Буквар миру. Книга для сімейного читання. Григорий Сковорода

Читать онлайн.
Название Буквар миру. Книга для сімейного читання
Автор произведения Григорий Сковорода
Жанр Философия
Серия
Издательство Философия
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-9964-4,978-966-14-9255-3



Скачать книгу

все своє богошанування віддавали на посміх.

      Та, попри те, усі віки й народи завжди однаково вірили, що є якась таємнича сила, що скрізь розлилася і всім володіє.

      Через те на її честь і для пам’яті про неї по всій землі люди зводили гуртом присвячені їй споруди, та й тепер скрізь те саме. І хоч, приміром, підданий може часом помилково вважати камердинера[48] за самого пана, – але він ніколи не буде заперечувати того, що є над ним владика, якого він, можливо, й у вічі не бачив. Підданим того Пана є кожен народ, і кожна людина визнає перед Ним своє рабство.

      Такою є віра загальна й проста.

      Глава 3

      Промисел загальний

      Оця Найблаженніша Натура, або Дух, тримає в русі весь світ, так, як мистецтво майстра – механізм годинника на вежі, і, на зразок дбайливого батька, дає існування всякому твориву. Сам оживляє, годує, упорядковує, лагодить, обороняє. І по своїй-таки волі, що її іменують загальним законом, або уставою, – знов повертає в просту матерію, тобто в бруд, і ми називаємо те смертю.

      Саме тому розумні люди в старовину порівнювали Його з математиком чи геометром, адже Він безугавно вправляється в пропорціях, або розмірах, виліплюючи в різних фігурах, скажімо, трави, дерева, звірів і все інше.[49] А гебрейські мудреці уподібнили Його гончареві.[50]

      Цей промисел – загальний, бо він стосується доброго стану всього творива.

      Глава 4

      Промисел особливий для людини

      Цей найчистіший, всесвітній, спільний для всіх віків і народів Розум подав нам, як джерело, всяку мудрість і мистецтва, потрібні для життя.

      Але нічим так не завдячує Йому всякий народ, як тим, що Він дав нам свою найвищу Премудрість, яка є Його природним образом і печаттю.

      Вона перевершує всякі інші розумні духи, або уявлення […]

      Вона дуже нагадує найдовершенішу архітектурну симетрію, чи модель, яка, непомітно проймаючи весь матеріал будови, робить її міцною і спокійною […]

      Отак же точнісінько й вона, потай розлившись по всіх частинах політичної будови, складеної не з каміння, а з людей, робить її міцною, мирною і щасливою. Коли, наприклад, якийсь рід, чи місто, чи держава засновані на цій моделі, тоді вони стають раєм, небом, домом Божим… А коли одна якась людина за тим-таки зразком будує своє життя, тоді буває в ній страх Божий, святиня, благочестя… І як у людському тілі один і той самий розум по-різному діє в різних частинах, – так і в згаданих громадах, зв’язаних цією Премудрістю, Бог через різні частини веде все до загального добра. Вона в усіх наших справах і словах є душею, добром і красою, а без Неї все мертве й гидке. Ми всі народжуємось без Неї, але для Неї. Хто до Неї природніший і охотніший, той благородніший і гостріший, а хто більше з Нею згідний, той відчуває в собі справжню, нехай і незбагненну втіху. Від Неї одної залежить особливий промисел у творенні роду людського. Вона ж бо є те найпрекрасніше Боже лице, яким Він, відбившись із часом у наших душах, перетворює нас із диких і бридких монстрів, чи потвор, на людей, тобто на істот, здатних до суспільної злагоди, незлостивих, стриманих, велико душних і справедливих[51] […]

      Вона відрізняє нас від хижих звірів милосердям і справедливістю,



<p>48</p>

Тобто кімнатного слугу.

<p>49</p>

Наприклад, Плутарх у восьмій книзі своїх «Застільних бесід» (II, 718b – 720с) докладно розглянув питання про те, «що має на думці Платон, коли стверджує, що Бог завжди залишається геометром».

<p>50</p>

Див.: Книга пророка Ісаї 45:9; Книга пророка Єремії 18:5.

<p>51</p>

Сковорода переказує тут думку Аристотеля про те, що «людина є від природи істотою політичною» (Політика, кн. 1).