Зловити промінь щастя. Светлана Талан

Читать онлайн.
Название Зловити промінь щастя
Автор произведения Светлана Талан
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2019
isbn 978-617-12-6739-8



Скачать книгу

сама заглядай, а я – зась!

      – Дуже потрібно! – відказала Валя й пішла до кімнати.

      А вже за кілька хвилин вона додала:

      – Я не знаю, що на мене найшло.

      – Ти про що?

      – Та про ті кляті каструлі господарки! Не можна так! Я ж дітей навчатиму чесно жити, а сама… Я – свиня! Чи мені не однаково, що там вариться?!

      – А все одно воно дуже смачно пахне! – сказала я й облизнулася. Валя залилася сміхом, а за нею і я.

      – Чи не з мене ви так смієтеся? – Лідія Максимівна заглянула до нашої кімнати. – Залилися, як циган сироваткою.

      – Ні! Ні! – в один голос закричали ми з Валею.

      – То ми вже їсти похотіли, – крізь сміх сказала Валя. – Так супу хочемо, а він ще вариться, то ми вдвох смішинку проковтнули…

      Петрусь завжди поруч з нами. Він мій найліпший друг. З ним можна поділитися сокровенним, бо за будь-якої ситуації підтримає морально. Після першого поцілунку я певний час намагалася його уникати. Зустрічалися на перервах між парами – ховала від нього погляд, червоніла й ладна була провалитися крізь землю. Потім трохи заспокоїлася. Врешті-решт, нічого кримінального не сталося.

      На Восьме березня у нас було урочисте засідання. Після нього оголосили танці. Звичайно ж, Петрусь приплівся і запросив мене на вальс. Відмовляти не хотілося, бо танцювати так кортить, що аж п’яти горять. Щоки у мене палають, а я кружляю у танку і не відчуваю землі під ногами. Ще б пак! Хлопців в інституті навчається набагато менше, аніж дівчат. Кожна зі студенток мріє про танок із хлопцем, але юнаки всі зайняті, тож дівчата танцюють парами одна з одною. А я вальсую з хлопцем! Петрусь високий, стрункий, гарний. За ним багато дівчат упадає, а от приклеївся саме до мене, як той банний листок до заднього місця. І чим я його так приваблюю? Сама дивуюся. Іноді я думаю над тим, чи потрібен він мені? Ми росли разом, добре знаємо одне одного. Але дедалі частіше ловлю себе на думці, що ставлюся до нього так, як до гарного та надійного друга. А він… Усе намагається мене поцілувати. Якщо чесно зізнатися, мені було цікаво відчути, який от поцілунок у губи. Одного разу, коли Петрусь проводжав мене додому після занять у бібліотеці, я йому дозволила себе поцілувати зовсім по-справжньому. Виявилося, що у нього теплі та м’які губи. А ще вони гарячі. Від його поцілунку розійшлося тепло по всьому тілу, хоча надворі був мороз. Я злякалася нового почуття і знову втекла додому. Ну чи не дурна?

      …вересня 1955 р

      Я вже на другому курсі! Так непомітно пролетів перший рік навчання! Я ще на один крок стала ближче до заповітної мрії. Влітку ходила в гості до Надії Іванівни. Вчителька була мені дуже рада. Вона все така ж струнка, красива, гарна, привітна. Я з не меншим, аніж у дитинстві, захопленням дивилася на її товсту косу, яка обвивала голову вінком. Напевне, так само гордо носять корони на голові, як вона косу. Без неї я не могла уявити свою колишню вчительку. Мені здавалося, що та й спить з акуратно заплетеною косою.

      – Ну що, Марічко, – питає вона, усміхаючись, – не перехотілося бути вчителькою?

      – Та що ви?! Навіть ще більше хочеться!

      – Пошлють