Секрети Лос-Анджелеса. Джеймс Эллрой

Читать онлайн.
Название Секрети Лос-Анджелеса
Автор произведения Джеймс Эллрой
Жанр Полицейские детективы
Серия Лос-Анджелеський квартет
Издательство Полицейские детективы
Год выпуска 1990
isbn 978-617-12-7375-7



Скачать книгу

я забезпечу йому шанс поквитатися із Екслі.

      Бад розплющив очі; Сміт тримав розгорнуту передовицю «Геральд»: «Поліцейським, які брали участь у «Кривавому Різдві», висунуто звинувачення». Далі – колонка, обведена олівцем. Сержантові Річарду Стенсленду висунуто звинувачення за чотирма статтями Кримінального кодексу. Крім нього в списку троє пенсіонерів: Ленц, Браунелл та Гафф, по дві статті на кожного. Підкреслено: «Офіцерові Венделлу Вайту, 33 роки, звинувачень не висунуто, хоча, за попередніми даними, отриманими з джерел в окружній прокуратурі, йому мали висунути звинувачення в нападі першого ступеня. Голова журі заявив, що чотири жертви нападу змінили свої первинні свідчення, згідно з якими офіцер Вайт душив Хуана Карбігаля, 19 років. Нові свідчення позивачів прямо суперечать твердженням офіцера поліції сержанта Едмунда Дж. Екслі, який заявив під присягою, що Вайт намагався завдати Карбігалю тяжких тілесних ушкоджень. Однак свідчення сержанта Екслі, судячи із усього, не піддають сумніву, бо їх використовують в обвинувачувальних актах проти інших семи офіцерів; тим не менш, хоча члени журі й сумніваються в щирості нових свідчень позивачів, такі зміни в справі вони визнали достатньою причиною, щоби відкликати звинувачення, спершу висунуті проти офіцера Вайта. Заступник окружного прокурора Елліс Лоу заявив репортерам: «Сталося щось підозріле, але я не розумію, що саме вселяє підозру. Чотири свідчення, безсумнівно, переважують одне – нехай це навіть і свідчення героя війни Едмунда Екслі, якому ми безмежно довіряємо».

      Газетні рядки затанцювали в Бада перед очима.

      – Чому? Навіщо ти це зробив? І як? – спитав він.

      Сміт склав газету.

      – Ти мені потрібен, приятелю. Треба виконати кілька завдань від Паркера. При Відділі вбивств створюють спеціальний підрозділ, який виконуватиме свого роду функцію стримування. Називатися буде «Підрозділ нагляду». Звучить досить розпливчасто, вірно еге ж? Насправді ж ідеться про роботу, для якої придатні далеко не всі, але ти, приятелю, ніби народився для неї. Доведеться і битися, і стріляти, і не ставити зайвих питань. Розумієш, про що я, приятелю?

      – Аякже.

      – Коли в Центральному відділкові почнуться розборки, тобі доведеться звідти піти. Працюватимеш на мене?

      – Я ж не божевільний, щоби від такого відмовитися. Але навіщо, Дадлі?

      – Що навіщо, приятелю?

      – Це ти умовив Елліса Лоу мене витягнути. І всі знають, що ви з ним кореші. Навіщо?

      – Припустімо, мені подобається твій стиль роботи. Така відповідь тебе влаштовує?

      – Здається, іншої я все одно не дочекаюся. Тоді наступне питання: як?

      – Що як, приятелю?

      – Як ти змусив мексиканців змінити свідчення?

      Сміт мовчки виклав на мідного кольору стіл металевий, увесь у засохлій крові, кастет.

КАЛЕНДАР1952УРИВОК: «Лос-Анджелес Міррор Ньюс», 19 березняСКАНДАЛ ІЗ ПОБИТТЯМ У ВІДДІЛКУ ПОЛІЦІЇ:КОПИ ПРИБИРАЮТЬ ЗАЙВЕ СМІТТЯ, ПРОКУРАТУРА ГОТУЄТЬСЯ ДО СУДУ

      Шеф поліції Лос-Анджелеса Вільям г. Паркер урочисто пообіцяв домогтися правди – «хай куди б привели мене пошуки»