вигадках, хоч би вони походили навіть з ангельських умів. Довірся мені безоглядно. Коли ж, поминувши мене, заложиш вік свій на іншій премудрості, то вона тобі буде й богом, але не справжнім; тому й щастя твоє буде схоже на фальшиву монету.

II.«Не сотвори собі кумира»…

      А ще більше, ніж на нікчемному камінні, не велю тобі зводити дім на видимому. Все видиме – плоть, а всяка плоть – пісок, хоч би вона й народилась під небесами. Кумир – це все, що видиме.

III.«Не призивай імення»…

      Гляди ж найперше: не впади в рів безумства, гадаючи, що на світі нема нічого, крім видимого, а ім’я Бог – порожнє. Саме в цій безодні живуть криві присяги, лицемірства, обмани, лукавства, зради й усі страховища таємних і явних гидот. А замість того запиши собі на серці, що скрізь і завжди є таємний Божий суд, готовий на всякому місці незримо палити й сікти твою невидиму частину, не минаючи й крихти, за всі ті діла, слова й думки, в яких немає Мене.

IV.«Пам’ятай день суботній»…

      Не



<p>53</p>

Див.: Вихід 20:1 – 17.